Използването на наргиле за пушене: мит или реалност. как да

Пушенето на наргиле към днешна дата е модерно забавление. Дали този ароматен начин за релаксация е безвредна? Нека се опитаме да разсеем популярните митове.

Наргилета и принципа на нейното действие

Ако преди една наргиле е смятана за екзотична, сега много ресторанти, кафенета и барове я предлагат на своите клиенти. Самият процес дава удоволствие и следователно търсенето на този тип тютюнопушене расте.

Наргилето се нарича специално устройство за пушене. На какво се основава принципът на действие? Фактът, че димът, който отделя сместа за пушене, преди да влезе в човешкото тяло, трябва да измине дълъг път, включително чрез воден филтър. Съставът на сместа за пушене и необичайното почистване на дим предполага, че наргилето е безвредно.

Структурата на сместа за пушене причинява популярността на наргиле. Димът има много приятен аромат и специален състав, тъй като много хора вярват, че наргилето е изключително полезно. В крайна сметка съставът включва парчета ароматни плодове, различни билки и подправки. Смесите могат да бъдат много различни, но въпреки това те се основават на тютюна. По принцип тя не се различава от обичайното, но има специфичен вид. Тя прилича на лепкава маса и се приготвя като меласа, с добавка към различни добавки, които придават такъв приятен аромат. Също така един от основните компоненти на наргилета - течност. Ролята на филтъра може да изпълнява обикновена вода, чай, вино, мляко, шампанско, добавянето на етерични масла. Полезно е да се обмисли действието на тези изпарения.

Ползата от пушенето наргиле

Смъртните темпове на съвременния живот карат хората да търсят различни начини за релаксация. За много наргиле е приятна церемония, когато приятелите се събират след тежка работна седмица, общуват, релаксират и пушат. Може би това е единственото добро. Също така, смесите за пушене имат приятен аромат и приличат на ароматерапия. Това е чудесна възможност да облекчите стреса и напрежението, да успокоите нервната система, да забравите за проблемите. И това не е толкова важно, че тялото получава справедлив дял на никотин.

Ползата от наргилета за пушене може да бъде постигната, ако използвате напитка като течност и ако изключите тютюна от сместа, елегантното устройство ще се превърне в инхалатор.

Митове за ползите от наргилета:

Преминавайки през течността, тя се филтрира и навлажнява, така че количеството катран и никотин се намалява. Това не е вярно, канцерогенните компоненти все още попадат в човешкото тяло;

- не изгаряйте белите дробове, тъй като те са охладени, така че не увреждат здравето. Това е мит. Все още няма полза и канцерогените също са вредни;

Наргилето не е пристрастяващо в сравнение с цигарите. Това мнение е фундаментално погрешно, защото в наргилето има никотин. Ако в една цигара има около 15 всмуквания, тогава за един час пушене наргиле може да направи 200;

- сместа за пушене съдържа плодове, които са полезни. Сместа за пушене за наргиле е импрегнирана с мед или меласа, смесва се с различни плодови пълнители. Но полезният тютюн все още не става, той все още съдържа вредни съставки и никотин;

Шиша е по-полезна от цигарите. Друг общ мит. Да се ​​вдишва пушекът от наргиле е толкова опасен, колкото цигарите за пушене. Макар че се образува от разпад, а не от изгаряне. Канцерогените не изчезват никъде.

Пушачите вярват, че има полза от пушенето на наргиле без никотин. Но това мнение е погрешно, тъй като смоли и вредни съставки все още присъстват, въпреки че тяхната концентрация и по-малко. При специални електронни наргилета се произвежда пара, което също е вредно. Нивото на опасност се влияе от използваната касета (висококачествените са много скъпи).

Увреждане на наргиле за пушене

Мнозина смятат, че пушенето на наргиле е по-безопасно от цигарите. Но научните изследвания доказват обратното. Добавките за пушене също имат отрицателен ефект върху белодробната функция и допринасят за възникването на респираторни симптоми като цигарите. Всичко това увеличава риска от рак на белия дроб, ларинкс и сърдечно-съдови заболявания.

При разглеждането на проблема с наркотиците, един от основните аргументи в негова полза е фактът, че димът във филтъра от водата е пречистен и не е толкова вредно. В края на краищата всички компоненти трябва да се установят на стените на мундщука и тръбата. Разбира се, ефектът от дима върху здравето става малко по-малко опасен, но вредата остава във всеки случай. Въпреки че филтрите са налице, пушенето на наргиле не е по-малко вредно. Тъй като при тлеенето на тютюна се отделят повече от триста вредни компонента, въглероден окис и никотин.

Димът се извлича с голямо усилие, така че се влива повече в дихателната система. Вредните вещества, макар и в по-ниска концентрация, се заселват дълбоко в дихателните пътища. Съдържанието на кобалт, никел и берилий е по-високо в сравнение с цигарите. Също така е необходимо да се има предвид, че не във всяка институция наргилето ще бъде съзнателно изчистено след употреба. Ето защо инфекциите лесно могат да бъдат предавани чрез него. И ако не спазвате правилата за хигиена, можете да се заразите с такива заболявания като хепатит или херпес.

Нарушаването на наргилета за пушене, макар и не толкова изразено, но рискът от улавяне на рак или белодробни проблеми остава висок. По-опасен ефект е наргилето, приготвено на базата на алкохол. Помага да се подобрят негативните ефекти на никотин и други вредни за здравето вещества. Пушенето цигари и наргилета насърчава интензивната работа на стомаха, в по-голямо количество сок и солна киселина. Това от своя страна оказва негативно влияние върху състоянието на лигавицата и уврежда хранопровода. Следователно, тези, които имат язва или гастрит, спешно трябва да спрат да пушат.

Заболяването може да се засили многократно, ако пушите наргиле в стая, която не е вентилирана, на празен стомах или когато се комбинира с кафе или алкохол. Също така, повечето изследователи отбелязват заплаха за пасивните пушачи. Това се дължи на огромните облаци от дим, които излъчват устройството.

Как да се сведе до минимум вредното въздействие

Глупаво е да се смята, че пушенето на наргиле е безвредно. Но ако спазвате определени правила, можете да сведете до минимум тази вреда. Трябва да се разбере, че въпреки че това е приятна и релаксираща церемония, всяко пушене засяга здравето негативно.

Минимална вреда може да се направи, ако се отдадете на наргиле рядко. При липса на зависимост от цигарите. При системно пушене можете да спечелите различни заболявания, включително рак.

Полезни правила:

Желателно е да се пуши само тютюн с добро качество, а не евтина фалшификация;

След всяка употреба елементите на наргилета трябва да се измият добре;

в компанията на новодошлите е необходимо да се използват мундщуци за еднократна употреба;

течността в колбата може да се използва само веднъж, след което се излива;

Не се препоръчва да се комбинират алкохол и наргиле (това ще помогне за намаляване на вредата, дори ако се използва без никотин тютюн);

не можете да пушите на празен стомах, в противен случай може да повредите чревната лигавица и стомаха;

добре е да комбинирате наргиле с чай и плодове.

За да намалите отрицателния ефект на наргилета до минимум, трябва да го подготвите правилно и да пушите рядко. Загубата от наргиле за пушене е не по-малко. Това не е безопасна алтернатива на цигарите. В крайна сметка за една сесия в тялото ще получите повече никотин, въглероден окис и опасни канцерогени. Пушенето или не е индивидуалният избор на всеки от тях. Но не вярвайте в мита за ползите и безвредността на наргилета за тялото.

Share:
Comments