Флегмон - причини, симптоми, диагноза, лечение

флегмон - това гнойно дифузно възпаление на меките тъкани, което се характеризира с дифузно импрегниране на тъкани с гноен ексудат. Склонност към много бързо разпространение и участие в гнойния процес на влакна, мускули и сухожилия.

В этой особенности и состоит отличие флегмоны от абсцесса, при котором процесс ограничен пиогенной мембраной от окружающих тканей. флегмон может развиться в абсолютно любой части тела. При бурном течении захватывает ряд анатомических областей.

флегмон - причины

флегмон является незаразным заболеванием, инфекция поражает только глубинные слои кожи - подкожную ткань и дерму, а эпидермис (верхний покров кожи) перекрывает инфекции доступ к распространению.

Вызывают заболевание стрептококки, стафилококки и другие микробы, которые проникают в организм через повреждения слизистых, кожи и через кровь. флегмон может вызываться введением химических веществ (скипидара, керосина, бензина) под кожу или стать осложнением после абсцесса, карбункулов или других гнойных процессов.

флегмон - симптомы

Първо има болезнено подуване, зачервяване на кожата над нея, силно болка се отбелязва, телесна температура може да се повиши до 39-40 градуса по Целзий и по-горе. Болестта е придружена от обща слабост и силна жажда. С течение на времето, набъбването се натрупва, кожата е блестяща и изчезва. При палпация се определят ясни граници на уплътняване, фиксирани и много горещи.

Развитието на болестта обикновено е изключително трудно. В първичния етап подкожната мастна тъкан запазва желатиновия си вид и се импрегнира със серозна течност със смрачен цвят. Когато инфилтрацията на меките тъкани бързо се увеличава, ексудатът става гноен. Потапящият флегмон се характеризира с некроза и топене на тъкани с характерен горчив мирис. Дифузно възпаление на меките тъкани и некроза на мускулите, подкожна тъкан с образуване на множество газови мехурчета се отбелязват.

флегмон - диагностика

Диагностиката на повърхностния флегмон, по правило, не създава големи трудности. Данните за изследването, анамнезата и палпацията са важни. Когато се извършва кръвен тест, се записват неутрофилите на лявата и високата левкоцитоза. Ако флегмонът е локализиран в междумускулните пространства (тазова област, ретроперитонеална), диагнозата може да бъде трудна. В такива ситуации е необходимо да се вземе предвид източникът на инфекция и да се прилагат допълнителни изследвания, като се използват ендоскопия, рентгенография и фистулография.

Флегмоны довольно часто осложняются тромбофлебитом, лимфангиитом, лимфаденитом и гнойными затеками по пути апоневротических и сухожильных образований. Больные с диагнозом "флегмон" должны проходить лечение только в стационаре.

флегмон - лечение и профилактика

Основният метод на лечение с флегмон е хирургическа операция. Прокаин блокада, антибиотична терапия, физиотерапия, прилагане на лекарства, които повишават защитните сили на организма, са допустими само в началния стадий на болестта. Ако няма бърз положителен ефект (подобряване на общото състояние, кръвни параметри, нормализиране на телесната температура, спиране на болка) и има увеличение на симптоми на интоксикация, необходима спешна операция. Ранната хирургична интервенция предотвратява разпространението на гнойни процеси, както и развитието на интоксикация.

Флегмонът за превенция се състои в предотвратяването на микротравките в дома и на работното място, навременно предоставяне на медицинска помощ за микротраума, наранявания, въвеждане на чужди тела. Лечението на пиодермата и други локални огнища на инфекция няма никакво значение.

Share:
Comments