Изтезаване в гърлото и суха кашлица - предприемайте

Преследването в гърлото и сухата кашлица причиняват много патологични състояния.

Това включва обикновени настинки, алергии и други заболявания.

Всички причини за такива симптоми могат да бъдат разделени на две групи според техния произход: инфекциозни и неинфекциозни.

За инфекциозни причини включват заболявания, причинени от различни видове бактерии, вируси и гъбички.

За неинфекциозни причини включват състояния, които не са свързани с възпаление, които са много. Нека разгледаме всяка причина по-подробно.

Болки в гърлото и суха кашлица: причини

Инфекциозните заболявания често причиняват такива симптоми. Сред често срещаните възпалителни заболявания могат да бъдат идентифицирани:

- ОРВИ;

- фарингит;

- ларингит;

- Траеит.

Вирусна инфекция започва с запушен нос, на другия ден има възпалено гърло и суха кашлица. Кашлицата може да бъде причинена от потока от слуз от носа до задната стена на фаринкса. Често на фона на вирусна инфекция се развива фарингит. С това заболяване лигавицата на фаринкса става възпалена. Вирусите, които навлизат в тялото, причиняват треска, слабост, мускулни болки и главоболие. Средният период на остър удължен е от 3 до 4 дни, след което симптомите намаляват.

Ларингит Е заболяване, при което възпалителния процес улавя гласните струни. В този случай човек има дрезгав глас и груба кашлица. Особено тази болест е опасна за децата, защото те могат да развият стеноза на ларинкса. Състоянието, при което ларинкса е блокиран и бебето става невъзможно да диша. Преди това това състояние е причина за смъртта, но днес се лекува успешно.

трахеит - Друга причина за суха кашлица. Възпалението на трахеята се придружава от атаки на суха кашлица, особено през нощта и възпалено гърло. Атаките на кашлица намаляват, ако апартаментът е навлажнен.

Не забравяйте, че всяко инфекциозно заболяване може да бъде причинено от бактерии и след това антивирусните лекарства ще бъдат безполезни. Обикновеният човек е малко вероятно да е в състояние да разбере причините за болестта си, така че когато се появят симптоми на заболяване, по-добре е да се консултирате с лекар.

Ангина - заболяване, причинено от стрептококи. Възпалителният процес засяга сливиците. Това е опасно заболяване, при което неправилното лечение, се развиват тежки заболявания. Като сърдечно заболяване, гломерулонефрит. Ангина може също да причини дразнене в гърлото и суха кашлица.

Всяко от описаните по-горе заболявания, с изключение на ARVI, може да придобие хронична форма. Всички заболявания се появяват с периоди на ремисия и обостряне.

Болки в гърлото и суха кашлица: неинфекциозни заболявания

алергия Една от често срещаните причини за общото настинка, сълзене и възпалено гърло. Когато е изложен на алерген, имунната система на организма реагира и освобождава хистамин. Лифен се появява поради оток на лигавицата, в отговор на дразнене от алергена. Такова състояние може да бъде сезонно - за някои растения, прашец; и може да бъде постоянно на прах, вълна, студено. При съмнение за алергии, човек трябва да "следва" тялото си. Когато симптомите се увеличават и когато не. За да определите алергените, на които тялото реагира, можете да се свържете с алергиста, за да проверите пробите. Най-често срещаните алергени включват:

1. • Храна - цитрусови плодове, пиле, риба.

2. • Домашен прах, мухъл, микрокластери.

3.•Пыльцевые — полынь, амброзия.

4. • Епидермално - животинска коса, надолу, пера.

5. • Лечебни - антибиотици, витамини, сулфонамиди и др.

6. Helminth алергени се появяват в отговор на появата на хелминти в тялото. Последният, умножаващ, нарушава имунната система и предизвиква алергични реакции.

Захарен диабет

Болест, при който панкреасът е повреден. Той престава да произвежда своя хормон - инсулин и необратими процеси започват в тялото. Ако има недостиг на тялото на инсулина, нивото на глюкозата в кръвта се повишава. Основният признак на висока захар е намаляването на слюноотделянето. В устата на такива пациенти винаги е суха, те могат да имат суха кашлица. Всички тези симптоми преминават след няколко глътки вода или със стабилизирането на глюкозата в кръвта.

Ендемичен гърч

Болест, при който щитовидната жлеза се увеличава по размер. Това се дължи на липсата на йод в организма. Недостигът на йод нарушава работата на жлезата, преустановява производството на хормони. На този фон, за да се поддържа нормално ниво на хормони, желязото започва да се увеличава по размер.

Първите признаци на заболяването са главоболие, умора, постоянна слабост. След като щитовидната жлеза придобие големи размери, има:

- суха кашлица;

- усещане за свиване на врата;

- Атаки на задушаване.

Много често щитовидната жлеза значително се увеличава и деформира врата.

Невроза на гърлото

Патологично състояние, при което се нарушава чувствителността на ларинкса. Причините могат да бъдат поражение на централната нервна система или поражение на нервите, които хранят ларинкса.

Фарингичната невроза протича в 3 форми.

1. Хипостазия е отслабването на чувствителността на ларинкса, дължаща се на поражението на фарингеалните нерви и изчезването на същия рефлекс.

2. • Хиперстазата е повишена чувствителност на ларинкса. Причината за това е често чести настинки, както и неврози и истерия. Истерията е психическо заболяване, при което човек реагира неадекватно на различни ситуации. Такива хора са склонни да предсказват и да се самооценяват. Често се държи демонстративно за шоуто.

3. Парестезия - състояние, при което човек се оплаква от някои неприятни усещания в гърлото, но това не е свързано с органичната му лезия.

Причините за промените в чувствителността на фаринкса:

- Болести на гръбначния стълб;

- тумори на мозъка;

- сифилис;

- множествена склероза;

- състояния след инсулт.

Рефлукс гастроезофагит

Болест, в който съдържанието на стомаха се хвърля в хранопровода. Това дразни лигавицата, причинявайки киселини, изпотяване в гърлото и суха кашлица.

Рефлукс гастроезофагит может быть признаком другой патологии желудочно-кишечного тракта. К таким патологиям относят гастрит, язвенную болезнь желудка, холецистит, панкреатит и другие.

Професионални заболявания

Има 2 вида професии, които предразполагат към гърлото и суха кашлица. Първата група е професията, свързана със замърсения въздух. Това включва такива професии като библиотекар, мазилка, мелничар и други. Втората група включва професии, свързани с претоварването на вокалните въжета - учители, певци, актьори. По някаква причина фарингеалната лигавица изсъхва, има изпотяване и суха кашлица.

Болки в гърлото и суха кашлица, като признак на рак

Злокачествените тумори на гърлото и ларинкса започват като обикновена настинка. Болка в гърлото, суха кашлица. Въпреки това, след лечението не се наблюдава подобрение. Ако не потърсите медицинска помощ от дълго време, ракът ще прогресира и ще повреди други органи и системи на тялото. Често с рак на гърлото гласът може да изчезне напълно. Лечението на такива заболявания се извършва от онколози.

пушене - Друга причина за суха кашлица. Тютюневият дим изсушава лигавицата на гърлото, така че има възпалено гърло и кашлица. Ако се появиха такива симптоми, има само един изход - да се откажат от пушенето. Симптомите се появяват, след като дадено лице напусне пушенето. Това се дължи на факта, че тялото е натоварено. Има така наречен "синдром на отнемане", когато тялото реагира на отсъствието на никотин с възпалено гърло. Кашлицата възниква, когато белите дробове започват да се изчистват. Преследването може да доведе до продължителен дискомфорт и да намери начини да се отървеш от него изключително трудно.

Болки в гърлото и суха кашлица: Диагноза

Когато се появят признаци на възпалено гърло, незабавно трябва да се консултирате с лекар. Терапевтът ще проведе първоначалния преглед, ще определи промяната кръвни и уринови тестове, Какво може да покаже кръвният тест?

По резултатите от анализите е възможно да се прецени следното,

- дали има възпаление в тялото и колко е силно;

- Дали тялото страда от алергии?

- как функционират вътрешните органи на дадено лице;

- дали пациентът има захарен диабет.

Ако нивото на еозинофилите е повишено в кръвния тест, тогава пациентът има алергия. В случай, когато пациентът установи, че е трудно да определи своите алергени, той е изпратен за алергени.

Допълнителните методи за изследване включват изследване на кръвта върху хормони и съпътстващи комбинации; радиография на белите дробове; изчислена томография на мозъка; фарингоскопия и ларингоскопия. За да се диагностицират заболявания на стомашно-чревния тракт, пациентът трябва да премине Фиброгастродуденоцескопия, узи от органите на коремната кухина, даряват кръв от вената за биохимичен анализ.

След цялостен преглед пациентът може да се нуждае от съвет от отоларинголог, ендокринолог, алерголог.

Болки в гърлото и суха кашлица: лечение

Ако тялото е заразено с вируси или бактерии, различни от изпотяване и кашлица, ще има и други симптоми, които са показателни за възпаление - висока телесна температура и други. Правилно да вземете лечението само от лекар, но ако сте решили да бъдете третирани самостоятелно, е необходимо да спазвате някои правила. Преди да купите лекарства, погледнете в гърлото си. Ако няма абсцеси или гнойни пристъпи и сте болен първият ден - купете антивирусни лекарства.

Когато възпалено гърло и суха кашлица трябва да бъде пийте топла течност - Чай, мляко, мърсо. Освен това е необходимо лечението на фарингеалната лигавица с антисептични разтвори. Също така, за да се намали потенето в гърлото, се използват различни близалки. Изплакването на гърлото е друг ефективен метод за намаляване на възпалението. За това можете да използвате фуркалилин, лайка, При сърбеж е по-добре да не се използват физиологични разтвори, тъй като те ще раздразнят и изсушат фарингеалната лигавица, като по този начин допълнително ще провокират потенето и кашлицата.

Ако има абцеси на сливиците, антивирусните лекарства няма да имат желания ефект. Ангина се лекува антибиотици. Гърлото с тонзилит трябва да се изплаква на всеки 30 минути. Гнойната плака може да бъде премахната само по себе си, навита е превръзка с пръст.

Когато трахеитът се нуждае от пациента антитусивни и антиспазматични лекарства, Ларингитът се лекува добре инхалации.

Алергиите се лекуват от алерголог, но терапевтът може също да предпише преглед и лечение. След откриването на алергени, човек трябва да бъде изключен от контакт и да вземе лекарства за алергии. Те включват антихистамини.

Ако пациентът е заподозрян в диабет, той е изпратен за консултация до ендокринолога. След като тестовете се проведат и се потвърди диагнозата, на пациента се предписва лечение. Това може да бъде инжекции инсулин или таблетки, както и строга диета.

Трябва да се лекува епидемичен колид съдържащи йод препарати, със средна тежест на заболяването, се предписват тироидни хормони и в тежки случаи се прилага хирургично лечение.

Ако човек има психическо заболяване, първо трябва да бъде лекуван от психиатър. Пациентът е назначен антидепресанти, транквиланти, успокоителни, ноотропични средства. В допълнение, той показва различни методи на психотерапия - хипноза, различни обучения. Пациентът също така се нуждае от физиотерапевтични процедури: електролиза, иглорефлексотерапия, електрофореза.

За лечението на гастроезофагит с рефлукс пациента се нуждае антиацидни препарати, прокинетици и антисекреторни лекарства. Освен това е необходима строга диета.

Ако сухота в гърлото е симптом на онкологично заболяване, пациентът ще бъде предписан оперативно лечение и химиотерапия, но само в случаите, когато фазата на рак позволява хирургично лечение. Смята се, че онкологичните заболявания се предават чрез наследяване, така че ако имате предразположеност към рак, е необходимо да се правят анализи веднъж годишно за онкомаркери.

Ако стимулирането на фаринкса се дължи на тютюнопушене, се препоръчва човек откажете пушенето, За навлажняване на лигавицата използвайте вдишване, изплакнете гърлото с билкови отвари. Справянето с "синдрома на отнемане" ще помогне на физическите упражнения, правилното почивка, правилното хранене.

Възпалено гърло и суха кашлица: превенция

1. Предайте лоши навици.

2. • Яжте правилно.

3. Поддържайте здравословен начин на живот.

4. Направете спорт.

5.•Закаливаться.

6. Да се ​​подлагате на медицински преглед всяка година, за да откривате здравословните проблеми и да ги лекувате своевременно.

7. • При наличие на хронични заболявания - спазвайте всички препоръки и преминете превантивно лечение 2 пъти в годината.

Болезненото гърло и сухата кашлица са само признак на заболяване. Лекарят трябва да определи точно кое заболяване предизвиква тези симптоми след задълбочен преглед на дадено лице.

Не го пренебрегвайте, защото навременното лечение може да ви спаси от хронично заболяване и в някои случаи от смърт.

Share:
Comments