Грейпфрут - лечебни свойства и приложение в медицината

Грейпфрут - общо описание

Грейпфрут (омегарско дърво), плодово дърво от рода Citrus подсемейство от портокаловото семейство рутаце, вечнозелени, 5-6 м височина (понякога до 15 м). Той има дълги и тънки кожени листа от тъмно зелен цвят, които са прикрепени към клоните с помощта на крилати дръжки. Цветът е бял, се състои от 4-5 венчелистчета с диаметър 5 см. Плодът е плод с диаметър около 10-15 м, с горчиво жълт вътрешен червен восък и кожа. Видът на оцветяването на кожата зависи от сорта - от жълто до червеникаво.

Грейпфрут - видове и места на растеж

Грейпфрут - ценният хранителен продукт, получен при пресичането на оранжевото и помпело, се отглежда в страни, разположени в субтропични климатични зони - САЩ, Израел, Кипър и т.н. В Кавказ този плод се отглежда в Грузия, затова са излюпени специални устойчиви на замръзване разновидности по-бързо от техните термофилни братя.

Грейпфрут - лечебни свойства

Плодовете на грейпфрута са основно хранителен продукт, който е от голямо значение при регулирането на храносмилането. В състава си, антиоксидантите, понижаващи нивото на холестерола, както и когато се използва, делът на HDL- и LDL-липопротеините намалява. Това свойство се използва при лечение на коронарна болест на сърцето, заболявания на кръвообращението. Този плод е особено широко използван в лечението на затлъстяването - това е един от най-ефективните хранителни инструменти в борбата срещу затлъстяването.

Можете да направите цял списък от други заболявания, при които препоръчват яденето на тези плодове са: болест на черния дроб и жлъчния мехур, затлъстяване, скорбут, анемия, подагра, инфекции и настинки, гастрит и колит, редица кожни заболявания. Интересното е действие върху тялото на плода по време на менопаузата, тъй като има стимулиращият ефект и подобрява общото здравословно състояние. Грейпфрут засилва действието на инсулина, така че това може да се консумира от диабетици. Заедно с други цитрусови грейпфрут има силен антиканцерогенен ефект.

Грейпфрут - лекарствени форми

По принцип се използва грейпфрут, докато се смята, че червеният пулп има по-изразен здравен ефект. Плодовият сок се препоръчва за изтощаване на нервната система и повишена умора. Има мнение, че силен противогъбичен и антимикробен ефект е присъщ на екстракта от семената. Прозрачните мембрани на лобулите съдържат вещество, наречено наниндин, което е основата на диетата на грейпфрут, която нормализира работата на червата и причинява загуба на тегло.

Грейпфрут рецепт

Използвайки само един грейпфрут дневно, можете не само да си помогнете с различни заболявания, но и да избегнете много от рисковите фактори. Диетата на грейпфрут осигурява две плодове дневно или две чаши сок. Продължителност - 7 дни.

Грейпфрут - противопоказания

Съставът на плода съдържа нараненин и бергамот, които могат да взаимодействат с някои лекарства и да повишат или отслабят ефекта от лекарствата. Ето защо не се препоръчва сокът и плодовете да се приемат едновременно с лекарства, за да се избегне ефектът от предозиране и интоксикация на тялото. Особено предпазлив е да се използват антидепресанти, успокоителни средства, аналгетици, лекарства, намаляване на налягането и понижаване на холестерола.

Интересни факти за грейпфрута

- През 1970 г. ботаникът Грифитс Хюз първо спомена грейпфрута като "забранен плод".

- Първоначално плодът се наричаше "шейдрок", след името на английския капитан Шеддок, който го беше довел на остров Барбадос. Преименувано е на ямайски търговци.

- "Седемте чудеса на Барбадос" включва този хранителен и здравословен плод.

- Страните, които го отглеждат, празнуват "Деня на събирането на грейпфрут" на 2 февруари.

Коментари

Таня 04/19/2016 Благодарение на автора за интересната статия! Забелязах за себе си, че грейпфрутът не е само диетичен плод, но има и лечебни свойства. Светлана 04.04.2016 Периодично се отдавам на диета с грейпфрут. За мен е удоволствие да седя на него. Плодът е ароматен и наднорменото тегло се стопява пред очите ви :))) Албина 04/19/2016 Обичам плътта в грейпфрута, вътрешната кора е много горчива. И така вкусът е зашеметяващ, необичаен и освен това невероятно полезен. Lero 4a 19.04.2016 г. Грейпфрут, вярвам, царят на цитрусите. Съгласен съм с автора на статията, че той е много ефективен в борбата с наднорменото тегло и храносмилателните проблеми. Лена 04.04.2016 Какъв грейпфрут е прекрасен на снимката! Аз съм просто доволен от този плод. Това е чудесно, че плюс всички впечатляващи вкусови качества, той също има полезни свойства.
Share:
Comments