Инфаркт - причини, симптоми, диагноза, лечение

Инфаркт на миокарда наречена смъртта на сърдечния мускул, причина за която е недостатъчното кръвоснабдяване. Това означава, че инфарктът възниква, когато има остър дисбаланс между необходимостта от сърдечен мускул (миокарда) в кислорода и приемането му.

Най-често той изпреварва хора на възраст от 40 до 70 години, предимно мъже (въпреки това при възрастовата група от 70 години броят на мъжете и жените, които са имали инфаркт, е приблизително еднакъв).

Инфарктът е много опасно заболяване. Приблизително 30% от всички случаи на това заболяване имат летален изход преди вътреболнично лечение в рамките на първия час от появата на симптомите. Лечението в стационар за първите 28 дни умират от 13% до 28%. През първата година след сърдечен удар, между 4% и 10% от пациентите умират, а сред тези над 65-годишна възраст 35% умират.

Причини - причини

Най-честата причина за инфаркт (в 90% от случаите) е тромбозата на коронарната артерия, която се проявява при атеросклероза. Също така сърдечен удар може да възникне в резултат на спазъм на коронарните артерии; блокиране на тромба или тромб на параита на изкуствения клапан; тумори; травма на сърцето и т.н.

Рисковата група за миокарден инфаркт включва хора с диабет, артериална хипертония, както и високи нива на холестерол в кръвта, водещи до заседнал начин на живот и пушачи.

Сърдечни атаки Симптоми

Инфарктът на миокарда се проявява главно чрез болка в гърдите, която продължава повече от 20 минути и не изчезва след приемане на нитроглицерин. Най-често тя се намира зад гръдната кост, но може да се усети в лявата ръка, врата, долната челюст, гърба, епигастриалната област и също така да се разпространи и в двете ръце, като едновременно обхваща гърба, епигастричния регион, врата и долната челюст. Природата на такава болка е компресивна, спукана, изтръскваща или изгаряща.

Често миокардният инфаркт се проявява чрез аритмия, а понякога неговият единствен симптом е внезапен сърдечен арест.

При пациенти в напреднала възраст инфарктът на миокарда може да се прояви като признаци на сърдечна недостатъчност - задух, сърцебиене или внезапни пристъпи на потене, гадене, замайване и рязко спадане на кръвното налягане. Ако страдат от захарен диабет, инфарктът може да се подозира поради рязко възникваща слабост или краткотрайна загуба на съзнание, без ясно изразена болка. Инфарктът без болка засяга между 10% и 25% от пациентите.

Инфаркт - диагностика

Методите за диагностициране на инфаркт на миокарда включват: - електрокардиограма, - ехокардиография, - кръвен тест за кардиотропни протеини (наличието на тропонин в кръвта, което нормално отсъства в серума е един от най-чувствителните и ранни признаци на сърдечен удар), - ултразвук на сърцето, Гърди, които позволяват да се идентифицират усложнения от сърдечен удар.

Инфаркт - лечение и профилактика

Често, при сърдечен удар се случва пациентът да се окаже първа помощ. Когато се появи ангина, което показва състояние преди инфаркт, пациентът веднага се нуждае от нитроглицерин, чиято таблетка е поставена под езика. Ако болката не премине в рамките на 5 минути, вземете втората таблетка и, ако е необходимо, след още 5 минути - третата. При липса на ефект от тройната нитроглицерин и поддържане на болка веднага се обади на бърза помощ, преди пристигането на която трябва да се дъвче аспирин, измити с вода.

Пациент с миокарден инфаркт спешно се хоспитализира в интензивно отделение. Задължително е да се спазва строгата почивка на леглото за най-малко 24 часа, диета, която ограничава консумацията на животински мазнини и сол. Допълнителните назначения се състоят от анестезирано лечение; лечение, предотвратяване образуването на кръвни съсиреци; лечение за поддържане на сърдечната функция в случай на сърдечна недостатъчност; лечение за елиминиране на нарушения на ритъма и т.н. В някои случаи се използва хирургично лечение за възстановяване на пропускливостта на коронарните артерии.

След остър период трябва да се обърне внимание на рехабилитационното лечение на пациента, което се състои в борбата с артериалната хипертония; намаляване на теглото; Съответствие с диета, която изключва храни с високо съдържание на холестерол и животински мазнини; пълно отхвърляне на лошите навици, особено тютюнопушенето; лечебно физическо обучение; санаториум и спа лечение.

С правилното лечение, стриктното спазване на всички медицински препоръки и компетентната превенция на пациент, който е претърпял миокарден инфаркт, има всички шансове за дълъг и пълен живот.

Коментари

Алла 08/17/2016 Винаги купувам съпруга ми Вазобрал, като превантивна мярка срещу сърдечен удар. Особено в такова горещо време, така че дори в страната, точно това, от което се нуждаете. Работата на съдовете ще бъде коригирана и почти няма замайване и лошо здраве. Винаги в кабинета на медицината държим както в страната, така и в града. Владимир 03/06/2016 Харесах изявлението на автора за дълъг и пълен живот. И след като всички автори на правата, животът след сърдечен удар не спира. И просто трябва да наблюдавате сърцето си. Лекарствата и билковите препарати ще ви помогнат в това. http://fetisher.ru/infarction
Share:
Comments