Главата е болка и повръщане: какви заболявания имат такива

Главоболието е болка от различна природа, която всеки човек среща понякога.

Понякога главоболието е независимо явление, което преминава само по себе си или се елиминира с помощта на медикаменти.

Често главоболието е симптом на по-тежко заболяване, особено ако болката е съпроводена с гадене и повръщане.

Какво представлява главоболие и гадене? Механизмът на появата на симптом

главоболие - специфична болка в областта на главата и шията. Тежка болка може да се появи и в гърдите и гърба, причинявайки гадене. Болезнените усещания се проявяват по различни начини: пулсиращи, компресивни, остри, периодични главоболия. Понякога те завладяват само част от главата (на главата, предната част, лявата или дясната страна на главата). Често главоболието се появява заедно с гадене, понякога повръщане. Това са сериозни симптоми, които трябва да обърнете внимание и да не го пуснете. Гаденето е следствие от тежки главоболия. Болките са периодични и постоянни. При постоянна болка качеството на живот се влошава. Лицето не може да работи нормално и да бъде пълноправен член на обществото, защото в такова състояние човек иска тишина и уединение. Това намалява нивото на физическа и психологическа активност.

Понякога преминава само главоболието, ако човек създава благоприятни условия за това: тишина, спокойствие, почивка. Но понякога дори тези методи не помагат, болката не изчезва и лекарствата се предприемат: таблетки, отвари и др.

Възможно ли е да вземате самостоятелно медикаменти, без да определяте естеството на болката и нейната причина? Възможно е, но това не е необходимо! Ако често се появяват болка и гадене, не се лекувайте само, но трябва да се свържете с специалист.

Главата ми боли и ме кара да се разболея: опасно ли е?

Не всеки мисли за опасността от такива симптоми и много суетно. В края на краищата, причините могат да бъдат и най-безобидни, но и коварни и опасни. Ако човек има главоболие заедно с гадене, тогава няма нужда да се надяваме на чудо, е необходимо да действаме. Но какво може да направи един пациент? На първо място, той трябва да се консултира със специалист, за да разбере причината, ако не е очевидно за собственика на главоболие. Ако не придавате значение на тези симптоми, вероятността от тежки последици е висока. Пациентът се изследва, се установява естеството на болката, след което се изясняват причината за болестта и възможните начини за борба.

Причини за главоболие и гадене

Има редица заболявания и причини, които причиняват главоболие и гадене. Да видим какво може да причини болка и гадене:

1главоболие и тошнота как самостоятельное явление. Вероятно такива признаци като болка и гадене може да не са симптоми на друго заболяване, но са независимо заболяване. Трудна работа, кавги, раздори в семейството предизвикват стресови ситуации. Стресът от своя страна има много негативен ефект върху нервната система, което води до главоболие. Ако стресът и дразненето са често срещани гости в живота ви, тогава главоболията непременно ще се появят. По време на стрес, има силно напрежение на нервите и вазоспазма, кръвта циркулира лошо и това причинява болка. Ако болката стане тежка, се появи гадене, понякога повръщане.

2Бременност. Всяка жена има различни бременности. Някои дами не изпитват неудобство и неудобства, а други прекарват цялата бременност в лошо здравословно състояние. В ранните етапи на бременността, когато една жена все още не знае за интересната й ситуация, могат да се появят първите признаци, а именно главоболие и гадене. В такива случаи главоболията често имат периодичен характер, например на всеки 4-5 часа. Започва с леко главоболие, след кратък период от време се усилва и има пристъпи на гадене, повръщане. След известно време преминават болка и гадене.

3мигрена - неврологично заболяване на мозъчните съдове. Това заболяване се характеризира с тежки периодични главоболия. Обикновено болката покрива само част от главата (ляво или дясно полукълбо). Атаките са много силни и винаги са придружени от гадене. По време на пристъпите на мигрена, пациентът не е в състояние да толерира ярки цветове, силни шумове и шум. Такъв човек се нуждае от уединение и мир, докато симптомите се оттеглят. Обикновено мигрена е лесно разпознаваем от природата на болката и припадъците. Но не се самолекувайте. Ако направите грешка с диагнозата, можете да причините още повече увреждане вместо желаното облекчение и здраве.

4 Наранявания на главата. Дори леки наранявания на главата могат да доведат до сериозни последици. Ако след травми, инсулти, попада и други. Механични въздействия, забележите главоболие и гадене, това е първите признаци на проблеми. В случай на леки наранявания почти 100% от жертвите не търсят квалифицирана помощ. В случай, че не се притеснявате, това е нормално. Ако след травма забележите, че главоболието започва да се появява заедно с гадене, тогава това е опасен сигнал. Най-вероятно има вътрешно увреждане на главата. В този случай помощта на специалиста е изключително необходима, тъй като самият жертва не може да отстрани самата главоболие и причината, поради която е причинена.

5 Възпалителни заболявания на мозъка. Такива заболявания като менингит, енцефалит и енцефалопатия не се забелязват в началните етапи. Основният и първоначален признак на тези заболявания са главоболие и гадене. Ако пациентът не обърне дължимото внимание на симптомите, болестта може да причини непоправима вреда на здравето (умствена изостаналост, нарушение на двигателната функция, проблеми с говора, зрението и т.н.). Саморегулирането или пренебрегването на симптомите на възпаление на мозъка е много опасно.

6 Увеличен натиск. главоболие и тошнота не основной симптом при гипертонии, но возможен. Нарушенное кровоснабжение и повышенное давление нарушают нормальную работу головного мозга и как результат головная боль и тошнота.

7 Инфекциозни заболявания. Много често всяка инфекциозна болест започва точно с главоболие и гадене. Инфекцията от произволен произход (вирусен, микробен) провокира силно главоболие, след което има гадене. Дори след тези симптоми може да се появят и други. Ако не разпознаете заразна болест, последиците за здравето ще бъдат лоши.

8Психично заболяване, стрес и депресия. Нервните заболявания са опасни, защото те са трудни за разпознаване. Лицето няма нищо лошо, само понякога има главоболия, гадене и слабост. Стресът и депресията имат отрицателен ефект върху здравето и работата на вътрешните органи. Защитата на тялото и сигналът за помощ са главоболие. Тази болка е от периодичен характер. Пациентите характеризират болката като компресивна, пулсираща и компресираща. Много е трудно да се преодолее тази болка независимо. Симптомите могат да бъдат премахнати, но за кратък период от време. В края на краищата, лечението е елиминирането на причината, а не симптомите. В такива случаи причината за почистване не е толкова просто. Това изисква всеобхватен подход на много специалисти и желанието на пациента.

9Разрушен метаболизъм и хормонален фон в организма. При нарушен метаболизъм, ендокринната система страда и в резултат на това може да се появи главоболие и гадене. Ако щитовидната жлеза или надбъбречните жлези работят неправилно, може да възникнат главоболия и гадене.

10Отравяния и употребата на нестандартни (непознати за тялото) продукти. Продължителното използване на нискокачествени продукти в малки дози може да предизвика постепенно отравяне на тялото. Това отравяне е много различно от острото. При остро отравяне в тялото има незабавни реакции: повръщане, диария и др. С постепенното отравяне първите признаци могат да бъдат главоболие и гадене. Не може да има повръщане, диария и други разстройства. Същата реакция на тялото се наблюдава при отравяне с химикали и вредни вещества.

Методи за диагностициране на главоболие

Преди започване на лечението е необходимо да се диагностицира и установи причината за появата на болка и гадене.

Методи за диагностика:

• Магнитен резонанс (магнитен резонанс) е един от основните диагностични методи. Изследва се състоянието на цервикалните и гръдните части и мозъка. С помощта на тази техника е възможно да се видят леки наранявания, тумори, наличие на огнища след инсулт.

• Ангиографията е процедурата, при която се проверява състоянието на съдовете на мозъка и врата. Този преглед се предписва на всички хора с главоболие и гадене, особено ако симптомите се увеличават с физическо натоварване.

• Мониториране на кръвното налягане също трябва да се извършва при хора, които се оплакват от главоболие. Тази техника ви позволява да определите хипертонията в латентна форма.

• Кръвен тест. Извършва се подробен кръвен тест за всички възможни показатели. Резултатите от кръвния тест образуват обща картина на здравето на пациента и спомагат за идентифицирането на латентни или хронични инфекции и възпаления.

• Ултразвук. Това е задължително за ултразвук на всички органи. Нарушението в работата на определени органи, може да даде характерно главоболие и гадене.

• Проверка на очите. Проблемът с очите винаги засяга тялото под формата на главоболие. Окултистът изследва дъното на окото на пациента със специално устройство.

• Инспекция на отоларинголог и зъболекар. Болестите на зъбите, ушите, гърлото и носа могат да причинят силно главоболие, така че е необходима консултация с тези специалисти.

• Изпитът на психиатър е необходим, за да се определи дали има някакви проблеми с психичното здраве на пациента.

Лечение на главоболие и гадене

Когато често се случват атаки на главоболие и гадене, много от тях се обръщат към специалист, а някои се лекуват независимо чрез народни и медикаментозни методи. Това е правилно ли?

При всякакви заболявания първата стъпка към възстановяване е консултацията с компетентен специалист. Ако направите своя собствена диагноза и също така предписвате самостоятелно лечение, можете да навредите на тялото си и да усложнявате първоначалната ситуация още повече. Вие не сте експерт, нямате специални знания и инструменти, с които можете да извършите проверка.

Ако имате главоболие, трябва да се свържете с невролог. От своя страна, докторът:

1Соберет анамнез. Сюда входят: характер головной боли, ее периодичность, локализация, частота приступов, сопутствующие симптомы. Сопутствующими симптомами могут быть тошнота, рвота, боль в области шеи и груди.

2Обследует больного. Осмотр больного проводится не только невропатологом, но и окулистом, стоматологом, отоларингологом, психиатром, эндокринологом и терапевтом. Широкий спектр специалистов объясняется разнообразными причинами возникновения боли.

3Назначит необходимые процедуры для диагностики. Назначаются процедуры по обследованию мозга (все процедуры, которые указаны в методах диагностики). Эти процедуры крайне необходимы, так как некоторые причины заболевания могут быть заметны только технике, а не человеческому глазу.

4•Назначит лечение. По результатам всех необходимых исследований выясняется причина головной боли и тошноты. После установления причины невропатолог может назначать лечение пациенту. Лечение для каждого больного индивидуальное.

Ако главоболието е следствие от стрес, отрицателно настроение и депресия, тогава такъв пациент е ангажиран в психолог. Той назначава успокояващи и релаксиращи лекарства. Всички лекарства трябва да се спазват стриктно в съответствие с инструкциите. Пациентът се предлага да присъства на специални семинари. Препоръчително е да промените ситуацията и да премахнете дразнещия (например да промените заданията, да установите взаимоотношения в семейството и т.н.).

При идентифициране на инфекциозни заболявания или възпаления в тялото, лекарят предписва необходимите медикаменти и процедури, които ще помогнат на пациента да се възстанови. При необходимост се извършва хоспитализация. При правилно избрано лечение и спазване на всички правила за пациентите преминават инфекции и възпаления. Вследствие на това преминава и главоболието с гадене.

Има случаи, когато главоболието и гаденето са причинени от директни мозъчни заболявания и наранявания на главата. Такива заболявания изискват дълго и подходящо лечение, така че болката да премине. Допълнителни изследвания на мозъка се извършват. Според техните резултати заболяването се определя. Допълнителното лечение се предписва от невролог.

Не се самолекувайте и не лекувайте методите на хората. По този начин можете да се нараните.

Предотвратяване на главоболие и гадене

Напълно невъзможно е да се предпазите, но все пак можете да внимавате срещу някои от рисковите фактори:

Надолу със стреса. Опитайте се да се предпазите от отрицателното въздействие на околната среда. Това е много важно, защото психическото здраве засяга физическото. Дори ако нещо не работи, както желаете, не се отчайвайте. Лошото настроение провокира заболявания и болести.

Укрепваме имунитета. Опитайте се да укрепите имунитета си, това ще ви помогне да се отървете от различни инфекции, които могат да бъдат причина за главоболие и гадене. За да подсилите имунитета, трябва: да се създаде хранене (да се яде повече пресни плодове, зеленчуци и зеленчуци, да се откажат от вредните продукти), да се отървете от лошите навици (пушене, алкохол), да овлажнявате тялото.

Спорт помага да се нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове. Също така спортът повишава имунитета.

Медицински прегледи. Всеки трябва да се подлага на професионален медицински преглед най-малко веднъж годишно. Това е начин да се предпазите от сериозни заболявания. Дори ако в тялото се появят някои промени и заболявания, то в случай на своевременно изследване те ще бъдат елиминирани на първоначално ниво. Този подход към здравето ще предпази човек от сериозни заболявания.

Бъдете внимателни към вашето здраве. При първите признаци на заболявания е необходимо да се консултирате с специалист и да следвате инструкциите му.

Share:
Comments