Ферба - медицински свойства и приложение в медицината

Fern е общо описание

папрат мъжкият (Dryopteris filix-mas), наречен по друг начин нож, е много известен завод в народа. В древни времена хората вярвали, че папрат в нощта на Иван Купала дава невероятно цвете, отдадено на различни чудодейни свойства. Всъщност, папрат не може да цъфти по принцип, тъй като се възпроизвежда от спори.

папрат представляет собой многолетнее травянистое растение высотой от 30 до 100 см. Он имеет толстое бурое корневище с многочисленными придаточными корнями в виде нитей. Листья — многочисленные, чешуйчатые, перисто-сложные. Осенью на них развиваются спорангии, из которых позднее высыпаются споры.

папрат - виды и места произрастания

папрат мужской относится к числу растений, чрезвычайно распространенных во всем мире. Он встречается из в северных странах, таких как Норвегия и Финляндия, а также хорошо себя чувствует в жарком климате Мексики или Средней Азии. И даже в арктических регионах летом можно встретить это растение. В России папоротник встречается на всей территории, начиная от Кольского полуострова до юга Сибири. Он растет обычно в лесах, предпочитая буковые, еловые, пихтовые и смешанные лесные массивы.

папрат - лечебные свойства

Основната област на приложение на препарати на базата на папрат е борбата срещу чревните паразити. Лечебните свойства на папрат директно зависят от неговия химичен състав. Той съдържа флавазидни и ферни киселини, производни на флоролуцин (албасипидин и аспидинол), производни на фицилова киселина (флицин и аспапинол).

Эти вещества являются сильными ядами, вызывающими паралич мускулатуры ленточных червей (бычий, свиной, карликовый цепень и др.). Народные целители используют водный настой корневищ папоротника мужского для лечения ревматизма, судорог, при язвах и гнойных ранах. Применяется настой в этих случаях только наружно!папрат - лекарственные формы

Кореновите ризоми се използват за производство на лекарства. Тяхното събиране се извършва през септември-октомври, изчистено от земята и премахва малки корени и люспести листа. Сушенето се извършва в пещи или сухи помещения с добра вентилация. Корените на папрат се съхраняват в плътно затворен контейнер. Срокът на годност не надвишава една година. Грънчари, които горят вътре, не могат да се използват за производство на лекарства.

папрат — рецепты

Отвара от ризоми от папрат се приготвя от 10 g изсушена суровина и 200 ml вряща вода. Бульонът се вари, докато обемът му се намали наполовина, след което вземете 1 чаена лъжичка мед. Може да се смесва и с брашно, разделено на 10 части и взета вътрешно. Назначаването се извършва от лекар. Не приемайте такива лекарства сами!

Следва да се отбележи, че след като взе подготовка на базата на папрат за борба с чревните паразити, пациентът трябва да вземе слабително сол и да постави няколко прочистващи клизма. Друг вид слабително средство не може да се използва, за да не се предизвиква усвояването на лекарството в кръвта.

За външна употреба (вани и кърпички) се прилага инфузия на мъжка папрат. За 2-3 литра вода вземете 50 г суха коренище или 100 г пресни, вари 2-3 часа и след това добавете в хладна баня (температура на водата от 27 до 32 градуса).

папрат - противопоказания

Следва да се отбележи, че екстрактът от папрат е мощна отрова, поради което всяко средство, което се основава на него, трябва да бъде взето само за целта и под наблюдението на медицинския персонал. Препаратите, базирани на папрат, са противопоказани при хора, страдащи от язва на черния дроб, бъбреците, стомаха и дванадесетопръстника, треска, анемия, туберкулоза.

Строго е забранено използването на папрат по време на бременност. В случай на инцидентно поглъщане или предозиране изплакнете стомаха, вземете слабително и веднага потърсете медицинска помощ.

Share:
Comments