Фистула - причини, симптоми, диагноза, лечение

Свищ или фистулата (от латинската фистула - тръба) е канал, който свързва кухи органи или тумор с повърхност или някаква телесна кухина помежду си или външна среда. Обикновено изглежда като тесен канал облицован с епителий.

Фистулите са разделени на онези, които са се образували поради някакъв патологичен процес в тялото и тези, които са били образувани след хирургическа операция, извършена за отклоняване на съдържанието от всеки кухо орган.

Фистула - причини

Причини за зачервяване на фистулата:

-След затваряне на фокуса на възпалението, трябва да излезе гной, каналът, през който тече нормално, след това лекува безболезнено. Но в случаите, когато процесът на възпаление не е напълно елиминиран, кухината с инфекция продължава да съществува в дълбочината на тъканите, понякога дори и с секретор (мъртвата костна област), каналът не се слива, образува се гнойна фистула.

- При хроничен пародонтит фистулите могат да възникнат от корените на зъба, преминаващи през челюстта и венците.

- След слепи рани от огнестрелни оръжия, ако в момента, когато фрагментите и куршумът не са били извадени от тялото, до тях се образува тюрбан.

-Те се образуват, когато суфрацията на шевовете в близост до лигатурите (конци, използвани за лигиране на кръвоносни съдове)

Фистула - симптоми

Симптомите на фистулата на ректума:

- появата на малка дупка в ануса. Често има изобилие от гной, така че пациентите трябва да носят уплътнение и да вземат душ няколко пъти на ден.

- никаква болка в ануса. Обикновено те са най-силни по време на дефекация, след като постепенно потъват.

Симптоми на бронхиалните фистули:

- перфектност на техниката за зашиване на пънчето на бронхите. - специфичен ендобронхрит.

Симптомите на фистулата върху венците:

- благополучно при докосване на болка в зъбите. - Зъбна мобилност. - Гнойно изпускане от канала на фистулата.

Свищ - диагностика

Специалната диагноза на фистулата не създава. Той се основава на характерните оплаквания на пациентите, историята, количеството и състава на гной, фистулата, с интеррганични фистули за промяната на функциите на тези органи.

За да изясни фокуса на фистулата, нейната дължина, както и връзката с патологичния фокус и т.н. Обикновено се използва за звукоизолация, радиография заедно с въвеждането на контрастни препарати в фистулите.Те помагат да се изясни диагнозата на изследването за наличието на солна киселина, това може да убеди, че фистулата се намира в стомаха. Наличието на соли на пикочната киселина обикновено е характерно за пистиката на урината и така нататък.

Свищ - лечение и профилактика

Първично обработени фистули хирургически. Много гнойна фистула, образувана след операцията, може да бъде елиминирана по лесен начин - отстраняване на лигатури с помощта на хемостатична скоба.

В допълнение към елиминирането на самия възпалителен фокус е необходимо напълно да се отстрани епителиалното покритие на пистата на фистулата. С вродени фистули те незабавно и хирургически се борят, защото без намеса отвън детето умира за първи път от живота си. В повечето случаи самозатварянето на гнойни канали на фистули е почти невъзможно. Губовидните фистули се третират само чрез радикални операции, които включват мобилизиране на стените на гениталния орган и зашиване на отварянето му.

Превенцията, най-често придобита фистула, включва различен вид превенция на инфекциозни заболявания. Необходимо е строго да се следват правилата на асептията по време на хирургическите интервенции.

Профилактиката на вродени фистули не може да бъде лекувана, тъй като това заболяване възниква приблизително през първия триместър на бременността.

Share:
Comments