Ягода при захарен диабет: приемливи дози. възможно ли е да

Болестта често изпреварва човек в най-неподходящия момент. Диагнозата е установена и тук са навиците, начинът на живот, основите: всичко се срива като къща от карти. Човек е принуден да възстанови живота си в името на болестта, за да намери начин да съжителства с него.

Едно от тези коварни болести е захарен диабет.

През последните години тази ендокринна патология се разпространява по-широко и постепенно става по-млада.

Пациент със захарен диабет и от двата вида е принуден да коригира значително своята диета, отказвайки много продукти.

Възстановяването на начин на живот и навици не е толкова лесно.

Възниква въпросът: дали наличието на диабет означава, че пациентът трябва да намали диетата си до оскъдна десетдневна храна?

Всъщност не всичко е толкова ужасно. Много несъзнателно се ограничават твърде силно.

Какво не знае човек с диабет?

Обща информация за захарен диабет

Захарният диабет е ендокринно заболяване, което се развива в резултат на намаляване на производството на инсулин от панкреаса. В резултат на това нивото на кръвната глюкоза (захар) се повишава в кръвта и пациентът развива значителни нарушения от метаболизма вода, сол, липиди, въглехидрати и т.н. В науката е обичайно да се подразделя диабетът на два вида.

Диабетът от първия тип се развива в резултат на органични причини: разрушаването на панкреатичните клетки. Органът губи способността да произвежда инсулин. Такъв диабет е по-труден за лечение.

Диабетът от втори тип се образува при пациенти с наднормено тегло. Състоянието, като правило, се нормализира след като теглото е в ред.

Ягода при диабет: може ли да се яде?

През последните години, както сред обикновените хора, така и сред специалистите, тенденцията е да се "обезсърчават" тези или други хранителни продукти. Натискането на млечни продукти, мед. Ягода не стана изключение. От телевизионните екрани псевдо лекарите в бели дрехи се размазват с медицински термини и наричат ​​ужасни снимки на това колко вредно е да се използват ягоди при диабет и как може да се сложи край.

Всъщност това не е нищо повече от митове. Въз основа на изследванията на американски и полски учени, обратното е вярно. Ягодите не само не са противопоказани при диабет, напротив, дневната консумация на червени ягоди може да намали риска от развиване на атака, както и да осигури на тялото всичко необходимо. Какво е толкова специално за ягодите и защо е толкова полезно при захарен диабет?

Ярките червени плодове, противно на общата грешка, в никакъв случай не са безполезни. Ягодите са истински склад за есенциални вещества. За да разберете защо ягодите са незаменими при захарния диабет, трябва накратко да си припомните вероятните усложнения от тази страховита болест.

• Нарушения на сърдечно-съдовата система. При диабет сърдечният мускул отслабва. Сърдечната недостатъчност често се развива.

• Загуба на ретината. Поради диабетна ретинопатия, диабетиците винаги имат риск от пълна и непоправима загуба на зрение.

• Развитие на бъбречна недостатъчност.

• Нарушения на централната нервна система, съдовете на долните крайници.

Освен това, според данните от изследванията, наличието на диабет при анамнеза повишава риска от рак.

По ирония на съдбата ежедневното ядене на ягоди може да предотврати появата на нежелани усложнения.

Изхождайки от описаните усложнения, е възможно да се разбере какво е толкова полезно за ягоди при диабет:

• Червените плодове съдържат огромно количество калий и магнезий. Тези елементи са необходими за нормалното функциониране на сърдечния мускул.

• Поради високото съдържание на фолиева киселина, скоростта на растеж на ретиновите патогени намалява (диабетна ретинопатия).

• Ягодите съдържат антиоксиданти. Тези вещества предотвратяват окисляването на клетъчните мембрани и борбата със свободните радикали, като предотвратяват рака.

• Витамин С повишава имунитета.

• Полифенолите (специални съединения) предотвратяват усвояването на захарта през стомашно-чревния тракт.

Ягодите при диабет: колко мога да използвам на ден

По неизвестни причини нито самите лекари, нито многобройните здравни портали могат да дадат на пациента ясен отговор: колко ягоди могат да се консумират на ден. Тук всичко е съвсем просто.

Както знаете, най-лошият враг на диабета е въглехидратите (понякога наричани въглехидрати). Храните с високо съдържание на въглехидрати могат да причинят рязък скок в кръвната захар. За да се определи безопасното количество ягоди, е достатъчно да се придържате към проста формула.

Ягода съдържа средно 10,8-11 грама въглехидрати на цяла чаша средно големи плодове. Също така в това зрънце съдържа около 2,9-3 грама протеин. В западната медицинска практика формулата за изчисляване на общото количество въглехидрати е да се извадят от общия брой протеинови въглехидрати. В резултат на това се оказва, че в една чаша плодове съдържа около 8 грама въглехидрати.

Съществува концепция за максималното количество въглехидрати в някои продукти. Това е такава стойност, ако е превишена, рискът от развитие на атака се увеличава многократно. За плодове тази стойност е 15 грама въглехидрати.

Това означава, че един ден пациентът може да консумира около 1,8-2 чаши плодове без заплаха за здравето и с максимална полза. Въз основа на американската система от мерки и тегла тази сума е равна на 360-400 грама плодове.

Някои медицински изследвания отиват още по-далеч и наричат ​​точния брой плодове: 37-38 броя на ден. Става въпрос за средния размер на плодовете. Такава точна стойност се изчислява въз основа на резултатите от клиничните проучвания.

Ягодите при диабет: как да се използва с максимална полза

Поради това няма правила за използването на ягоди. Все пак някои препоръки все още са на стойност.

• Всички описани 400 грама плодове са най-добре използвани частично, тъй като закуски. За всеки диабет оптималната диета включва 6-8 хранения. Въз основа на характеристиките на личната диета и режим, плодовете са по-добре да се ядат през целия ден.

• Ягодите не трябва да се ядат с лека закуска в случай на диабет. Можете да добавите плодове към десерти и др. За диабетици е полезно да използват ягоди с нискомаслено кисело мляко или кефир (около 120 ml на 60 грама плодове).

• Най-добре е да ядете плодовете в прясна форма. Така те запазват максималните полезни свойства. Но ако желаете, можете да се подготвите и задръстите: грешка е да си помислите, че един диабетик е обречен да яде свежа и гадна храна за останалата част от дните си. Единствената разлика между конфитюра за диабетици и обикновеното сладко от ягоди е в отсъствието на захар в състава.

• Не трябва да злоупотребявате. В границите на нормата пациентът може да яде тази узряла сочна ракия без страх.

Ягода с диабет: конфитюр

Най-важното условие - Конфитюрът от ягоди трябва да е без захар. За готвене, имате нужда от ягоди (при изчисляването на 7 литра плодове за готвене 3 литра конфитюр). Не можете да правите без тара: трилитров буркан и дълбок тиган или малка кофа.

Ягодите в прясна форма трябва да се изсипят в приготвения трилитров буркан със слоеве. Слой - 5-7 см. След запълване, компактни плодове и запълване на нов слой. Така продължавайте, докато контейнерът се напълни до ръба. Поставете влажна марля в голям съд или кофа (поставена на дъното). На марля поставете бурканче с плодове.

Поставете резултантната конструкция на бавен огън. На мярката за подготовка, слоевете на плодовете ще "утаи" bi да намали обема си. Всеки път трябва да добавите пресни плодове до ръба. Така че трябва да действате, докато плодовете не спрат. На този етап трябва да покриете буркана с кърпа и да готвите за още 60 минути.

Накрая контейнерът се затвори и се оставя да се охлади за 2-3 часа.

Това конфитюр е безопасно за диабетици и малко по-ниско от обичайното вкусово. В никакъв случай не трябва да добавяте подсладители, като сорбитол. Тяхната безопасност е много преувеличена.

Ягодите при диабет могат да бъдат отличен заместител на сладките и да освежат сложните условия на живот на пациента. Употребата на тази ягода в храната е не само допустима, но и необходима: тя е склад от полезни вещества, незаменими за крехкия организъм на диабет от всякакъв тип. Злоупотребата, разбира се, не си заслужава. В останалата част - приятен апетит.

Share:
Comments