Исландски мъх - лечебни свойства и приложение в медицината

Исландски мъх - общо описание

Исландски мъх (Исландски лишей) - естествен лишей, който е клончев храст с листен талас (според народните лечители, подобно на рога на елените). На височина височината на исландския мъх може да достигне 12 сантиметра, широки - 20 сантиметра, въпреки че традиционните му размери варират около 7-15 сантиметра, обикновено клоните на лишеите са усукани. Цветът на исландския мъх е кафяво-зелен, с бели петна.

Исландски мъх - виды и места произрастания

Лихен може да се намери във всички региони на Руската федерация, расте на Кримския полуостров и Кавказ. Борови гори, тундра, блата и дори планини - исландски мъх навсякъде се чувства удобно.

Исландски мъх - лечебные свойства

Лишайник обладает массой полезных свойств, которые сделали его незаменимым в народной медицине. Исландски мъх помогает справляться с такими недугами, как туберкулез, астма, смягчает кашель, снимает зубную боль и воспаление миндалин. Благотворный эффект заметен и при применении отваров и настоек лишайника, к примеру, они снимают спазмы желудка, активизируют процесс пищеварения, прочишают желчевыводящие протоки. Регулярное применение исландского мха повышает аппетит, решает проблемы с бессонницей.

Друго изненадващо свойство на лишеите е неговият противовъзпалителен ефект, неговата употреба е показана при инфекциозни заболявания и тумори.

Исландски мъх - лекарственные формы

Като основа за производството на наркотик от исландски мъх се използва талус от лишеи. Като правило събирането на мъх с рейк или просто отстраняване на талада с ръце. Преди да започнете да изсушавате лекарствената база в добре вентилирано помещение или на чист въздух, мъхът трябва да бъде внимателно почистен от примеси под формата на игли или пръст. Слънчевата светлина върху сухия мъх не причинява никакви опасни последици, но полезните лишейски компоненти постепенно се разрушават.

След като приключи първото сушене, лишеите трябва да бъдат отново проверени, накрая да се изчистят от останалите примеси, след това да се изсушат още няколко часа, сгънати в чували или дървени контейнери.

Мухите, подготвени за приготвянето на лекарството, могат да се съхраняват в продължение на две години, след което вече не си струва да се използва за медицински цели.

Уникалността на талада на исландския мъх е, че съдържа голям брой полезни компоненти за организма: витамин В, смола, протеини, мазнини, цетририн и лифенова киселина. Обикновено лишеите се събират в края на август или началото на есента.

Исландски мъх - рецепты

Исландски мъх применяется в лечебных целях в виде отваров, настое, с ним заваривают чай и добавляют при приготовлении компрессов.

Рецептата за чай от исландски мъх в заболявания на дихателните пътища: 2 чаени лъжици плитки лишеи, изсипете 1 чаша студена вода, бавно изсипете сместа и се напрягайте. Пийте подобен бульон 2-3 пъти на ден за 1 чаша. С силна кашлица в такова отвара може да добавите малко мед, ефектът ще се засили.

Рецепта за чай от исландски мъх с магарешка кашлица: С коклюш има смисъл да се смесват исландски мъх с мащерка, да се вземат два компонента в съотношение 1: 1. Една супена лъжица от мащерка и исландски мъх излейте 1 чаша гореща вода, намерете течността, която да се влива в продължение на 5-10 минути, след което се щапете. Пийте тази инфузия трябва да бъде в студена форма (със силно желание да се пие топло, под формата на чай) 2-3 пъти на ден за 1 чаша.

Исландски мъх - противопоказания

Противопоказанията при прилагането на исландски мъх не съществуват, както и страничните ефекти при предозиране.

Коментари

Аля 11/12/2016 При сина (7 години) кашлицата не премина или не се случи 2 (!) Месеца. Измъчвани ужасно, нощни пристъпи на кашлица, изтощени до импотентност. Силно дишане в белите дробове. В центъра на Гордеев бе посъветван исландският мъх. Взех го само от отчаяние (не би било по-лошо), и той се помага! Няма странични ефекти! Пий мед, няма алергии. Още една седмица след началото на молбата те отидоха в детска градина!))) Мария 04/22/2016 Така че ние имаме такова растение расте! Просто никой не знае, че това е исландски мъх! Аз, за ​​една, не знаех със сигурност. И докато не разгледах картината по-добре, не разбрах, че това растение е обичайно за Русия. Виолета 04/22/2016 И една много важна точка - няма противопоказания за използването на това растение. Хубаво е да го чуя. Обикновено обратното е вярно. Да, и съхраняваните наркотици на базата на този мъх може да са достатъчно дълги. Наистина искам да опитам. Чудя се защо го наричат ​​мъх? Може би така трябва да бъде. В крайна сметка този исландски мъх няма нищо общо с нашия мъх. Ето лишей, където и да е. И лечебните свойства на това растение, и истината е невероятно. Наина 04/22/2016 Да. Впечатляващо. И на външен вид, като обикновен изглеждащ завод. Нищо привлекателно. Изглежда измамно))) Обработва много често заболявания, туберкулоза и различни инфекции на дихателните пътища.
Share:
Comments