Как да ядем сирене?

Харесва ли си сиренето, както го обичам? Сирене чиния, да на чаша вино - любимото ми ястие. Или е по-скоро лека закуска? За да бъда честен, аз винаги се отнасях към сиренето като лека закуска и едва неотдавна си помислих, че е висококалоричен продукт. В края на краищата съдържа животински мазнини. И това означава холестерол. И също сол. Една истинска висококалорична бомба. От друга страна, какво ще кажете за известната френска диета?

За отговори на въпросите ми за "сирене" се обърнах към специалиста на клиниката за корекция на теглото "Римарита" Олга Перевалова.

Интервю с диетолог Олга Перевалова

- Олга Хризантемовна, кажи ми колко правилно да ядеш сирене?

- Мисля, че трябва да се поучим от французите по този въпрос. Все пак, това е готварска нация и там има любим продукт. Аз самият отивам във Франция няколко пъти в годината и всеки път нося сирене polchoodana.

Средният руски консумира само 8 кг сирене годишно, а средният французин е двадесет и пет. В същото време, имайте предвид, че французите са един от най-здравите и, най-важното, тънки нации в света.

- Защо?

- Всичко е за "дозата" и за сервирането. Френският обикновено яде сирене през целия ден, но на малки порции. Ако си спомняте специални табла, ножове и шпатули за сирене, сигурно сте съгласни - всичко е подредено да изреже тънки, почти прозрачни парчета. Дори французите ядат сирене отделно от друга храна - между основното ястие и десерта.

- Има ли някакви правила относно табелка за сирене - как да избирате различни сортове, как да се комбинирате?

- Правилото е много просто. Представете си, че табелата е копчето на часовника. От 12 до 3 се поставят най-лесните сирена, 10-20% от масленото съдържание, от 3 до 6 мастни - от 20 до 30%, от 6 до 9 - до 40% и от 9 до 12 - до 90%. Той е удобен както за гостите, така и за собствениците.

Всеки може да реши колко мазнини сирене ще яде днес. Необходимо е да знаете, че значението на табелата на сирене не е да ядете до сметище, а да опитате различни вкусове. Така че калоричното съдържание на сиренето не трябва да ви плаши - всичко е добро в умереност. В допълнение, по-добре е да се консумира естествено сирене, отколкото захар и глутамат.

- Между другото, за естественост. Колко вредни са различните евтини сирена - пушени, преработени, дипас и спрейове, базирани на тях?

- За да бъда честен, аз съм изненадан от наличността им на рафтовете. Кой ги купува?

- Много хора купуват. Някой смята, че пушеното и преработеното сирене е идеална закуска за бира, някой е носталгичен за СССР или бедни ученици. Някои майки са сигурни, че супата върху разтопеното сирене е много добра за детето. Дори и на пакет от сирене с гъби, например, те пишат "За супа".

- Е, дори не искам да коментирам сиренето и бирата. Сирене с чаша вино - да, това е добро хранене, но отново с умереност.

И за обработеното сирене ... това е просто, трябва да напомним - помислих си, че ще го направи в Швейцария, когато партидата сирене се провали. И да не го изхвърляте, разтопете, опаковате и продавате.

И защо съществуват продукти от второстепенно ниво и да ги преподавате на деца? По-добре е да купите 100 грама добри сирена, ще бъде по-добре.

- Говорите много за Франция и вярно ли е, че там децата се учат да гурме сирена от 4-5 години?

- Във Франция по принцип се отделя голямо внимание на храненето на децата. И 4-5 години е точно възрастта, когато в тялото на детето вече има ензими, които позволяват да се смила такава сложна храна. До три не бих препоръчал да даваш сирене изобщо.

Често нашите майки правят грешката да изрежат сирене с дебели пръти, да го натрупват пред бебето в купа, да го дават с каша или супа и дори страшно: "Докато не ядете всичко, не можете да излезете от масата!" Защо? Детето трябва да разбере, че сиренето е лечение.

- Възможно ли е да се разбере колко мазна е чрез появата на сирене?

- Твърди сирена мазни почти всичко, но сред меките може да има нюанси, така че винаги прочетете какво е написано на етикета.

- Ако се учим от французите, то вероятно е необходимо да приемем основния им метод - цялата храна е в своя сезон, но какво да кажем за сиренето?

- Мисля, че сред истинските гурмети и във всеки регион със сигурност има сезонни предпочитания. По принцип правилото е просто: в по-студените месеци на годината се консумира повече мазнини. Това, между другото, се отнася за други храни. През пролетта и лятото храната трябва да бъде по-проста и по-лесна. - Една от модерните тенденции обаче вече не е от френски, а от швейцарски фондю. Какво казвате за него, колко е опасно за тях да се включат?

"Като да ядете цяла компания, това е нормално." Но да се простира това удоволствие в продължение на няколко часа не си заслужава. След като смесеното, топено сирене изсипа хляб или месо, зеленчуци или гъби, чаша вино и това е всичко. В противен случай е твърде висококалорично.

Благодарим на Олга Перевалова и клиниката "Риммарита" за интервюто.

Послепис

Ktati, има и друг вид сирене, което едва ли ще кажем на французите или швейцарците, защото тяхната родина е Япония. Това тофу - соево сирене, което често се срещаме в miso-супа в азиатското кафене. За него решихме да попитаме Марина Харитонов, собственик на сайта rawinrussian.com, посветен на сурови и вегански рецепти:

"Тофу е много по-малко мазнина и сол, отколкото в нормалното сирене", казва Марина. - Препоръчва се за хора, които имат проблеми с теглото и холестерола. Разбира се, има различни видове, но средно 100 грама соево сирене съдържа 8 грама протеини и 5 грама мазнини.

За моя вкус, тофу е по-добре първо да мариновани, а след това можете да се запържите, поне да се печете, поне да направите шиш кебап. Най-простият марината е соев сос и добро растително масло. Можете да добавите подправки и оцет.

Любимата ми маринада: лимонов сок и жар, соев сос, сусам и тахини - това е сусамена паста. Марината трябва да бъде около 8-12 часа. Разбира се, можете да ядете прясно без всичко, но то трябва да бъде тофу с най-добро качество. И още един съвет: тъй като соята съдържа растителни хормони, по мое мнение е по-добре да не я ядете по-често от веднъж на ден. "

Прочетете на:

  • Сиренето е безопасно с мухъл?
  • Най-висококалоричните храни
Share:
Comments