Goiter - причини, симптоми, диагноза, лечение

гуша (второ име на струма) - група от заболявания, свързани с фокални неоплазми в щитовидната жлеза. Проявяването на негативните последици от болестта до голяма степен зависи от хормоналния произход, а не от местоположението и размера на възловата неоплазма.

Съвременната медицина разграничава следните морфологични форми на гуша: нодуларен колоиден гръб, злокачествени тумори в щитовидната жлеза, както и фоликуларни аденоми. В допълнение, гушата се класифицира по местонахождение: нормална, пръстеновидна, ретростернална, дистопична (гуша от корена на езика или допълнителен дял на щитовидната жлеза).

гуша - причины заболевания

Науката още не е установила точните причини за гадене. Известно е, че значителна роля при формирането на болестта играят генетичното предразположение, както и липсата на йод в организма. Предполага се обаче, че гърчове се появяват поради комбинирания ефект от няколко отрицателни фактора. Те включват следното:

- енергийна недостатъчност (наследствена или придобита) - множество заболявания на вътрешните органи - неблагоприятна среда.

гуша - симптомы заболевания

По правило формациите, свързани с щитовидната жлеза, са малки и незначителни. Лице може да не забележи тяхното присъствие.

Освен това могат да се диагностицират следните симптоми на гуша: - чувство на болка в гърлото или пълнота на гърлото - затруднено дишане и преглъщане - бърз пулс и сърцебиене - изпотяване и загуба на тегло - депресия, умора - нервност.

гуша - диагностика заболевания

Първичната диагноза на гърлото е палпиране на жлезата. Когато се открие тумор, предписва се ултразвук за определяне на точния размер и обем на щитовидната жлеза.

В случая, когато се установи наличие на палпация и ултразвук с диаметър 1 cm или повече, се предписва биопсия на аспирация с фин игла. При по-малък размер на площадката тази процедура се извършва само при съмнение за злокачествен тумор. Комбинацията от ултразвук и биопсия дава възможност значително да се повиши информираността на проучванията.

Ако гуарът е прекалено голям и се намира в застоял начин, съществува опасност от изместването му и компресирането на дихателните пътища. В такава ситуация, рентгеновите лъчи на гръдния кош и хранопровода се предписват с контрастен бариет. За по-подробна диагностика на ретростериалната гуша, понякога се използва магнитно резонансно изображение.

гуша - лечение и профилактика

В повечето случаи гърчът не изисква медицинска или хирургическа намеса, тъй като болестта няма патологично значение за тялото. Достатъчно е пациентите да наблюдават хода на заболяването и веднъж годишно да бъдат подложени на ултразвук и общо изследване на щитовидната жлеза.

В случай на голям гърч, който води до синдром на натиск или промени във външния вид, е необходимо да се намали функционалното натоварване на щитовидната жлеза. Това лечение ще позволи да се работи желязо в нормален режим, като по този начин не се включват допълнителни резерви, които водят до появата на неоплазми. Лечението намалява или до приемането на хормонални лекарства, или до елиминиране на влиянието на патогенните фактори върху организма.

Злокачествените образувания се диагностицират в 5% от случаите. В тази ситуация лечението може да се състои от хирургично отстраняване на тумора или употреба на консервативна лекарствена терапия. Струва си да се отбележи, че хирургическата интервенция не елиминира причините за гадене, затова е важно да се намали въздействието на патогенните фактори, водещи до появата на болестта.

Предотвратяването на гуша обикновено се намалява до увеличаване на дела на йодираните храни в храната.

Коментари

другар 08.08.2016 На мен 1 степен на струма в експлоатация операция не са направили причина neznaju
Share:
Comments