Гиардиаза - причини, симптоми, диагноза, лечение

лямблиоза представляет собой инфекционное паразитарное заболевание. Возбудитель этой болезни живёт, благодаря хозяину, то есть человеку. лямблиоза считается достаточно широко распространенным заболеванием. В большинстве случаев им болеют дети.

Процесът на това заболяване е много разнообразен. Основно зависи от поражението на черния дроб на агнетата, както и от тънките черва. Трябва да се отбележи, че понякога може да има случаи на асимптоматично заболяване, докато човек ще бъде паразитен носител.

лямблиоза - причины

Причината за това заболяване е пряко Giardia, която е микроскопичен едноклетъчен паразит, който се отнася до най-простия. Като правило, Giardia живее във вода с постоянна вода, както и в отпадъчните води.

Инфекция с гигардия може да се появи от заразени хора, освен това, често е дете. Често има случаи, когато тази болест е заразена от домашни любимци.

Основният начин за предаване на болестта е водата. Струва си да се отбележи, че във водите на lamblia може да живее до няколко месеца. Те са много упорити. Способни за лесно прехвърляне, както отопление, така и замразяване, незабавно умират чрез кипене.

Заразяването с гигардия може да бъде лесно с използването на вода без вода или при измиване на зеленчуци и плодове под една и съща вода. През лятото човек може да се зарази с плуване в открит резервоар, който от своя страна е заразен с ламблични кисти. В някои случаи е възможно да се наблюдава инфекция на новороденото по време на раждане.

лямблиоза - симптомы

Инкубационният период е от 1 до 4 седмици. Струва си да се отбележи, че тази болест няма определени специфични характеристики, така че може да има известни трудности по време на диагнозата. При различни възрасти, гърди може да се прояви по различни начини. Необходимо е да се знае, че някои сами хора могат да бъдат носители на това заболяване. Паразитите могат да се открият в тялото, без да причиняват абсолютно никакви промени в състоянието на човешкото здраве.

Обикновено ламблията е паразитна в червата. Следователно, такива симптоми като постоянно гърмене в корема и течни воднисто изпражнения резултат. Възможно е също да има леко намаление на масата. Такава сешоар се наблюдава, защото ламблията в тялото абсорбира определено количество хранителни вещества, които са предназначени директно за хората. Пациентите могат да се оплакват от периодична болка в долната част на корема, чувство на тежест в стомаха, значително намаляване на апетита.

лямблиоза - диагностика

Диагнозата с това заболяване причинява големи трудности. За да направите това, трябва да приложите различни методи за инструментално и лабораторно изследване. Също така, трудността се крие във факта, че при лабораторна диагноза е невъзможно да се открият ламблични кисти в изпражненията, ако от момента на получаване на изпражненията до изследването отнема повече от един час. Най-правилният метод за лабораторна диагностика е серологичното изследване на кръвта чрез имунофлуоресцентен анализ.

лямблиоза - лечение

Острата гирадиоза включва излекуване на възстановяването на храносмилателните процеси. Такива антипаразитни лекарства, като трикопол и фурозолидон, могат да се използват.

Що се отнася до хроничната форма на Giardiasis, лечението му се извършва на три етапа. Първият етап е механичното отстраняване на паразитите, както и увеличаването на защитните сили на организма. Поради това е необходимо да се придържаме към строга диета. Вторият етап е антипаразитното лечение с няколко курса. Последният етап предполага повишаване на имунитета, както и създаване на такива състояния, които предотвратяват размножаването на паразити в червата.

Share:
Comments