Furuncle - причини, симптоми, диагноза, лечение

Furunkul (вари) е гнойно възпалително заболяване на кожата, по-специално на космения фоликул и околните тъкани, характеризиращо се с остър ток. Причиняващият агент на кипене често става стафилокок ауреус. Локализация - всяка част от тялото, с изключение на подметки и длани (нямат косми). Появата на 2 или повече чиреи показва развитието на фурунулоза.

Furunkul — причины

Смята се, че основната причина за възпалението е хипотермия, но това е далеч от случая. Списъкът с фактори, причиняващи абсцес, е много по-широк. Те включват:

- отслабен имунитет, нервна и физическа умора, - трансферирани инфекциозни заболявания, - авитаминоза (особено липса на витамини А и С), - хронични заболявания и метаболитни нарушения (диабет, анемия, затлъстяване), - замърсяване на микротравмати на кожата, одрасквания, драскотини - повишено изпотяване, недостатъчна лична хигиена;

Най-често се образуват фурункули през пролетния период, когато човешкото тяло е отслабено и особено чувствително към всички видове инфекции.

Furunkul — симптомы

Първият етап се характеризира с появата на локално зачервяване и подуване на бледо червено в малка част от кожата, в центъра на която е косата. Сърбеж и болезненост се усещат на мястото на зреене на кипене.

Във втория етап възел се запечатва, има хълм на червено, увеличава подуване и болезненост на мястото на нараняване почувства пулсираща. След 1-3 дни на кипене достига своя връх: в центъра на кипене, с диаметър от 1 до 3 cm, пивоварната гноен прът с мехурчета на повърхността. През този период, лицето може да изпита влошаване на форма лекото покачване на телесната температура (37.2 до 38 градуса), главоболие и мускулни болки, чувство на слабост и умора. Възможно възпаление на лимфните възли, които не са далеч от фокуса на инфекцията.

В третия стадий перото се отхвърля: капакът на пустула се пръска и тъканите се освобождават от гнойното съдържание, след което се отклонява жълто-зелената некротична стебла.

Сухата, болката и пулсацията изчезват и периодът на зарастване на рани започва. Пълният цикъл на зреене на кипене, като правило, продължава от 8 до 12 дни.

Furunkul — диагностика

Диагнозата се определя въз основа на визуален преглед и клинична картина. С оглед на факта, че furuncles може да причини не само Staphylococcus aureus, но и други микроорганизми, бактериологични проучване се извършва за наличието на агент. Гнойното съдържание на furuncle служи като материал за изследването. При фурунулоза се взема общ кръвен тест за определяне на степента на възпаление.

Furunkul — лечение и профилактика

В повечето случаи, с индивидуални кипи, тялото се справя сама. В това отношение природата ни защищава добре. Определена опасност се причинява от кипене на лицето, тъй като възпалението се извършва близо до мозъка.

Дори не се опитвайте да изстискате или затоплите кипене, особено на лицето. Това е изпълнено с разпространението на инфекцията. За да се помогне на тялото да се справи със заври, можете да го лекува със специални продукти, както и етерични масла, които имат антисептични свойства (масло от чаено дърво, лавандула, лайка).

Ако състоянието на пациента не се подобри или се развие фу рунулоза, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. Лекарят решава хирургическа интервенция, която ви позволява да се отървете от най-пренебрегваните кипене.

След мини-операция, пациентът се подлага на антибактериална терапия, за да предотврати релакса.

За да се предотврати възникването на възпалителен процес в кожните тъкани, препоръчително е:

- да се грижим за микро-травмите и пукнатините по кожата своевременно, - да не се шпакловат насекоми (за да се отстрани сърбежа, може да се помаже с чесън или лимонов сок); - да се поддържа имунния баланс (приемане на витаминни препарати, физически упражнения на чист въздух); - избягвайте преохлаждането и прегряването, когато е възможно.

Share:
Comments