Глупави очи: това е много опасно нараняване! как да се

Usbom в медицинската практика разпознава травматичните увреждания на тъканите под влиянието на някои отрицателни механични фактори, при които очевидните външни признаци на увреждане по правило са невидими.

Често, вместо термина "натъртване", лекарите работят с понятието "сътресение", което е едно и също нещо.

Малцина могат да се похвалят с факта, че никога не е получавал набивания: прословути синини, пасти, подутини, тук са само няколко "спътника" на натъртвания.

Тези наранявания в по-голямата част от случаите не представляват заплаха за здравето.

Това е съвсем друг въпрос, ако става дума за наранявания на очите.

Човешкото око е тънък и крехък, но същевременно изключително важен инструмент. За разлика от повечето органи, тя няма достатъчно защита (мускулен корсет и т.н.) и е изключително уязвима, но чрез нея получаваме до 90% от цялата информация от околната среда. В същото време окото е един от онези органи, които съвременната медицина не е изучавала добре и вследствие на това много от патологиите на визуалната система все още не са били лекувани.

За сериозността на контузията на очите беше ясно, че е достатъчно да се донесат данните от медицинската статистика. Това е оклеветяването на окото в 85% от случаите, което е причина за развитието на монокулярна слепота (слепота за едно око). В същото време не всичко е толкова тъжно, че само 5% от пациентите, които са получили сътресение на окото, резултатът от заболяването е пълна или преобладаваща загуба на зрение в едното око.

Това е причината за опасността от това нараняване на окото, че е важно да знаете каква е оцветяването на окото, какво да направите, ако нещата вече са се случили и какво трябва да се въздържите.

Въз основа на горепосоченото общо определение на увреждането може да се каже, че увреждането на окото е травматично увреждане на органа, причинено от определени механични фактори (директно физическо въздействие, ударна вълна и т.н.), което не е придружено от загуба на целостта на окото.

1 Кръв на окото: причини

Причините за натъртвания като правило са от вътрешен характер. Както и да е, натъртване винаги предизвиква механичен ефект. Най-често става въпрос за удар (удари топката в лицето по време на мача, удари по време на битка или спаринг, удара на ударна вълна от експлозията и т.н.). Никой не е застрахован срещу наранявания, но най-често този вид наранявания са изложени на деца, спортисти (особено когато става въпрос за спорт за контакт), военен персонал, както и тези, чиято професионална дейност е свързана с висока физическа активност.

Непосредствената причина за нараняването е предаването на кинетична енергия от тялото на орбитата и очната ябълка. В резултат на трансфера на енергия се получава руптура на кръвоносните съдове и увреждане на тъканите.

2 Кръв на окото: симптоми

Интензивността на симптомите, както и тяхната природа, ще варират в зависимост от случая. Двата фактора зависят от:

А) степента на физическо въздействие (тежестта на нараняването);

Б) времето, изминало от момента на получаването на вредата.

Най-характерните симптоми на нараняване на окото включват:

1 Болезнени усещания, Интензитетът на синдрома на болката, подобно на неговата продължителност, е много индивидуален. Силата на болката зависи от прага на болката, както и от тежестта на увреждането на окото. Както и да е, въздействието на всяка сила води до натъртване, но не винаги придружено от болка. Така че, болката е един от първите симптоми, въпреки че в някои случаи може да липсва напълно.

2 Напукване на клепача и влакното от окологлазко, Развива се с тежки синини. Причините за подуване са интензивното натрупване на течност в местата на увреждане на тъканите. Отокът може да се образува след 8-12 часа след получаване на нараняване. В някои случаи преди това.

3 Усещане за дискомфорт в окото, Причината е в дразненето на редица нервни окончания, а също така е причинена от разширяващ се оток.

4 "Мъгла" пред очите, неяснота на възприятието, Влошаването на зрението е тревожен симптом на зачервено око. е неспецифичен, което означава, че може да придружава всичко, до развиващото се отделяне на ретината.

5 сълзене.

6 Боязнь света.

Може да са налице общи симптоми. Сред често срещаните симптоми:

1 Повышение температуры тела. Причина кроется в начале воспалительного процесса в области поврежденных тканей.

2 Тошнота, рвота.

3 Головокружение.

Много често натъртването е ужасно не само по себе си, а по силата на факта, че това води до сериозни смущения в работата на визуалния анализатор. Най-често срещаните са:

Поражения на ретината, Натъртването може да доведе до образуване на разкъсвания на ретината до откъсване. Освен това е важно да се отбележи. Приблизително 40% от миопските хора имат такова, но изключително опасно заболяване, като дистрофия на ретината. Периферни дегенерация на ретината води до изтъняване на периферната нервна мембрана на окото и увеличава риска от фрактури с последващо възможно отделяне. Често периферната ретинална дистрофия се наблюдава при хора с нормално зрение. В хора с дистрофия, които те не знаят често, докато "гръм", рискът от ретината увреда расте в пъти.

Повреда на роговицата, Със значителни синини, т.нар. травматичен катаракта или, в противен случай - замъгляване на лещата. Освен това е възможно да започне процесът на унищожаването му.

Увреждане на лигаментите и окултните мускули, Друго опасно последствие, в резултат на накърнено око - увреждане на сухожилията, отговорно за "регулирането" на лещата. Това причинява паралелна повреда на обектива и загуба на прозрачност.

Контузията може да причини разкъсване на ириса, В резултат на това ученикът губи способността си да реагира на светлина и се разширява.

Кървене в очната камера, В противен случай - хемофталъм. Резултатът е намаляване на зрението, възможно откъсване на ретината.

3 Зрението на окото: диагноза

Диагнозата на нараняването на очната ябълка не създава особени затруднения. В типичните случаи картината на травмата също е очевидна, а дори и в случай на кратък преглед тя се определя дори от неопитен офталмолог.

Най-важната задача на лекаря е да изключи най-опасните последици от натъртване (изброени по-горе). За целите на изключването се извършват следните дейности:

1 Изследване на фонда, Основната грешка на офталмолозите е да провеждат т.нар. "Рутинно" изследване на фундуса в стеснения ученик. От детството, вероятно, е известен офталмоскоп (подобен на огледало с дупка в центъра).

За съжаление, този метод на изследване на фонда не е много информативен и показва само най-тежките промени в ретината (нейния централен регион - макулата и най-близката периферия).

Извън очите, около 65% от областта на ретината остава, а ако проучването е извършено със стеснена зеница, много повече. Един вид "златен стандарт" за изследване на състоянието на ретината е преглед на специален офталмоскопски апарат с леща Goldman. Благодарение на него можете да видите дори най-напрегнатите части на ретината.

"Обикновените" поликлиники на страните от ОНД не са оборудвани с такива, поради което е желателно да се кандидатства в специализирана очна болница или да се настоява за провеждане на проучване с мидриаза (разширен ученик).

2 Проверка на зрителната острота, Стандартната проверка с помощта на таблицата ви позволява да определите зрителната острота. С посивяло око, капката може да бъде доста забележима.

3 Компютърна периметрия, други видове периметрия, Позволява ви да определите зрителното поле. В случай на сериозно увреждане се образува скотома (загуба на визуални полета), която се определя точно от периметъра.

В зависимост от тежестта на случая, списъкът може да бъде разширен или стеснен, по преценка на лекуващия специалист.

Не губете бдителност и пациента. Необходимо е да знаете точно най-опасните симптоми, с които трябва незабавно да се свържете с лекар:

• Тласкане в зрителното поле на фотопсията (ярки звезди, линии, зигзагове, точки), както и появата на други "артефакти" в зрителното поле.

• рязко увеличаване на броя на непрозрачните очи (червеи, звезди, снопове и други плаващи непрозрачност).

• Намалено странично зрение. За да проверите независимо зрителното поле, можете да извършите прост периметър.

А) За да уточните един поглед в една точка.

Б) Издърпайте ръката пред себе си, издърпайте палеца си (трябва да сте стриктно на нивото на очите).

B) Бавно издърпайте ръката си от пръста си настрани, докато ъгълът между багажника и ръката е 90 градуса.

Г) Определете дали пръстът е видим. Тъй като далечното периферно зрение е най-чувствителното към движение, можете да направите няколко движения на фалангата на палеца.

ВАЖНО! Фонът, върху който ще се оценява видимостта на палеца, трябва да бъде контраст (най-добре дневна светлина от прозореца).

• Външен вид на полето на черен плътен или полупрозрачен воал.

4. Наранявания на окото: лечение

В повечето случаи не се изисква специално лечение. Важно е да се спазва общото състояние и да се отбележи, дали има "опасни" симптоми. Въпреки това, ако нараняването е сериозно, може да бъде предписано следното:

• Поддържа капки за очите.

• Антибактериални лекарства с локално действие (капки), за да се изключи развитието на инфекция и възпаление.

Не се препоръчва употребата на наркотици независимо. Също така, не се препоръчва да се злоупотребява с народни средства (може да се развие алергична реакция).

По този начин, нараняването на нараняванията на очите не е толкова често срещано, но много опасно със своите последици. Това определено не е така, когато посещението на лекар може да бъде пренебрегнато. Рискът от развитие на изключително тежки за зрението е висок, най-лошият от които е отделянето на ретината.

От гледна точка на диагностиката е по-важно да не се определя натъртване, а да се елиминира появата на опасни последици. Един опитен лекар може да се справи с това.

Share:
Comments