Fibroadenoma - причини, симптоми, диагноза, лечение

Фиброаденома - доброкачествен тумор на гърдата, който се появява най-често при млади жени и момичета на възраст под 30 години. Всеки фиброаденом се състои от жлезисти клетки и стромални или фибросвързващи клетки.

По правило фиброаденомът има диаметър от 1 до 3 сантиметра, но понякога има фиброаденоми с диаметър до 5 сантиметра. Такива големи тумори се наричат ​​гигантски фиброаденоми. При юноши фиброаденомите понякога се наричат ​​ювенилни фиброаденоми.

Фиброаденома - причины

Причината за този нов растеж е дисбалансът на хормоните, причинен от прекомерното разпространение на естроген в кръвта. Тя може да бъде възстановена от прогестерон, друг женски хормон, който предотвратява появата на течност. Балансът се нормализира в резултат на хранене, чиято основа е ограничена консумация на шоколад и отказ на кофеинирани напитки.

Фиброаденома - симптомы

В повечето случаи жената открива фиброаденома. Неоплазмата в млечната жлеза прилича на еластична гумена топка с гладка повърхност. Той има доста очертан контур и е мобилен. Понякога fibroadenoma интензивно се увеличава (може би двукратно увеличение в продължение на няколко месеца).

Fibroadenoma е почти винаги безболезнена, но има изключения - всичко зависи от положението и размера на тумора. Най-често фиброаденомът е единична неоплазма, но при около 10% от пациентите има множество фиброаденоми, наблюдавани и в двете млечни жлези.

Фиброаденомът не може да се изражда в рак, като изключения са случаите на листообразна фиброаденома. Общият брой регистрирани факти за дегенерация на фиброаденом е незначителен, така че едва ли е възможно да се говори за сериозни рискове.

Фиброаденома - диагностика

Диагнозата на заболяването започва с палпация и задълбочено изследване на гърдата, след което извършва ултразвуков преглед на гърдата или мамография. Последният етап е биопсия (като се вземе малко парче тъкан и се изследва под микроскоп).

Биопсията е единственият изследователски метод, който ви позволява точно да определите качеството или злокачествеността на тумора. Биопсията се извършва чрез малък разрез или с игла. Младите жени и момичетата под 25-годишна възраст обикновено не получават биопсия, ако при ултразвук и мамография изследваният тумор има всички отличителни признаци на фиброаденом.

Фиброаденома - лечение и профилактика

При наличие на фиброаденом с малки размери (до един сантиметър) е възможно динамично наблюдение (ултразвуков контрол). Fibroadenoma не може да бъде излекуван с лекарства. Нито хормонално-съдържащите лекарства, нито оралните контрацептиви, нито хомеопатичните лекарства са в състояние да отстранят фиброаденома.

Индикации за хирургично отстраняване на фиброаденом:

(при тумори, които могат да симулират рак по време на изследване или мамография) - интензивно увеличаване на фиброаденома (при отстраняване на големи тумори, често се появяват козметични дефекти и отстраняване на фиброаденома, ако расте бързо, предотвратява тези последици) причинява козметичен дефект;

Операцията за отстраняване на фиброаденом се счита за най-лесно поносима при операция на гърдата, а следоперативният период обикновено е почти безболезнен.

Единствената мярка за предотвратяване на фиброаденом е навременна и задълбочена самооценка или преглед от мамолог. Невъзможно е да се предотврати образуването на доброкачествени образувания, но е възможно да не се допусне тяхната дегенерация в злокачествен тумор.

Share:
Comments