Фармакодинамична дистония при жените - причини, симптоми и

Естествената дистония (VSD) е диагноза, която често се проявява в ранна възраст и включва разнообразни симптоми, засягащи различни органи и системи.

Това е симптоматичен комплекс, причинен от функционални нарушения на автономната нервна система.

Самата растителна дистония не е независимо заболяване.

Според статистиката на вегетативно-съдовата дистония, младите жени, най-вече астенична физика на възраст до 30 години, страдат по-често. При жени на възраст над 30 години и при възрастни хора тази диагноза като цяло вече не се показва.

Автономната нервна система Е част от нервната система, която регулира функциите на органите, които не се контролират от хората. Тя е разделена на две еквивалентни, противоположни части на тялото: симпатична и парасимпатикова.

Тяхната работа е взаимосвързана, така че ако има нарушение в някоя от тях, се развива вегетативно-съдова дистония.

В литературата термините "невроциркулаторна дистония", "вегеневроза" често се използват като синоним.

Вегета-съдова дистония при жените - причини

Естествената дистония остава до днес медицинска мистерия.

Проявленията му са толкова разнообразни, че няма ясна дефиниция и граници между някои болести и вегета-вакулярна дистония: всичко, което не съвпада напълно с клиничната картина на определено заболяване, се третира като вегета-съдова дистония.

Най-често жените страдат, защото тялото им е по-податливо на различни стресови фактори.

Причините за развитие на вегетаваскуларна дистония при жените са:

- хормонални неуспехи в организма, които се появяват по време на бременност, лактация, в менопаузата;

- токсикоза, други усложнения на бременността, различни травми при раждане;

- някои заболявания на щитовидната жлеза, водещи до хормонални неуспехи;

- наследствено предразположение;

- намален имунитет;

- някои заболявания на гръбначния стълб (остеохондроза);

- емоционален дисбаланс;

- Нарушения начин на работа и почивка.

Провокиращите фактори могат да бъдат тежки или хронични стресове, конфликти, психо-емоционално претоварване, раздразнителност и повишено безпокойство, произтичащо от напрежението в семейството, на работното място. Всички тези фактори заедно водят до дисбаланс в дейността на автономната нервна система и до развитие на вегетативна съдова дистония при жените.

Съществуват проучвания, които доказват, че причината за вегетативната съдова дистония е вроден дефект в автономната нервна система: патологията на превъзходните кортикални структури, наследени чрез майчината линия. Резултатът от такъв дефект е необичайна промяна в тона на съдовете.

Фармакодинамична дистония при жените - симптоми

Тъй като вегета-съдовата дистония е симптоматичен комплекс, свързан с промените в тона на съдовете на различни органи и системи, главно сърдечно-съдови и нервни, проявите му са много разнообразни и имат повече от 150 симптома.

Участието на сърдечно-съдовата система се проявява чрез следните симптоми:

- повишаване или понижаване на артериалното налягане, този симптом е определящ при определянето на вида на вегетаваскуларната дистония;

- Кардиоалгия - болката в предсърдната област с различна природа (остра, болка, натискане, може да е компресираща), която понякога се нуждае от диференциация от ангина пекторис; се появява рефлексивно в отговор на психоемоционални стимули, понякога - след физическо натоварване, е определящият симптом при установяване на вида на вегетаваскуларната дистония;

- нарушения на сърдечния ритъм:

- Повишена честота в отговор на външни стимули или малък физически товар (при спортистите се счита за норма), сърдечна честота (тахикардия), причиняваща много неприятни субективни усещания;

- намаляване на сърдечната честота по-малко от 60 удара в минута (брадикардия) под влияние на определени фактори (отново, наблюдавана при спортистите брадикардия - това е норма); придружени от ярки симптоми: бледност на кожата, студена пот, припадък, понякога краткотрайна загуба на съзнание;

- Аритмия - нарушение на ритъма на сърцето под формата на екстрасистоли, което също се проявява от чувство на дискомфорт в сърцето, слабост и други симптоми на вегетаваскуларна дистония.

Фармакодиналната дистония, в допълнение към изброените сърдечносъдови симптоми, проявява различни неврологични симптоми:

- замаяност, болезнено главоболие;

- шум в ушите, потъмняване в очите;

- състояние на субферилиране или понижаване на температурата;

- Безсъние:

- усещане за топлина, треперене на пръстите, студ на ръцете и краката, червени петна по кожата;

- вътрешно треперене, студени тръпки;

- усещане за липса на въздух;

- страхове, пристъпи на паника, емоционална нестабилност, сълзи, безпокойство;

- Различни прояви на астеничен синдром: метеозависимост, слабост, повишена умора.

Естествената дистония е разделена на 4 вида:

1. Вегета-съдова дистония според хипертоничния тип: във връзка с разпространението на активността на симпатиковата нервна система, артериалното налягане е по-високо от 140/80 mm Hg, главоболие, изпотяване, чувство за топлина, чувство за липса на въздух, червени петна по лицето и тялото; се причинява от промени в хипоталамуса и мозъчната кора.

2. Вестико-съдова дистония според хипотоничния тип: симптомите са свързани със съдова недостатъчност, което се проявява при ниско артериално налягане (100 и под mmHg), замаяност, слабост, синкоп, гадене, звънене в ушите и т.н. В този случай парасимпатиковата част от автономната нервна система.

3. Растително-съдова дистония според сърдечния тип: симптомите не са свързани с промени в кръвното налягане и се проявяват под формата на различни нарушения на ритъма, придружени от недостиг на въздух, болка в предсърдието.

4. Растително-съдова дистония в смесен тип: комбинира клинични симптоми от сърдечен тип с прояви, свързани с колебания в кръвното налягане.

В допълнение към описаните четири вида, вегета-съдовата дистония се разделя на постоянна и трайно пароксизмална дистония.

1. Постоянният курс се характеризира със стабилни оплаквания, в зависимост от типа на VSD.

2. Постоянно - пароксизмният поток се проявява внезапно възникващи кризи. Техният характер зависи от преобладаващата патология (симпатична или парасимпатикова част) на автономната нервна система. Под влиянието на определени фактори могат да се развият кризи със симпатореалните или вкорешни тенденции с изразена клинична картина.

Фъстъчено-съдова дистония - това е функционално разстройство при отсъствие на органична патология. Ето защо, в допълнение към неприятните симптоми, нарушаващи състоянието на равновесие и водещи до намаляване на работоспособността, няма последствия. Но, предвид различните оплаквания във VSD, е необходимо да се разграничи от болестите, които могат да доведат до непредвидими последици. При вегетаваскуларна васкуларна дистония може да се маскира ангина, удари, хипертония, остеохондроза, тумори, множествена склероза.

Фъстъчено-съдова дистония у женщин — лечение

Във връзка с разнообразната клинична картина на вегетативната дистония нейното лечение е симптоматично. Предписани лекарства, които засягат определени симптоми:

- антихипертензивни - при високо артериално налягане;

- възстановителни, тонични, адаптогенни - с намалено артериално налягане;

- сърдечни лекарства - за различни нарушения на сърдечния ритъм;

- ноотропични средства, съдови лекарства, витаминна терапия - за подобряване на церебралната циркулация;

- транквиланти, антидепресанти, различни седативи - с атаки на паника, страхове, повишена тревожност;

- венотроника - с венозна недостатъчност.

В допълнение към лечението с лекарства, различни лечебни процедури (масаж, рефлексотерапия, хидротерапия, електрофореза, тренировъчна терапия и т.н.), растителни и комбинирани препарати (майстор, валериан, седавит, новопазит и др.) Са ефективни при лечението на сърдечна недостатъчност.

В някои случаи подобрението на състоянието води до увеличаване на физическата активност, липса на стресови ситуации.

При всички видове вегетативна дистония при жените, лечението се предписва от лекар поотделно. Тя трябва да бъде изчерпателна, като се използват всички налични методи и само тогава тя ще бъде успешна.

Share:
Comments