Имунната система на тялото - помогнете й да ви помогне!

Човешкото тяло е най-сложният и най-съвършен "механизъм", създаден от самата природа. В него се проявяват невероятни сложни процеси всяка секунда и всеки провал може да доведе до различни заболявания (понякога много сериозни) и дори до смърт.

За да се спаси от това може само силна здрава имунна система на тялото - сигурна охрана на нашето здраве. Всеки ден нашето тяло е атакувано от "врагове" - вируси, бактерии и т.н., защото във въздуха живеят много вредни микроорганизми. Имунната система е вид "армия", която пази своята "държава" - организъм, който има много "войници" (лимфоцити, фагоцити, плазмоцити). Веднага щом вирусът навлезе в тялото, имунната система дава команда на битката и верните "бойци" започват да разрушават насила "врага". Всъщност това е сложен процес, но за общо запознаване с работата на нашия имунитет, този пример е достатъчен.

Струва си да се отбележи, че в човешкото тяло, освен външните врагове, има и свои собствени. Например, раковите клетки се появяват постоянно, но здравата имунна система ги унищожава във времето. Здравословна. И ако самата тя не е здрава?

За съжаление, се случва и имунитетът на даден човек да бъде отслабен по някаква причина. И има много причини. Така например имунитетът може да се провали, ако инфекцията не се излекува в тялото навреме. Имунната система естествено се бори с вируса, неговите верни бойци "се борят за битка" и ако помощта под формата на лечение не пристигне навреме, тогава имунната система просто ще се умори да се бори и да отслаби. Това е много опасно, защото отслабено, може да не реагира на "непознатия" в тялото.

Непознат, на свой ред, може да стане един от "неговите", например, лимфоцит. Единият от тях може да се "бунтува" от изтощение, а именно - да започне бързо и неконтролируемо да споделя. Така се образува тумор. Този пример е даден в такава проста форма, че можете да си представите работата на имунната система и опасността от нейната слабост.

Сега, когато животът стана по-удобен и по-удобен, нашият имунитет страда още повече. Да виновни и лоша екология, както и неправилна храна, и подчертава, а дори и съвременни средства за привеждане на чистотата в къщата. Да, това не бива да бъде изненадващо, защото заедно с тяхното разнообразие хората имат възможност практически да стерилизират домовете си. Децата, които растат с стерилна чистота, рискуват да имат слаба имунна система и съответно здравето. В края на краищата - имунната система, подобно на цялото човешко тяло, се нуждае от обучение.

Това означава, че детето трябва разумно да комуникира с природата и света: да се грижи за котка, да тече боси, да играе в пясък и т.н. Що се отнася до стреса, ако е нормално, ако е възможно да се каже, здравословен стрес, който се случва на всеки човек почти всеки ден (например интервю, изпит, важно събитие), тогава те не са опасни за имунната система и по-скоро ще бъдат нейните "симулатори".

Но стрес-шокът (скръб, трагедия и дори силна негодувание) може да отслаби имунитета. Доказателство за това е статистиката, която показва, че хората, които са преживели този вид стрес, започват да се разболяват по-често и за по-дълго време. Тук отново, мерки, които не са взети навреме за лечение на заболявания, могат да доведат до по-сериозни здравословни проблеми. Ето защо често болните хора трябва да преминат добър преглед или просто даряват кръв за скрининг имунологично проучване, което ще покаже в какво състояние е имунитетът на пациента. В края на краищата честото настинка не е признак на слаб имунитет.

Ако имунитетът се отслаби, лекарите ще предпишат специални лекарства, за да го увеличат. Но може да се подобри с помощта на народни средства. Трябва да се отбележи, че сега голям брой научни лаборатории, които създават средства за подобряване на имунитета, се обръщат към Майката природа за помощ, като правят препарати въз основа на активните съставки на някои растения. Традиционната медицина, на свой ред, има много отлични рецепти с голямо "опит" - тествано от повече от едно поколение хора.

Един от най-често срещаните може да се нарече най-простата рецепта - всеки ден в продължение на един месец, за да яде шепа (5-7) орехи. Между другото, много рецепти за повишаване на имунитета съдържат този конкретен продукт.

Така например, друга ефективна рецепта се състои от шепа орехи, черни стафиди, сушени кайсии, сушени сини сливи и два лимона, които трябва да бъдат смачкани (например чрез месомелачка, за да прескочите), добавете към тях две супени лъжици натурален мед и разбъркайте. Има тази смес трябва да бъде сутрин, на празен стомах, една до две лъжици.

Ето още една добра рецепта: половин килограм орехи се смазват, добавете към тях 300 грама мед (натурален) и сто грама алое сак. Смесете всичко и "напълнете" със сока от четири лимона и чаша водка. Оставете тази смес за един ден на тъмно място. Пийте три пъти дневно, една супена лъжица 30 минути преди хранене.

И накрая, добре известната добре позната салата от цвекло с чесън и смлени орехи също е отличен начин да се повиши имунитетът. Не забравяйте за процедурите за втвърдяване, физическото възпитание и като цяло активен начин на живот и отдих, което не само ще помогне на вашата имунна система, но и ще се превърне в залог за веселие и отлично настроение.

Share:
Comments