Гимнастика с коксартроза - ще помогне ли? основи на

Коксартоза - разрушаване на тазобедрените стави, при които хрущялът е изчерпан и деформиран. Може би растежът на остеофитите и увреждането на мобилността. Лечението на болестта може да се използва с цялостен подход.

Важен етап в възстановяването е терапията с упражнения. Действията подобряват мобилността на ставите, облекчават болката и връщат нормалното състояние на мускулите.

Причини и особености на патологията

За да изпълнявате правилно упражненията и да разберете техния смисъл, фокус, е полезно да разберете факторите, които влияят върху началото на заболяването. Основните причини за болестта са следните:

• травма сустава;

• метаболитни аномалии или проблеми с кръвообращението;

• Прекомерно натоварване на тялото;

• хормонална недостатъчност;

• продължително стресово състояние.

Болестта се проявява по-често при хора със заседнал начин на живот. Има наследствена предразположеност или тенденция към развитие на патология при тежки хронични заболявания. Благодарение на структурата на таза, заболяването се развива по-често при жените.

Симптомите на заболяването:

• болка в бедрото;

• седиране и дискомфорт в ставата;

• криза на ставата.

Когато болестта се развие, има различни симптоми. Първата степен предполага минимална болка, когато мускулатурата настъпи. При диагностициране на малки промени в ставата са видими. Вторият етап: възпалението се увеличава, постепенно се развива. Има постоянна криза при ходене. Третият етап: болката се усеща винаги, дори и в съня. Походката става крива, има постоянни спазми.

Физическа активност при коксартроза

За да се постигнат резултати в изпълнението на гимнастиката е висока, всичко трябва да бъде направено стриктно в съответствие с правилата. Препоръки за упражненията:

1. Всички упражнения са статични. Значително съвместно усилие не е разрешено. На пациентите не се допуска натоварване на повредените части, внезапни движения. Ако правилото не се спазва, патологията може да се влоши. Ако по време на гимнастика с коксартроза се почувства остра болка, упражнението трябва да бъде спряно.

2. За да загреете мускулите, стимулирайте кръвотока към увредените зони, препоръчва се слаб масаж на тазовите мускули. Самото упражнение влошава кръвообращението, след извършването му си заслужава да се направи - същото масаж, както в началото. Ако възникнат неприятни усещания по време на изпълнението, те могат да бъдат отстранени и с масаж.

3. Ако тялото може да вземе допълнителни товари, упражнението може да бъде допълнено с плуване.

4. • За да бъдете ефективни, препоръчваме упражненията да се избират заедно с лекаря. Разгледайте степента на развитие на заболяването и нивото на болката.

5. • Извършва гимнастика с коксартроза ежедневно. Темпото е избрано гладко, удобно, без претоварване.

Ефективни упражнения в началния етап

За да се предотврати прогресирането на болестта, препоръчително е да се овладее комплексът от действия, които подобряват общото състояние на организма. Действията са насочени към елиминиране на симптомите на коксартроза. Изпълнявайте всеки 3 до 5 пъти в началния етап. След като се използва, броят на подходите се увеличава до десет. Всяко действие трябва да бъде фиксирано за 2-3 секунди. Дишането трябва да бъде свободно, когато позицията на тялото се промени, тялото трябва да се отпусне. Възможно е леко болка. Препоръчва се да се правят упражненията:

• Началната позиция е на гърба. Краката се огъват в коляното, след това се опъват колкото е възможно по-прав. Необходимо е да прегънете ръцете около завоя под коляното и да го издърпате към стомаха. Вторият крак не трябва да се отпуска, винаги е опънат;

• Началната позиция е на гърба. Болният крайник се развива от противоположното рамо, поддържано в разширено положение. Двата крака се огъват и се притискат с подметки към пода, тазът се издига;

• Началната позиция е отстрани, така че раненият крак е отгоре. С лакът на долната част на ръката и горната част на облеклото за длан на пода. Краката се намира гладко, плавно се издига до максималното ниво и се спуска към началната позиция;

• Начална позиция - седна на стол. Колена и крака са намалени, петите са възможно най-отдалечени. Ако е възможно, между коленете се поставя топка или малка възглавница. Трябва да изтласкате обекта възможно най-много, в отсъствието му да стиснете коленете.

Гимнастиката с коксартроза може да се направи самостоятелно у дома. Основното правило е редовното упражняване, дори ако симптомите са отслабени или напълно изчезнали. Продължителността на един терапевтичен курс е 3 месеца. През това време ежедневните тренировки са задължителни.

Класове в късния етап на болестта

Ако има тежки наранявания, трябва да се направи внимателно гимнастика с коксартроза. Вторият и третият етап могат да бъдат излекувани със следните упражнения:

1. • Началната позиция е надолу от корема. Ръцете се поставят по тялото, под краката лежи възглавница. Трябва да се търкаляте на стомаха си, като минимум премествате бедрата си. Действията се извършват 20 минути преди хранене. В продължение на 5 минути, слаби пациенти правят, за 10 минути - по-активни.

2. • Началната позиция лежи на гърба. Краката са изправени, малко поотделно. От своя страна те се обръщат навън - вътре. Преместването е минимално. За удобство възглавницата се поставя под коленете.

3. • Началната позиция седи. Краката се притискат към пода, краката се поставят върху ширината и височината на раменете. Действия - развъждане и месене.

4. Ако се движите болезнено, можете да изградите контур над леглото в областта на краката. Легнете на гърба си, натиснете крака си до средата на сърната. Краката се отпуска и се плъзга по страните. Правете преди появата на лека болка.

Алтернативни упражнения

Добре е да помагате в борбата срещу коксозата на упражненията на тазобедрените стави от следния списък:

• Начален етап:

• Дланите се поставят на стомаха, устните се свиват плътно, така че въздухът преминава през носа;

• бавно се движете надолу - нагоре, като фиксирате петите в една позиция. Ръката описва кръгови движения;

• основен комплекс:

• Краката се изправя, единият от които се оставя настрани. Палми, за да стигнете до крака, вземете и изправете. Възможна е лека болка по време на изпълнение. Мускулите свикват на товара, разтягат се;

o • развитието на талията може да бъде наклонено към краката без огъване на крайниците;

о • начална позиция - лежаща на гърба. Най-трудното, но ефективно упражнение. Необходимо е да хвърлите краката зад главата си или да се протягате в тази посока възможно най-високо. След това трябва да докоснете пода с краката си. Направете поне 20 повторения.

Питание при коксартрозе

За да постигнете високи резултати, е необходимо да следвате правилната диета. Заедно с гимнастиката с коксартроза, полезните вещества възстановяват ефикасността на ставите. По време на тренировъчния период се изключват храненията, които оказват отрицателно влияние върху функционирането на двигателния апарат. Можете да се храните с бульони, приготвени от риба, гъби, постно месо. Полезно за тялото ще бъде черен дроб, сърцето.

Задължителното ежедневно ястие трябва да е салата от зеленчуци. За предпочитане добавете моркови, зеленчуци, цвекло. Увеличаването на нивото на калций ще помогне да се приемат кисели млечни продукти най-малко 4 пъти седмично. Добавете ги със сушени плодове, отвари или ядки.

Зърнените култури от зърнени култури ще увеличат съдържанието на въглехидрати и минерали. Яжте колкото е възможно повече морски дарове, за да нормализирате количеството на микроелементите. Спазването на препоръките за храненето ще направи хрущялната тъкан еластична за няколко месеца.

Забранено е употребата: алкохолни напитки, бонбони от всякакъв вид, пушени продукти, съдържащи кофеинови напитки, колбаси. Удобното съчетание от правилни упражнения с хранене, лекарства, ще постигне желаните резултати.

Профилактиката на коксартроза включва следните елементи:

• Необходимо е постоянно да излагате тялото на умерени физически натоварвания, да правите упражнения;

• Чести излети за разходка обогатяват кръвта с кислород, подобряват подвижността на ставите;

• Правилното хранене ще укрепи костите;

• При заседнал начин на живот си струва да се правят упражнения за загряване на ставите.

Не е необходимо рязко да се увеличава натоварването - подходът трябва да бъде изчерпателен. Не е необходимо да се ангажирате с неупражнени гимнастически курсове с коксартроза - задължително одобрение от лекуващия лекар.

Share:
Comments