Имел - лечебни свойства и приложение в медицината

Имел - общо описание

Род имел из семейства Санталовые представлен вечнозелёными кустарниковыми растениями, которые паразитируют на различных древесных растениях, поселяясь на их верхушках и ветвях и разрастаясь зелёным кустом. Кустарник омелы может вырастать в высоту от 15 до 80 см. имел цветет в марте — апреле желто-зелеными или желтыми цветками, расположенными по 5 — 6 шт. После цветения на растении появляются плоды - ягоды, созревающие к авгус­ту - сентябрю.

имел - виды и места произрастания

Основните места за отглеждане на имел са субтропичната и тропическа Африка, тропическата Азия, Северна Австралия, Централна Европа, Балтийските държави, Украйна, Беларус, Южна Русия, Кавказ. Днес, до 70 вида от това растение са известни, от които най-известният е бял имел, използван за медицински цели.

имел - лечебные свойства

В народе говорят, что, найдя омелу, человек может смело избавляться от всех лекарств. Действительно, лечебный спектр этого удивительного растения очень широк. имел способна оказывать успокаивающее действие на нервную систему, расширять сосуды, нормализовать кровяное давление, улучшать работу сердечно-сосудистой системы, предотвращать развитие атеросклероза.

В народната медицина, имел се използва като антиконвулсанти, при епилепсия, истерия, виене на свят; Хемостатичен агент за кървене от матката. Използване на воден имел бульон понижават кръвното налягане чрез премахване на главоболие, сърдечно заболяване и нервни заболявания, астма, ревматизъм, туберкулоза и белодробни тумори. Също така това растение ефективно действа с диария, продължителна менструация, абсцеси, е добър антихелминтичен. Външно плодовете и листата на имел се използват за лечение на ревматизъм, подагра, подуване на лимфните възли.

имел - лекарственные формы

Като лечебна суровина се използват млади клонки от храст и листа. Тяхното събиране се извършва през есента и зимата и се изсушава в топла стая, като се полага тънък слой. За съхранение на реколтата на имел подходящите сухи, добре проветриви, потъмнели помещения, където могат да се съхраняват без загуба на лечебни свойства до 1 година.

имел - рецепты

С обилна менструация използвайте инфузия на листа и клонки от имел, за да се получи, която 1 супена лъжица. л. натрошени растения налейте 2 чаши студена преварена вода и настоявайте през нощта. След това щам, вземете 100 гр. до 4 пъти на ден.

Тъй като противоглистни лекарство използва инфузия на листа, клонки и плодове на имел, който се приготвя чрез варене 1 супена лъжица. л. сухи суровини с 2 чаши вряла вода. След това настоявайте за 1 час, филтрирайте и вземете половин чаша три пъти на ден.

Като седативен и понижаващ налягането агент, се взема чай от имел. Приготвя се чрез варене 1 супена лъжица. л. сурови 500 мл гореща вода (без вряща вода!). След това настоявайте за около 6 часа, филтрирайте и пийте на чаша вместо чай. Важно е да знаете, че имелът губи своите лечебни свойства при варене.

Болезнените състояния, съпътстващи ревматизъм, артрит и подагра, се улесняват ефективно с помощта на компреси от вливането на 2 супени лъжици. лъжици от имел, приготвени с литър гореща вода.

Свежият сок от имел се третира с дизентерия и пролапс на ректума, външно се използва бульон за лечение на бавно зарастващи рани, абсцеси, рани и язви.

имел - противопоказания

Противопоказания за приемане на имел са бременност, хипотония и индивидуална непоносимост. Не вземайте лекарствата за дълго време и в големи дози, тъй като това е отровно растение и може да предизвика отравяне и тежки сърдечно-съдови нарушения.

Подобно на всяко друго лечебно растение, имелът не може да се използва неконтролируемо, затова преди да вземете лекарствата, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Коментари

Виола 14.4.2016 Имелът може да бъде закупен на пазара за билкови, но все още не е измамен. Всичко може да се провери чрез интернет. Днес купих и търся рецепта за готвене. Трябва обаче много внимателни. Тя е отровна. Василиса 05.05.2016 И харесах тези плодове, такива интересни топки. Дали те ядат всички тях? Трябва да го питам от приятели от Кавказ))). Също така не съм срещал такова име, може би не е за продажба. Не забравяйте да попитате в аптеката. Марика 05/02/2016 Ако хората говорят за силните свойства на този храст, аз ги вярвам. Това просто не е ясно защо - ако някой го намери? Това е, че това растение не е толкова често? И как да подготвите клонките? Интересно е, разбира се, да погледнете нарастващия имел. Саша 05/02/2016 Да, списъкът на болестите, които могат да бъдат излекувани с имел, е много голям. Но, за съжаление, ние имаме такъв храст не расте, и аз дори не виждам такова име в аптеката. Въпреки че може би е продадена, просто не съм обръщала внимание. Даша 05/02/2016 Аз също не видях такъв храст, и един вид плодове, не много апетитни. Въпреки че, разбира се, за лечебните свойства на това растение няма да спорят. Тъй като такива неща се говорят за него, можете безопасно да изхвърлите всички хапчета.
Share:
Comments