Gardnerellez - причини, симптоми, диагноза, лечение

Гарднереллез или бактериална вагиноза, не е нищо повече от дисбаланс на вагиналната микрофлора, при който броят на опортюнистичните микроорганизми, допринасящи за възпалителните процеси, се увеличава и броят на лактобацилите постепенно намалява. Има неконтролирано възпроизвеждане на бактерията Gardnerella vaginalis, която мирно съществува в нормалната микрофлора на лигавиците на влагалището на повечето жени.

Gardnerellez - причините

Причините за Gardnerellez могат да бъдат:

* Носете плътно прилепнали синтетични панталони или синтетично бельо;

* злоупотреба с тампони или ежедневни подложки;

* хлор-съдържащи душ или продължителен прием на антибиотици, които убиват полезните млечни бактерии;

* Честото инжектиране на спринцовки, което жените често прибягват до появата на симптоми на бактериална вагиноза - неприятна миризма на вагинален дебит, като ги свързва с недостатъчна хигиена. Докато такова спринцоване допълнително ще подчертае градинарзела;

* хронични чревни заболявания, които причиняват дисбактериоза, тъй като млечните бактерии идват от храната и живеят в червата;

* недохранване, при което липсват млечни бактерии поради липсата на кисели млечни продукти;

* Имунодефицит, при който имунната система не е в състояние да се справи с нарушенията на тялото;

* хормонални нарушения, свързани с пубертета, бременност, раждане, аборт, често приемане на контрацептиви;

* голям брой сексуални партньори;

полипи на химена, чужди тела във влагалището;

* терапия с антибиотици, кортикостероиди, цитостатици, противогъбични средства, лъчева терапия;

* използването на презервативи със смазващо вещество, съдържащо неноксинол-9 и вътрематочно устройство.

Gardnerella - симптоми

Основният и най-често единственият симптом на гриннерелез - често са тревожни болки. В допълнение, тя може да се прояви като вагинални секрети - жълтеникаво, зеленикаво, прозрачно и бяло на цвят. С по-нататъшното развитие на възпалителни процеси може да се появи неприятна вагинална миризма, изгаряне, сърбеж и изгаряне в гениталиите, както и сухота и болка по време на сексуален контакт. Стартираният гриннерелез предизвиква възпаление на вагината и шийката на матката.

Гарднереллез - диагностика

Изпитът на жена започва с внимателно разследване и подробно познаване на първите признаци и настъпването на болестта.

При изследване се обръща внимание на състоянието на външните гениталии, дупките на уретрата, шийката на матката, лигавицата, естеството на изхвърлянето. Което в гардренланд, обикновено хомогенно, изобилно, с остър мирис на "застояла риба".

Лабораторният метод включва микроскопията на вагиналните намазки от задната арка, оцветени от Грам. За откриване на микроорганизми Mobiluncus spp се извършва микроскопия на нативни мокри петна под потапяне. Определят се и други морфотипове на микроорганизми: пръчки, вибрио, коки, влакнести, както и тяхната граматична принадлежност, брой левкоцити и "ключови" клетки.

Гарднереллез - лечение

Общопризнатото лечение на Gardnerellez е двуетапен метод, основаващ се върху създаването на физиологично оптимални условия на вагиналната среда и последващо възстановяване на микробиоценозата. В началния етап местната антибактериална терапия - вагинален крем метронидазол, хлорхексидин и др., За понижаване на рН, предписана млечна киселина, имунокоректори, естрогени, простагландини, инхибитори и антихистамини. За наличие на парене, сърбеж и болка се използват локални анестетици.

Вторият етап е използването на бактериални препарати - ацетилфилни лактобацили, ацилактат, бифидин, бифидобактериум бифидум.

Превантивните процедури се свеждат до отхвърлянето на контрацептиви със съдържанието на ноноксинол-9 и надуването, както и осигуряване на здравословен сън, правилно хранене, липса на стресови ситуации, хипотермия, носене на памучно бельо.

Share:
Comments