Изкуственото понижаване на температурата за грип води до

Канадски учени направиха математическа симулация на ефекта от приемането на антипиретици в епидемия от грип. Както се оказа, изкуствено намаляване на температурата води до обратния ефект, защото води до допълнително разпространение на инфекция и вследствие на това увеличаване на броя на смъртните случаи на ниво население поради нарушаване на естествения механизъм за потискане на грипния вирус във всяко отделно човешко тяло.

Друго проучване, проведено през 70-те години, показва, че естественото повишаване на телесната температура по време на инфекцията е нормална реакция на човешката имунна система и спомага за потискане възпроизводството на вируса, което се наблюдава обикновено при температури над 37 градуса. "Навлизането" на температурата с помощта на специални средства, независимо дали парацетамолът или ибупрофенът водят до възпроизводството на вируса, до по-продължително естество на болестта и, разбира се, до повишен риск от инфекция на други хора.

По време на експеримента учени събраха информация от много източници, включително такива, включващи не само хора, но и животни, както и такива показатели като средната степен на заболяването и броя на взетите антипиретици и т.н. Въз основа на това беше съставен математически модел , което помогна да се получат обективни данни за ефекта на антипиретици върху грипа.

Оказа се, че "понижаването" на телесната температура води до приблизително един процент от допълнителните случаи. Ако обаче причината за заболяването е vysokozrazrazny нов щам на грипа, приемането на антипиретици като цяло сред населението води до увеличаване на случаите на болестта и, разбира се, смърт.

Обобщавайки, учените предупреждават: ако сте се разболели от грип и сте решили да вземете антипиретично средство, тогава не забравяйте, че решението ви може да бъде много вредно за здравето на другите и е по-добре да останете вкъщи.

Share:
Comments