Изпотяване - причини, симптоми, диагноза, лечение

Потница Е заболяване, характерно за бебета. Това се случва в резултат на недостатъчна или неправилна хигиена на тялото на бебето (в повечето случаи прегряването се получава поради плътно заплитане). Бавното изпаряване на потта и повишеното потене водят до появата на кожата на малък червен обрив, който допринася за проникването на инфекцията.

Но изпотяването не е изключително детска болест. При възрастни, след прилагане на затоплящи компреси за инфекциозни заболявания, може да се появи треска, изпотяване и обриви.

Потница - причины

Изпотяване е следствие от повишено изпотяване. В нормално състояние, възрастните са увеличили потенето по време на физическо натоварване или реакция на прегряване. Също така, прекомерното изпотяване е характерно за хроничните заболявания, заболяванията на нервната и ендокринната система. Химическият състав на потта може да се промени едновременно, като се получи неприятна миризма.

При децата терморегулацията на тялото не е съвършена, но по-точно, тя е адаптирана за дълго време към водната среда. При възрастни потните жлези реагират на прегряване с пот, тялото на детето все още не може да изпълнява такива функции. Ако бебето е горещо, тогава кожата му развива определена тайна. Ако тя е плътно обвита или дебел слой крем е бил приложен върху кожата на детето - в този случай, няма тайна на повърхността на кожата, тя се натрупва в жлезите. Следователно, има метаболитно разстройство и появява се обрив на кожата.

Потенето може да възникне по време на заболяване на детето. При повишена температура бебето се изпочва обилно и в труднодостъпните места на тялото за въздух (на лактите, в гънките на краката и шията, под пелената, зад ушите), може да видите розов малък обрив.

Потница - симптомы

При деца и възрастни има няколко типа потене, които са различни симптоми.

Кристалното потене се проявява на торса като малък обрив и не предизвиква сърбеж. Тези мехурчета бързо избухват, след това изсъхват и ексфолират. Този вид потене е в повечето случаи типичен за силно потене, треска и отслабени деца.

В гънките на тялото се появяват червени нодули с мехурчета вътре - така се появява червено потене. Той причинява силен сърбеж и преминава през 1-2 седмици. Ако се свърже инфекция, появата на обрива може да продължи един месец.

Потница - диагностика

Белите сладки се характеризират с наличието на млечно-бяла течност в блистери. Жълтите пустули образуват жълтени пустули, образуващи язви.

При възрастни има три вида потене. При висока температура и остри заболявания се развива кристално. Изобилието от изпотяване се припокрива с порите на потта и временните кисти се образуват в областта на потните жлези. Това изпотяване се диагностицира с фини везикули, в които се намира бистра течност. Те изпъкват по кожата на краката, ръцете, гърдите и корема. В същото време няма неприятни усещания или сърбеж. Това изпотяване продължава от един ден до няколко дни, след което изчезва.

Червените изпотявания често се появяват след дълъг престой в топло "невъздушно" облекло, тежко физическо натоварване или в помещение с висока температура. Той се проявява под формата на червеникав обрив на гънките на коляното и лакътя, както и на багажника и не излиза за 2 седмици.

Папуларно (тропическо) изпотяване се среща в тропически страни. Това е характерно за хората, които са по-малко годни за топлина. Симптом като червена креда.

Потница — лечение и профилактика

Ако следвате прости хигиенни правила, тогава изпотяване ще премине без никакво лечение. Но чрез раздразнена кожа в тялото може да влезе в различни вредни бактерии, така че е желателно да се отървете от сладкиши възможно най-скоро.

За да излекувате пиле, първо трябва да се отървете от прекомерното изпотяване. За да направите това, използвайте разтвор на формалин, прахове и други средства. Възможно е да се използват физиотерапевтични процедури, рефлексотерапия и успокояващи лекарства, които облекчават нервното напрежение.

С помощта на ботокс се лекува хиперхидроза. Отровата от ботулинов токсин оказва влияние върху парализирането на потните жлези и нервните окончания. Когато се прилага под кожата, тя действа в продължение на няколко месеца.

Възможна и хирургическа интервенция с изпотяване, което води до много неудобства. Лекарят пресича нерва, който инициира потната жлеза, след което изпотяването изчезва.

За да избегнете кожно дразнене в случай на теле, трябва да носите свободни дрехи от естествени тъкани, да се къпете ежедневно (с калиев перманганат или билки), които имат дезинфекционни свойства.

Можете също така да използвате антихистамини, които ще намалят отока на кожата и мехлемите (например ментол).

Share:
Comments