Кафето намалява риска от рак на устната кухина

Екип от специалисти от Американското онкологично дружество в Атланта, Джорджия проведе ново проучване, според което 4 чаши кафе, пияни през деня, могат да намалят почти наполовина риска от фатален рак на устната кухина, независимо дали човек има зависимост от тютюн или алкохол. Експертите смятат, че възможността за предотвратяване на болестното напитка дава многобройни естествени антиоксиданти, които съдържа.

В доклада си учените отбелязват: Безкофеиновото кафе също помага за предотвратяване на рака в устната кухина, но в по-малка степен. Според предварителните данни е известно, че най-вероятно източникът на профилактичните свойства на напитката, колкото и странно да е, не е кофеинът, а други природни добавки, добавени към него в производствения процес.

Струва си да се отбележи, че способността за предотвратяване на оралния рак не е единственото полезно свойство на кафето. По-ранни проучвания предполагат, че той може да издържи на ударите, развитието на болестта на Алцхаймер и рака на червата. Преди да се увери, че продуктът може да осигури защита срещу развитието на ракови тумори в устната кухина, експертите от Атланта са проучили данните от близо един милион мъже и жени, регистрирани в Центъра за профилактика на рака в САЩ от 1982 г. насам.

Когато анализираха информацията за хранителните навици на пациентите, те установиха, че хората, които пият повече от 4 чаши кафе на ден, в сравнение с други хора, са с 49% по-ниска честота на орален рак. Въпреки че по-малка, но все пак значителна защита от болестта се дава на тези, които консумират една или две чаши кафе през деня или пият безкофеиново кафе. Абсолютно никаква полза за тяхното здраве от предпочитаната напитка не се извлича от любителите на чай.

Важно е да се каже, че въпреки полезните свойства на кафето, е опасно да се използва при прекомерно високи дози, надвишаващи 1 литър на ден, предвид факта, че той може да увеличи сърдечната честота и кръвното налягане, може да доведе до най-нежеланите последици.

Share:
Comments