Фиброза - причини, симптоми, диагноза, лечение

фиброзаата се отнася до консолидирането на съединителната тъкан в различни органи, което се придружава от появата на белези. фиброза е заболяване, което може да засегне почти всеки орган в човешкото тяло. Тя започва с производството на голямо количество колаген (вещество, което тялото трябва да създаде основата за съединителната тъкан) в болния орган. Постепенно количеството съединителна тъкан достига значително по-високо от нормата и след това започва процесът на изместване на нормалните клетки, необходими за правилното функциониране на органа.

С фиброзата е появата на много патологии. Така че катаракта не е нищо друго освен последица от фиброзата на лещата. Също така, фиброзата може да бъде причина за женското безплодие. Една от най-честите фибрози е чернодробната фиброза и белодробната фиброза. За съжаление, поради факта, че съединителната тъкан няма свойството да бъде регенерирана в обикновеното, пълното възстановяване в случай на фиброза е невъзможно за днес. Въпреки това, с подходяща терапия и надзор с лекар, можете да живеете дълъг и пълен живот с него.

фиброза - причины

Обикновено фиброзата се причинява от радиация, травма, инфекциозно-алергични и други процеси.

фиброза легких обычно бывает вызван длительным вдыханием пыли (силикозом, асбестозом), лучевым воздействием, гранулематозными легочными заболеваниями и т. д.

Причината за чернодробната фиброза е хронично увреждане на този орган (напр. Вирусен хепатит).

Фокалната фиброза на гърдата при жените се развива в резултат на фибро-кистична мастопатия, която възниква от хормоналния дисбаланс.

фиброза - симптомы

Първоначалните стадии на всяка фиброза са асимптоматични. Освен това, клиничните прояви на прогресивно заболяване стават по-изразени. По този начин симптомите на чернодробната фиброза съответстват на последния етап на чернодробно заболяване (например портална хипертония, чернодробна недостатъчност и т.н.).

фиброза легких проявляется одышкой, цианозом кожных покровов, бронхитом, сердечной недостаточностью, учащенным, поверхностным дыханием.

При фокална фиброза при жените, можете да определите образуването при сондиране само когато достигне среден размер. Жената не изпитва болка, други клинични симптоми, като правило, не.

фиброза - диагностика

Диагностиката на чернодробната фиброза се извършва с помощта на: - обективен преглед на пациента от гастроентеролог, - анализ на неговите оплаквания, - анамнеза за заболявания, - ултразвук на коремната кухина (OBE), - фиброеластография (мултикамерна образна диаграма на апарат с фиброскан) - чернодробна биопсия; - Fibrotest - Фибромакс.

фиброза легких диагностируется с помощью обзорной рентгенографии органов грудной клетки. В случае необходимости используют прицельную рентгенографию и томографию. Чтобы определить состояние легочной ткани, применяют компьютерную томографию.

За определяне фокалната фиброза на гърдите се извършват мамография и ултразвук на млечните жлези. Крайната диагноза се основава на резултатите от цитологичното и хистологичното изследване.

фиброза - лечение и профилактика

фиброза печени в периоде декомпенсации требует стационарного лечения, при котором применяются те же средства, что и при обострении хронического гепатита. При асците и отеках назначают строгое ограничение натрия, пищу с достаточным количеством калия, а также проводят лекарственную терапию с применением мочегонных средств, альбумина и препаратов для остановки пищеводного, желудочного и кишечного кровотечения.

Що се отнася до лечението на белодробна фиброза, нейната цел, на първо място, е предотвратяването на бързото прогресиране на заболяването. Това се постига чрез премахване на всички възможни причини, които служат като източник на неговото възникване, както и използването на превантивни мерки за предотвратяване на възпалителни процеси в белите дробове. Също така, лекарите препоръчват на такива пациенти здравословна диета, избягвайте стрес, дихателна гимнастика.

Лечението на фокалната фиброза на гърдата се извършва с помощта на корекция на хормоналния баланс, използване на имуномодулиращи лекарства и антихомотоксични средства.

Share:
Comments