Изгарянето изгаря: симптоми, етапи на увреждане, възможни

Изгарянията са опасни увреждания на кожата, които са съпътствани от силна болка.

Важно е да знаете, че изгарянията засягат не само самата кожа, но и тялото: човек може да има треска, повръщане, треска и т.н.

Нека разгледаме по-подробно какво да правим, ако горят болката.

Бърнс боли: какво може и не може да бъде направено

След получаване на изгарянето (преди пристигането на линейка) е необходимо да се осигури първа помощ:

1 Поставете (поставете) жертвата.

2 Да се ​​отървеш от овъглените дрехи.

3. Нанесете лед върху мястото на изгаряне, предварително увит в тъкан на шала. Благодарение на това изгорелите области на кожата ще бъдат по-малко болезнени, но е важно да знаете, че можете да направите това само в първия час след приемането на изгарянето.

4. Дайте на пациента анестетик.

5. Ако локализирането на изгаряния е голямо, човекът трябва да се отърве от дрехите и да го увие в чист лист.

6 Проверете самото изгаряне. Желателно е да се лекува със специален антисептик срещу изгаряне, така че инфекцията да не попадне в раната. Нагоре със стерилна превръзка.

7 Ако човек не диша, е необходимо да се извърши сама по себе си кардиопулмонална реанимация. След възстановяването на дишането, тя трябва да бъде поставена така, че изгорената част на тялото да е над нивото на сърцето.

Какво не може да се направи с изгаряния:

• Не смазвайте изгаряния със съдържащи алкохол вещества (зелено, йод, алкохол и др.);

• Не можете самостоятелно да отворите блистери, в противен случай раната може да бъде заразена;

• Не се препоръчва да се почиства самата рана на остатъците от кожа, дрехи и др.

• Не прилагайте мехлеми, кремове, масла и др.

• Строго е забранено да се избиват жертвите различни болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, ако не сте лекар;

• Не позволявайте на жертвата да се движи, защото след изживяването може да има шок и просто не изпитва болка;

• Не налейте вода върху засегнатата кожа.

Изгарянето на различна класификация боли: какво да правиш

Има четири отделни степени на изгаряния:

1 Изгаряния от първо ниво. Тази категория включва кожни лезии, предизвикани от горещи предмети и течности (вода, масло и др.). При 1 градуса изгарянията засягат само малки участъци от кожата, така че те се считат за най-малко опасни за човешкия живот.

След такива увреждания кожата може да стане червена и да се нарани. Също така, човек може да страда от усещане за парене. Най-доброто средство за лечение е пантенол маз. Трябва да се прилага равномерно в продължение на няколко дни. Отгоре е желателно да се наложи стерилна превръзка за бинтове.

2 Изгаряния от втора степен се получават при контакт с температура 80-100 градуса. В допълнение към силната болка и зачервяване, във повредената област на кожата могат да се образуват водни блистери. Невъзможно е да ги отрежете или да ги отваряте във всеки случай.

Когато получите такова изгаряне, трябва да се обадите на линейка възможно най-скоро. Продължителността на лечението обикновено е 1-2 седмици. Също така е важно да знаем, че увреждането в тази степен не може да бъде омазнено, защото въпреки лечебния ефект такива вещества са отлична среда за бързо умножаване на инфекции и бактерии, които само ще удължат лечението.

3. Изгарянията от трета степен са придружени от тежки увреждания на мускулната тъкан и кожата. Често, за големи зони на увреждане и ненавременна грижа, жертвата умира от болезнен шок.

В това състояние човек трябва да бъде имобилизиран и да поддържа жизнени признаци (дишане, пулс, сърдечен ритъм). Справете се с изгаряне от 3 градуса може да се квалифицира само линейка.

4. Изгаряния от четвъртата степен се характеризират с голямо изгаряне на цялата кожа, мускулите и костите. Болезнените усещания в човек в това състояние може дори да не се проявяват, тъй като често засяга нервните окончания. При тежки увреждания на ръцете или краката, те трябва да бъдат ампутирани, тъй като нараняванията на мускулите са твърде големи и просто не подлежат на медикаменти.

Изгаряния изгарят различни видове щети: какво да правите

При изгаряне на пара:

• отстранете от дефекираната повърхност;

• Охлаждайте зоната на изгаряне;

• нанести мазь Пантенол;

• поставете превръзка за бинт;

• В случай на тежко нараняване, консултирайте се с лекар.

При изгаряне с горещо масло е необходимо:

• Поддържайте зоната на изгаряне в студена вода, докато се охлади напълно;

• Ако масло влезе в очите ви, трябва спешно да се обадите на линейка и преди това, когато пристигне, поставете стерилна превръзка в окото.

Когато желязото се изгори, е необходимо:

• Нанесете глицерин върху областта на калцинираната кожа;

• Смажете засегнатата област с пилешки протеин.

Лечението на изгаряния от химични агенти трябва да се извършва въз основа на характеристиките на веществото върху кожата. Първото нещо, което трябва да направите след този тип изгаряне, е да се обадите на линейка. Преди пристигането си, трябва внимателно да премахнете дрехите на мястото на нараняване и да отстраните химикала от кожата. За да направите това, за половин час повърхността на кожата се измива със силен поток студена вода.

В случай, че горенето е получено от негасена вар, не е възможно тялото да се охлади с вода, защото в този случай ще има обратен ефект.

Ако изгарянето предизвика сярна киселина, то трябва да се отстрани със суха салфетка (човекът, който помага преди това да носи ръкавици). След това изгарянето трябва да се измие със студена вода и стерилна превръзка, приложена отгоре.

Ако изгарянето причини киселинни вещества, раната трябва да се измие с разтвор на сода.

Лекарствените препарати за изгаряне трябва да бъдат предписани от лекуващия лекар въз основа на състоянието на пациента.

Болкови изгаряния: народни методи на лечение

Можете да прилагате рецептите за народна медицина само за лечение на изгаряния от първа степен, когато раната не е много голяма. В противен случай може да се влоши само лечебният процес.

Най-ефективното средство за болки при изгаряния е:

1 Мед, Те трябва да смазват засегнатата кожа два пъти дневно. Превръзката от превръзка се прилага отгоре. Благодарение на своите бактерицидни свойства, този продукт ще предпазва от инфекция, както и ще стимулира заздравяването на раната.

2 Кефир или заквасена сметана може да се приложи върху възпалено място два пъти на ден. Те ще облекчат болката.

3. Много ефективен компреси от настъргани картофи или моркови, Те трябва да бъдат оставени на раната в продължение на тридесет минути.

4. С леки изгаряния можете да кандидатствате восък и растително масло в съотношение (1: 2). Те трябва да бъдат сварени и напоени с готов течен марлиран превръзка. Нанесете върху изгарянето няколко часа.

5. Доказано средство за изгаряния е растение алое, От нея е необходимо да изстискате сока и да го накиснете със стерилна превръзка. Приложете на раната три пъти на ден.

6 Масло от морски зърнастец Можете да смажете изгорената кожа няколко пъти на ден. Това ще спомогне за изцелението му.

7 Вино сирене, Тя трябва да бъде леко нагрята и да се приложи към изгарянето два пъти на ден. Той ще облекчи силната болка и ще дезинфекцира раната.

8 Чай, То трябва да се приготвя и навлажнява с превръзка за бинт. Нанесете такива лосиони на раната на всеки 2 часа.

9 Средства от масло и яйца:

• Смесете 100 грама масло с две яйца;

• Приготвяйте готова смес за изгаряне два пъти на ден;

• Използвайте превръзка отгоре.

10 зеле се счита за отлично средство за облекчаване на възпалението и болката. Неговите пресни листа трябва да се прилагат към изгарянето.

11 тиква, Трябва да се търкат върху малък ренде и да се поставят върху раната. Процедурата повторете два пъти дневно. Можете също да направите лосиони от сок от тиква.

12 Дъбо средство:

• вземете две супени лъжици нарязана дъбова кора;

• изсипете 500 мл вода;

• кипете за половин час;

• щам;

• Използвайте външно за компреси.

13 Средства от ябълки:

• изрежете няколко пресни ябълки на малка ренде;

• Нанесете ги върху изгарянето, като ги фиксирате с превръзка.

Можете също така да използвате прясно изцеден ябълков сок за компреси.

14 Рецептата за лимони:

• Измийте плодове от боровинки;

• Изцедете сока от тях;

• използва се за импрегниране на бинтове;

• Нанесете върху раната два пъти дневно. Това ще помогне за бързото излекуване на изгарянето.

15 Начин на отстраняване на сода:

• Разтваря се супена лъжица сода в чаша вода;

• Използвайте за компреси.

16 Смешать два яйчни жълтъка с лъжица мед, Готовата смес да се приложи за изгаряне. Нагоре с превръзка.

Share:
Comments