Гастроентерит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Гастроэнтерит е заболяване на храносмилателната система, което се характеризира с възпаление на червата със стомаха. Този тип заболяване може да бъде първично или вторично. По естеството на възпалението те са ексудативни, алтернативни и в по-редки случаи продуктивни. С потока, гастроентеритът може да бъде остър и хроничен. Най-честите са ексудативният гастроентерит.

Причини за гастроентерит

Причината за това заболяване може да служи на различни вируси. Тук можете безопасно да включите норовируси, аденовируси, ротовируси, астровируси и много други. Вирусният гастроентерит не може да бъде причинен от бактерии, паразити, лекарства или болести. Въпреки че симптомите могат да бъдат наблюдавани много сходно. Лекарят винаги ще може да определи истинската причина за гастроентерит, така че пациентът да може да избегне второ заболяване в бъдеще.

Гастроентерит - симптоми

Основните симптоми на заболяване като гастроентерит са повръщане и диария, въпреки че всеки от тези симптоми може да бъде доминиращ. Често човек може да има главоболие, треска и болка в корема. Общо, всички симптоми започват някъде през 1-2 дни от вирусна инфекция, която на свой ред се счита за причина за гастроентерит. Симптомите могат да продължат до 10 дни - всичко зависи от това кои вируси са последица от заболяването. Понякога заболяването може да настъпи в рамките на 1-3 дни.

Гастроэнтерит - диагностика

Диагнозата на гастроентерита започва с изследването на клиничната картина. Лекарят, който се отнася подробно, изследва всички данни от епидемиологичната история и незабавно наличните резултати от лабораторното изследване. Ако диагнозата на болестта не може да бъде потвърдена с помощта на лабораторни изследвания, тогава тя не може да се нарече надеждна. Що се отнася до методите на лабораторните изследвания, се използват онези, които правят възможно откриването на вирус или вирусен антиген в изпражненията, както и да се открият определени антитела в кръвния серум.

Гастроэнтерит - лечение

Струва си да се отбележи, че това заболяване, тъй като неговото лечение не предполага използването на антибиотици. Други лекарства трябва да се използват само след диагностициране на гастроентерит, както и при назначаване на лекар.

След като откриете първите симптоми на това заболяване, трябва да използвате определени методи. Няколко часа след проявяването на симптомите, трябва напълно да се откажете от употребата на храна, която може да възстанови активността на стомашно-чревния тракт. Също така в този случай се препоръчва използването на повече течност (сок или вода). Когато смятате, че гаденето се отклонява, вече можете да ядете малко ориз, банан или крекер. Когато заболяването се влоши, пациентът се прехвърля в болницата.

Когато се открие гастроентерит при деца, трябва да предприемете по-внимателен подход към такъв проблем. След проявата на първите симптоми, трябва да попълните тялото с течност. По време на оралната рехидратация се използва педиалит. Необходимо е водата да се напоява по-често с вода, бульон от роза или чай. Струва си да се отбележи, че използването на сок от ябълки или мляко оказва неблагоприятно въздействие върху стомаха.

Ако такова заболяване се наблюдава при кърмене, препоръчително е храненето да се смени за един час, а когато дойде времето му, тогава е необходимо да се приложи бебето за кратко. Децата, които се прехвърлят на изкуствено хранене, трябва да получат много малки дози специализирани лекарства за орална рехидратация.

Коментари

Jamic 10/24/2016 благодаря Tolia 02.02.2012 Моят език е станал жълто-зелен цвят също е знак за гастроентерит ????
Share:
Comments