Эта коварная глаукома

Изведнъж, когато погледнете ярката светлина, пред очите ви се появяват кръгове на дъгата, а в тъмнината изобщо не виждате очите си? Това е добре, мислиш, само че очите ти са уморени. Може би и така. И може би това са първите признаци на глаукома, "тих крадец на зрението", както го наричат ​​лекарите, - болести на тежки и коварни, водещи, ако не лекувани, на пълна и необратима слепота.

За да се определи дали очите са претоварени или са прояви на глаукома, офталмолог може. Ето защо, без да познавате и не губите време, за отговора - на лекаря.

Глаукома е група (около 60) очни заболявания, водещ рисков фактор за който е повишено вътреочно налягане.

Защо визията е намалена? В здраво око, определено налягане се поддържа постоянно, поради баланса на притока и изтичането на течност. Нарушението на изтичането, което се случва в болното око, води до натрупване на течност, което води до нарастване на вътреочното налягане, което разрушава влакната на оптичния нерв и окото престава да се вижда.

В допълнение към повишеното вътреочно налягане, причината за глаукома може да бъде наследствено предразположение, аномалии в структурата на зрителните органи, очни травми, ендокринни, сърдечно-съдови или нервни заболявания.

Обикновено глаукома се развива след 45 години, по-често при жените. Но има и вродена и юношеска глаукома.

За да не пропуснете развитието на тази страховита болест, е необходимо да се прегледате най-малко веднъж годишно при офталмолог:

 • хора с наследствено предразположение;
 • лица на възраст 45 години и повече;
 • тези, които приемат стероидни лекарства;
 • хора, които са претърпели травма на окото;
 • хора с висока миопия.
 • В допълнение, редица симптоми могат да бъдат знак за развитието на глаукома:
 • замъгляване на зрението;
 • появата на дъгови кръгове при ярка светлина;
 • влошаване на зрението на тъмно;
 • намалено зрение;
 • усещане за тежест, "пясък" в очите;
 • болка или болка в очите;
 • болка в горната част на арки, времеви зони, които могат да бъдат придружени от гадене, повръщане.

В случай, че сте забелязали поне едно от тези състояния, консултирайте се с опитен лекар.

Най-малко веднъж годишно трябва да посетите офталмолог за тези, които страдат от миопия, хипертония, диабет. Усложненията на тези заболявания (като периферна дистрофия и разкъсване на ретината, кръвоизливи в окото, промени в диабета) могат да причинят пълна слепота. Навременната коагулация на лазерната ретина в тези случаи е единственият начин да се запази зрението.

специалисти Център за офталмология В КЛИНИКА притежават всички съвременни методи за диагностика и лечение. Разширено оборудване се използва тук, по време на операциите се използват техники за пестене и локална анестезия, което позволява на пациента да се върне към обичайния начин на живот още в деня на операцията.

Как да се лекува глаукома

Справянето с болестта на етапи 1-2 позволява лекарствена терапия, насочена към намаляване на вътреочното налягане и лазерна хирургия.

"Златен стандарт" за лечение на глаукома в съвременните условия са спестени лазерни операции.

В първия стадий на заболяването, лазерната хирургия - методът на селективната трабекулопластика - може да се превърне в алтернатива на ежедневното вливане на капки.

В 3-4 етапа, ириктоктомия, трабекулопластика и гониопунктура са ефективни.

С помощта на лазерната иридектомия лекарите CLINIC могат да намалят вътреочното налягане чрез създаване на комуникация между предната и задната камера на окото.

С помощта на лазерната трабекулопластика - основният метод за лечение на глаукома - се възстановява нормалният процес на изтичане на вътреочната течност. Този метод на лечение се използва за всички форми на заболяването.

Лазерната goniopuncture помага да се намали вътреочното налягане чрез създаване на допълнителен път на изтичане на течност от предната камера на окото.

Предимства на операциите с използване на медицински лазер

Как лазерната хирургия е по-добра от хирургичните антиглаукоматозни операции? Лекарите идентифицират няколко фактора:

1. Неинвазивност: възстановяването на изтичане на вътреочната течност се извършва без отваряне на очната ябълка;

2. Операциите се извършват извънболнично при локална анестезия;

3. Няма усложнения;

4. Няма нужда от период за рехабилитация, няма нужда да се подава лист за отпуск по болест.

Ако сте открили един или повече симптоми на това коварно и опасно заболяване, препоръчваме незабавно да се консултирате с офталмолог.

Запомнете: глаукома може да бъде победен, най-важното, възможно най-скоро, без да губите време, започнете лечението.

Узнайте больше о лечении глаукомы на сайте медицинского центра ОН КЛИНИК >>

Share:
Comments