Използването на козметика може да доведе до ранно начало на

Химичните съединения, които могат да бъдат намерени в козметичните продукти за жени, както и в пластмасовите опаковки, които често се използват за съхраняване и транспортиране на храна, могат да причинят преждевременна менопауза. Така че експертите от Университета на Вашингтон вярват.

Ако ви е грижа за здравето си, трябва да се ограничите с използването на лакове за коса, пластмасови контейнери за ястия и някои видове козметика. Тези неща съдържат вещества, които причиняват по-ранното начало на менопаузата. Доказано е, че за жените, които често използват такива продукти, менопаузата ще стане около две до три години по-рано от останалите, които не използват такива продукти. Жените, които злоупотребяват с употребата на козметика и често пият или ядат храна от пластмасови ястия, менопаузата може да започне и 15 години преди техния естествен срок. Фталатите са виновни за всичко.

Фталатите са химикали, които се използват широко в индустрията за производство на пластмаси и козметика, за да дадат еластичност и мекота на продуктите. Те могат да бъдат намерени почти навсякъде. Най-често се използват за производство на медицински продукти, играчки, всички видове опаковки, килими, тапицерии за автомобили, детергенти и козметика.

Учените вярват, че фталатите имат кумулативен ефект. Тяхното присъствие влияе неблагоприятно на човешкия хормонален фон. Също така, тези вещества оказват отрицателно въздействие върху работата на черния дроб и бъбреците.

Учените отдавна говорят за опасностите от фталатите за човешкото тяло. Дори в резултатите от изследванията от 2005 г. в САЩ бе отбелязано, че фталатите, които се съдържат в кръвта на бременни майки на момчета, дублират женски полови хормони, което води момчетата до недоразвитие на пениса и не тестикули в скротума. Нови изследвания потвърждават вредните им ефекти върху репродуктивната система на жените.

Наталия Гриндъл (Natalia Grindler) и нейните колеги направиха кръвен тест от 5 700 жени, които използваха грима и консумират храна и вода от пластмасови съдове. В резултат на това е установено, че най-високото ниво на фталати в кръвта е свързано с началото на менопаузата при жените, средно три години по-рано, т.е. менопаузата идва на 49 години вместо на 51. Ранната менопауза все още може да доведе до повишен риск от инсулт и сърдечни заболявания.

Share:
Comments