Имате ли стрес или депресия? денс танго!

Най-добрият начин да победите депресията, да облекчите чувствата на тревожност и стрес - да танцувате страстно танго. Това е заключението, направено от учените от Университета на Нова Англия. За да участват в експеримента, изследователите привлекли 41 души. Всички се оплакваха от безсъние, неконтролируемо безпокойство и депресия. На доброволците беше предложено временно да се откажат от медикаментите и да започнат да танцуват и да музикант.

Две седмици с двадесет пациенти, чиято възраст варираше от 18 до 73, бяха ангажирани професионални танцьори. След осем урока от 90 минути, през които се научиха различни поза, завъртания, форми и стъпки, психическото състояние на хората стана много по-добро. При всички останали респонденти клиничните индекси не се променят или дори се влошават.

Един месец по-късно субектите отново започнаха да танцуват танго. Много от тях са имали симптоми на депресия. Танцът и съответният музикален съпровод се оказаха ефективен психотерапевтичен метод, който помогна на хората да спечелят доверие и да установят социални връзки.

В крайна сметка тангото, освен страстта, включва взаимно разбирателство и доверие. Учените са забелязали, че за пълно възстановяване е необходимо повече обучение, тъй като лечението предполага не само лекарства и терапия. Пациентът трябва да получава истинско удоволствие от партньор, музика и, разбира се, от себе си.

Share:
Comments