Използването и вредата от клякането: научен подход. какви

Вече можете да намерите спортни и фитнес зали на всеки ъгъл.

Атрактивни заглавия и лозунги, обещаващи да ви направят, ако не сте звезда, а най-малко супермодел.

От една страна, те не могат да бъдат обвинявани в лъжа.

Но в същото време трябва да разберете, че не е нужно да ходите в салона, за да получите добра фигура. Разбира се, това ще ви помогне да постигнете по-бързо целта си, но това не е единственото решение.

Има няколко упражнения, които могат да се извършват у дома.

И в тази статия ще говорим за клякам, за здравето му, както и за евентуална вреда от него.

Squats: какво е това и как да го прилагате

Squat е физическо упражнение, чиято същност е да се намали тялото при огъване на колянните стави. то е ключ не само в мощни спортове, но и за общо физическо обучение. Има много вариации в изпълнението на това упражнение, всеки от които е по-подходящ за определена цел. Тя може да се извърши със собствено тегло, с допълнителни товари в ръцете, с бара и др.

Това упражнение е едно от най-важните във всички силови спортове и е абсолютно необходимо за фитнес и бодибилдинг. Когато правите това упражнение всички мускули на краката са включени - Глутеал, квадрицепси и камшици, теле, и други малки мускулни групи.

Вариабилността при прилагането на това упражнение е много висока - може да се използва както за натрупване на мускулна маса, така и за изгаряне на мазнини; за увеличаване на издръжливостта, за подробно изследване на всеки сноп на крака, в зависимост от типа на клек, за подобряване на общия мускулен тонус на долните крайници, за укрепване на гръбначния стълб, за подобряване на състоянието на сухожилията и ставите и за повишаване на здравината на краката. Може да се правят креснати с различно полагане на крака, което засяга акцента върху определена група мускули на краката. В допълнение, можете да ги изпълнявате на един крак или с скок, което позволява много добро увеличаване на здравината на долните крайници.

Ударите се използват за увеличаване на тонуса на долните крайници и за укрепването им. Те са в състояние да направят краката по-силни и по-трайни. Това упражнение е включено в процеса на обучение на всеки спортист, тъй като това е най-доброто за работа на долните крайници.

Squats: каква е ползата за тялото?

Клетките са просто упражнение, което всеки от нас познава от училище. Неговата популярност е оправдана - друго такова упражнение, което включва почти всички мускули на краката, просто не съществува. В бодибилдинга и фитнес се използва за увеличаване на общата мускулна маса на тялото. Извършването на клекове с тежести по правилната техника може да доведе до това, че всички мускули на тялото, включително горната част, ще бъдат включени. Активното изпълнение на това упражнение е придружено от бързо дишане, което помага да се подобри състоянието на сърцето.

Използването на клякам също е във факта, че може да укрепи ставите и сухожилията на долните крайници, подобрява състоянието на долната част на гърба. Особено се отразява върху развитието на колянни стави. Те ще станат по-трайни, ще могат да издържат на по-тежки товари. Те са в състояние да защитят коленете ви от дегенеративните процеси, които се случват във времето. Освен това те подобряват позата и укрепват гърба, което също е важен фактор.

Редовни упражнения, използващи това упражнение може да увеличи задните части, подобряване на тяхната форма и обем. Самите бедра ще станат по-силни и по-строги. Изчезна от проблематиката за момичетата зона "езда панталони", намаляването на слабостта и напрежението на седалищната зона. Ключетата позволяват по-активно шофиране на кръвта в областта на краката, поради което метаболизмът се ускорява, Този фактор ще бъде от голямо значение за тези, които искат да отслабнат.

Мускулите на краката са едни от най-големите в тялото ни. Това означава, че работата им изисква голямо количество енергия, което се получава чрез изгаряне на излишните калории. Това означава, че те помагат да направите краката си по-красиви, като същевременно се отървете от излишната мазнина. За жените те са още по-необходими, отколкото за мъжете - тъй като те ви позволяват да се отървете от редица проблеми, които мъчат момичета.

Кляк: каква е вредата за здравето

Въпреки това, въпреки цялата си полезност, това упражнение може също да навреди на тялото. Факт е, че колянните стави, дори при нормално ходене, поемат твърде много напрежение. Това се дължи на факта, че човек не е станал двупосочен не толкова отдавна. Преди това натоварването беше равномерно разпределено на четири крайника, в резултат на което нашите предци нямаха особени проблеми в тази част. Много състезатели страдат от проблеми, дължащи се на коленете - всички спортисти, футболисти, маратонни бегачи, това са всички, които тичат много и се движат бързо.

Същите проблеми преодоляват и културисти. Увреждането на клякалите с големи тежести е, че те издърпват коленните сухожилия твърде много, поради това, че ставите стават слаби. Професионалните спортисти използват специална група лекарства - хондропротектори, за да сведат до минимум последствията от тези клекове. Препоръчваме ви да правите такива клекове или с помощта на инструктор, или с минимално тегло.

Увреждания са възможни само в следните случаи:

1. Ако правите клякам с тежести. Теглото му - и толкова достатъчно натоварване за коленете ни, с което те поне могат да се справят. Клетките карат сухожилията да се простират твърде много и да оказват натиск върху ставите. Ако ги направите умерено и без допълнително тегло, те едва ли ще ви навредят. Но в случай, че се занимавате със силови спортове, вие определено трябва да ги затоплите добре преди тренировка и да използвате различни дебеломери за ставите.

2. Някои хора могат да имат заболяване на коляното. Ако те изпитват болка, дори когато се движат, не правете седящи - в противен случай проблемът ще се влоши и ще се появи по-забележимо разрушаване в ставата.

3. Също така, не упражнявайте това упражнение за тези, които имат проблеми с гръбначния стълб, сколиоза или заболявания на сърдечно-съдовата система.

4. Превишение на теглото. Широките кости, разбира се, са много удобни извинения, но, уви, широките стави не се осигуряват от природата. Ето защо хората с наднормено тегло трябва да бъдат много предпазливи в това упражнение. По-специално, е по-добре да се извърши малка част от тях, като се използват специални превръзки за обвързване на колянните стави.

Заболяването от клек може да бъде с грешна техника на изпълнение, Особено се отнася до тези случаи, когато те се извършват с допълнително тегло. Не можеш да се хвърлиш в гърба, в гърба си - в противен случай ще стане прекалено сериозен товар.

Дори преди обичайните седи трябва да бъде добре затоплена и разтягане на ставите и сухожилията. Ако се опитате да извършите голямо количество едновременно с ненагрявани тъкани - тогава това е изпълнено с изкълчване или разкъсване на връзки, както и наранявания на ставите.

При извършване на напреднала възраст се вземат допълнителни предпазни мерки. По-специално, е необходимо да се проведе дългосрочно загряване преди началото. Всички стави и сухожилия трябва да се затоплят много добре.

В повечето случаи използването на клякам многократно надвишава щетите от тях. Но ако имате дори най-малката болка в коленете си, незабавно трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Клетки за деца: полезни или вредни

Squats са отлично укрепване за деца. Използва се в класове за физическо възпитание и в повечето секции за ученици, независимо дали е футбол или плуване. Ако се научите да практикувате това упражнение на детето си от ранна възраст, то перфектно ще повлияе върху образуването на гръбнака му, здрав ставен артикул, особено на долните крайници, и също ще укрепи сухожилията и връзките му.

За децата рискът от вреда от това упражнение е многократно по-малък от този на възрастните. Детето рядко среща проблеми със ставите или гръбначния стълб, с наднормено тегло и малко дете, което ще извършва клякам с мряна. Ето защо, може да се каже, че клеклите са отличен вид физическа активност за децата. С помощта на това упражнение можете да се грижите за образуването на силен скелетен апарат и освен това понякога да елиминирате излишната енергия на вашето дете.

Много важно, колкото е възможно по-скоро да адаптира детето към спорта, Това ще го направи по-силен и по-силен, ще събуди желанието за физическа активност. Дори най-простите упражнения могат да се превърнат в движещ фактор за придобиване на интереса на детето към спорта. Squats са едно от най-простите упражнения, които могат да се извършват навсякъде. Ако можете да възпитате детето с навика да правите малък брой седящи дни всеки ден, тогава много години по-късно той ще ви благодари за силната си физика.

Share:
Comments