Гастрит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Гастрит е най-честата болест в гастроентерологията, на която, според различни данни, се открива около 60-80% от възрастното население. Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, придружено от реорганизация на жлезите на стомашния епител и нарушение на функцията на стомашните епителни клетки.

В зависимост от зоната на възпаление в една или друга част на стомаха заболяването разграничава: * пантагастрит или дифузия, * базата или гастрит на стомаха, * антрален гастрит.

Хроничният гастрит, в зависимост от причините за заболяването, може да има и следните форми: * автоимунен гастрит тип А; * хеликобактер пилори, тип В; * рефлукс или химичен гастрит тип В.

Специфичните форми включват - лимфоцитен, радиационен, еозинофилен, грануломатозен гастрит, както и атрофичен гастрит и кардит, който възниква при възпаление в сърдечната част на стомаха. Атрофичната форма на гастрит се свързва с изтъняване на лигавицата, с секреторна недостатъчност и с намаляване на броя на жлезите. Основната причина за възникването му е засяването на Helicobacter pylori с бактерии, които най-често водят до развитие на рак на стомаха.

Причините за гастрит

- Нерационална диета, изразена в твърде строга диета или консумация на мастни, пикантни, солени и пушени храни.

Често употребление на лекарства.

- Пушене и злоупотреба с алкохол

- Различни стресови ситуации.

- Тежки заболявания или заболявания на нервната система.

- Обратният ток на жлъчката в стомаха и в дванадесетопръстника, от жлъчния мехур.

- Остър спад в кръвния поток в резултат на стрес.

- Многократни фрактури, травми.

- Инфекциозни заболявания, включително HIV, сифилис, туберкулоза, паразитна инфекция, цитомегаловирус.

- Радиация.

- Автоимунни заболявания и нарушения.

- Болест на Крон.

- Болести на стомашно-чревния тракт.

Гастрит - симптоми

Болестта се проявява главно от характерните симптоми на пептична язвена болест - болки на празен стомах и изтръпване или болка в епигастриалната област през нощта. В допълнение, възможно е повръщане, гадене, киселини и изгаряния. Тенденцията към запек е характерна и е възможна симптоматиката на стомашната диспепсия. Трудна болка след хранене в епигастриума, гадене, подуване на корема, подуване на корема, неприятен вкус в устата, разхлабване на изпражненията.

Гастрит - диагностика

Диагнозата се основава на резултатите от инструментални и лабораторни тестове:

- общ анализ на кръвта и урината;

- анализ кала;

- изследване на изпражненията за окултна кръв;

- Биохимичен кръвен тест;

- откриване на инфекция с Helicobacter pylori;

- Гастроскопия, която е основният метод за потвърждаване на диагнозата, което позволява да се изяснят съществуващите възможности за гастрит и наличието / отсъствието на инфекция с Helicobacter pylori;

- Ултразвук на панкреаса, черен дроб, жлъчен мехур, необходим за диагностициране на често срещаната патология на съпътстващата болест.

Гастрит - лечение

На първо място, лечението предполага елиминиране на Helicobacter pylori инфекция, динамично наблюдение за откриване на прогресиране на автотрофни промени, настъпили върху стомашната лигавица и намаляване на активните признаци на гастрит. А също и предотвратяването на възможното развитие на преканцерозни промени в стомашната лигавица на чревната дисплазия и метаплазия.

Лечението включва също така дейности, свързани с диетично хранене и отстраняване на лоши навици, както и физиотерапия, фармакологична терапия и курсове за лечение на санаториуми, за да се определи ремисия.

При повишена киселинност, пациентите, страдащи от гастрит, се препоръчва диета № 1 с хипоацидна проява - диета номер 2. Храната се препоръчва да взема малко, често и в храната, за да избегне храни, които дразнят лигавицата.

Лекарствени препарати:

* за намаляване на отделянето на хлороводородна киселина - инхибитори на протонната помпа и H2-хистаминовите рецепторни блокери * антиацидни препарати, които намаляват активността на пепсина и свързват солна киселина * гастропротектори, които имат стягащи и обвиващи свойства * за регулиране на храносмилането, спазми и нормализиране на перисталтиката; антибактериални средства за ликвидиране.

Коментари

Иван 01.11.2016 Вие сте прав гастрит не е шега и трябва да се лекува. В края на краищата последствията са много тежки.
Share:
Comments