И се поддай на хипноза?

Учените откриха отговора на въпроса защо някои хора не могат да бъдат хипнотизирани.

Мозъкът на хора, които не могат да бъдат хипнотизирани, се различава от мозъка на тези хора, които лесно попадат в транс.

За това заключение стигат изследователите от Медицинското училище в Станфордския университет. Използвайки ядрено-магнитен резонанс (MRI), те изследвали активност в три различни мозъчни функционални системи при 12 възрастни доброволци, които лесно се поддавали на хипноза и 12 други, които не отговаряли на него.

Тези мозъчни системи са: система за режим по подразбиране, използвана, когато мозъкът е празен, изпълнителна система, участваща в вземането на решения, и система от значение, която овластява мозъка да различава основното нещо.

Мозъчните сканира показаха, че участниците и в двете групи имат система "по подразбиране", но хората, които лесно хипнотизират, са имали повече активност в изпълнителната система и в системата за мозъчна значимост.

Хипнозата, успешно използвана, когато мозъкът се нуждае от помощ за контролиране на усещането и поведението, може да се използва, според авторите на проучването, за лечение на болка, фобии, стрес и тревожност.

"Досега никой не е установил особеността на мозъка, който го прави уязвим за хипнозата, и ние сме на път да го открием", казва д-р Дейвид Шпигел, старши автор на изследването, професор по психиатрия и поведенчески науки.

Подобно откритие ще хвърли светлина върху начина, по който работи хипнозата и как тя може да бъде използвана най-ефективно за лечение на пациентите.

Според изследователите около 25% от хората не могат да бъдат хипнотизирани.

Share:
Comments