Иван-дамария - лечебни свойства и приложение в медицината

Иван-дамария - общо описание

Растението Иван-дамария (марианска дъбова гора) принадлежи към рода Марианик от семейство Заразици. Също така се нарича в хората като желе, жълто желе, белег от трева, липа, трева от Иваново, ливаден пръстен. Родът Mariannik съчетава ежегодни тревисти растения, които имат слабо развита кореновата система и изправени стъбла, достигайки височина от 15 до 50 см.

Марианник цъфти с ярки жълти цветя от началото на лятото до есента, след което плодът се появява под формата на кутия. Растението е много декоративно, в допълнение, цветята му са добър мед. Някои видове mariannik, по-специално marjannik dubravny, отдавна са използвани в народната медицина.

Иван-дамария - видове и места на растеж

Дъбовата горичка е растение с европейска територия. Основните места на неговия растеж са горските степи и горските европейски части на Русия, северозападните и западните горски степи на Украйна, Кавказ и Сибир. Най-добрите условия за това растение са широколистни гори, каменисти склонове и сурови торфени ливади.

Общо, родът Marjannik има до 35 вида, сред които най-характерни за нашата зона са marjannik dubravny (ivan-da-marya), маргиналната мариана, ливадният мариан, пределната гора и отвореният варварин.

Иван-дамария - лечебни свойства

Иван Дамария има противовъзпалителни, инсектицидни и рани-лечебни ефекти. В народната медицина бульонът му третира заболявания на сърцето и стомаха; използвайте го за баня в лечението на диатеза, екзема, туберкулоза на кожата, ревматизъм. С помощта на пресни смачкани билки дъбовите горички Marjannik ефективно лекуват рани.

Интересно е, че от незапомнени времена цветята на Ивано-дамари са надарени със специални магически качества, като се има предвид, че събрани от Иван Купала, те могат да отнемат злото влияние от къщата и да поддържат добри отношения между съпрузите.

Иван-дамария - лечебни форми

Като лечебни суровини, въздушните части на растението ivan-da-marya се използват под формата на цветя, стъбла, листа и плодове. Времето за събиране на трева и цветя е периодът на цъфтеж (от май до септември). След събирането те се сушат на добре проветриви места, след това се съхраняват отделно от другите растения. Срокът на годност на сухите суровини е до 10 месеца. Плодове marjannika дъб гори се събират от юли до септември.

Иван-дамария - рецепти

Инфузията на ivan-da-maria се използва като ефективен инструмент за вани и локално измиване при лечението на скрофула, различни обриви и краста. За приготвянето му 3 супени лъжици. л. mariannik налейте 1 литър вряла вода и след около 2 часа филтрирайте.

При лечението на хипертония, замаяност, сърдечно-съдови заболявания, невралгия, епилепсия, заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт се прилага друга инфузия на дъбова гора Marjannik. За приготвянето му 1 супена лъжица. л. билки се изсипват чаша вряща вода, след това настояват половин час и след филтриране, приемайте два пъти на ден за половин чаша.

С помощта на пресната трева и прахът й процесът на заздравяване на рани се ускорява и отвара от плодове унищожава вредните насекоми.

Иван-да-марья - противопоказания

Когато използвате растението ivan-da-marya, трябва да се запомни, че е много токсичен, затова трябва да се използва с голямо внимание. Семената на растението съдържат отровен гликозид ринантин (акукубин), който оказва наркотичен и локален дразнещ ефект, проявяван от слабост, сънливост и отслабена сърдечна активност. Появата на тези симптоми след употребата на препарати marjannika дъбова гора е повод за незабавно лечение на лекаря.

Share:
Comments