Физическите упражнения са от голяма полза за рака на гърдата

Списанието "Journal of Cancer Survivorship" публикува резултатите от ново проучване, проведено от учени от британския университет Strathclyde и Dundee. Тя показа, че редовните упражнения са много полезни за жените, които са получили ужасна диагноза "рак на гърдата".

Учените са доказали, че упражнението намалява риска от развитие на депресия в тях и в дългосрочен план подобрява качеството на живот, като им позволява да се поддържат във форма. Изследването е финансирано от благотворителното общество "Macmillan Cancer Support" и включва повече от двеста жени. За тях курс на физическо натоварване с продължителност от 50 до 350 минути, което е необходимо да се комбинира с курса на лечение за рак на гърдата в ранните стадии на заболяването.

Пет години по-късно се извършва преоценка на онези жени, които потвърждават, че продължават да участват в изследването. Тези, които не са напуснали упражнението, показват много по-ниски нива на депресия и по-високо качество на живот от тези, които напълно изостават от обучението. Освен това здравето на лицата, които получават редовно натоварване, се подобри, лечението им показа много по-добри резултати.

"Резултатите от нашето проучване бяха много по-положителни, отколкото очаквахме", каза водещата изследовател д-р Анна Кембъл. "Положителното настроение и активен начин на живот доведоха до положително въздействие върху живота на жените. Здравето им се подобри, което им осигури значителни предимства в борбата срещу болестта. "

Share:
Comments