Ягодите и боровинките предотвратяват сърдечни пристъпи

Използването на ягоди и боровинки през цялата година може да намали риска от сърдечен удар с повече от 30%, казват учените от Обединеното кралство, цитирайки резултатите от дългогодишните изследвания, посещавани от медицински сестри от различни болници в Англия.

Според експерти основният източник на ползите от плодовете като средство за предотвратяване на сърдечни пристъпи са в изобилие, съдържащи се в тях флавоноиди - антиоксидантни съединения, които предотвратяват появата на "блокиране" в артериите, както и осигуряват защита срещу широк спектър от други заболявания, включително някои видове рак, хипертония и дори деменция.

Общият брой на участниците в проучването е 93 600 жени на възраст между 25 и 42 години. Всички те попълниха специални въпросници относно диетата и начина им на живот, а след това повече от 18 години бяха наблюдавани от експерти, които регистрираха всеки случай на сърдечен удар сред участниците. Основните фактори, взети под внимание при обобщаването, са възрастта, кръвното налягане, количеството консумирано кафе, наличието на лоши навици, нивото на физическата активност, телесното тегло и фамилната анамнеза за заболяването.

Учените, сравняващи въпросниците със здравословното състояние на жените, които ги напълниха, установиха, че тези, които ядат ягоди и боровинки в продължение на няколко години поне 3 пъти седмично, са имали с 32% по-малка вероятност да претърпят сърдечен удар. Дори жените, които наблюдават диети, богати на плодове и зеленчуци, но които избягват ягоди и боровинки, е по-вероятно да страдат от сърдечен удар.

Share:
Comments