Гинекомастия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Гинекомастията е увеличение на млечните жлези при мъжете, които имат прилика с женската гърда. Това заболяване е много сериозен козметичен дефект и също така затруднява провеждането на навременна диагноза на рак на гърдата при мъжете.

Има две форми на гинекомастия - фалшиви и верни. При фалшива гинекомастия или при псевдо-гинекомастия, растежът на млечната жлеза се причинява от излишните мастни депозити в подкожната тъкан.

Гинекомастия - причини

По принцип, това заболяване се дължи на затлъстяването. Истинската гинекомастия се причинява от прекомерно нарастване на лобарните листа, което също е съпроводено от хипертрофия на съединителната тъкан на жлезата.

По принцип истинската гинекомастия се наблюдава по време на пубертета. По време на пубертета се наблюдава временна дисбаланс на естрогени и андрогени във връзка с преструктурирането на функционалните връзки между ендокринните жлези и яйчниците.

Понякога гинекомастията се дължи на наследствени нарушения на чревното храносмилане и е натоварена с еректилна дисфункция и олигоспермия. Също така, различни заболявания могат да доведат до гинекомастия: сърдечно-съдова недостатъчност, дифузен токсичен гущер, хипотиреоидизъм, туберкулоза и болест на Addison. Основната причина за гинекомастия трябва да се счита за много заболявания на черния дроб, тъй като в това тяло има различни метаболитни процеси с трансформацията на стероиди. Когато черният дроб е повреден, размерът на стероидите се нарушава, в резултат на което се повишава нивото на естрогените в кръвта.

Има случаи, при които гинекомастията се развива в резултат на приемането на различни лекарства, които засягат различни рецептори на гръдната тъкан или оказват влияние върху производството на гонадотропин, полови хормони и пролактин. Този ефект се отбелязва в хода на лечението на хронични коронарни недостатъци с digitalis по време на периода на възстановяване, но най-често в други периоди на прилагане на лекарствата.

Мъжете, които приемат тестостерон, естрогени и хорион гонадотропин, могат да бъдат изложени на риск от разширяване на гърдите. Такива лекарства като: фенотиазиди, верзоспорон, резерпин могат да доведат до същите последствия.

Гинекомастия - симптоми

Гинекомастията се развива с появата на двустранно или едностранно подуване, което е много болезнено. С възрастта този оток трябва да изчезне, но понякога човек може да остане.

Увеличаването на млечните жлези е незначително и поради това не се изисква специално лечение. Но почти при 8% от пациентите млечните жлези се увеличават значително и са в състояние да запазят размерите си до 3 години. Гинекомастията възпрепятства пълноценното социално приспособяване на младите мъже, както и пречи на комуникацията с момичетата, което в крайна сметка боли психиката.

Гинекомастия - лечение

Консервативната гинекомастия се лекува само на амбулаторна база и под постоянен надзор на ендокринолог. Изборът на необходимите лекарства се извършва от различни лекари, като се отчитат първопричините за това заболяване. Самолечението на истинската гинекомастия е неприемливо, тъй като това ще доведе до още по-голям хормонален дисбаланс. Момчетата и младите мъже трябва да помнят, че гинекомастията обикновено се наблюдава от 1 до 3 години, след което тя просто трябва да изчезне, често не изисква лечение.

Псевдо-гинекомастията обикновено преминава по време на лечението на затлъстяването. Пациент с гинекология е длъжен да извърши необходимото изследване на гърдата с определена честота за откриване на рак или различни подозрителни тюлени. Ако се установи подуване по време на изследването на гърдата, което не е свързано с гинекомастия, е необходимо да се застраховате и да се подложите на специален преглед с онколог.

Share:
Comments