Ерозия на шийката на матката - причини, симптоми, диагноза,

Ерозия на шийката на матката - патологична промяна в епителиалния слой на шийката на матката, която е доброкачествена по своята същност. Много жени днес са изправени пред този проблем. По правило ерозията не представлява сериозна опасност за здравето, ако процесът не е на пренебрегван етап. Този факт не ви дава право да вярвате, че лечението е незадължително.

Ерозия - причини

В някои случаи причините остават неясни. Въпреки това, най-често развитието на болестта допринася за такива фактори като:

- прехвърлени възпалителни или хронични заболявания на женските генитални и тазови органи, както и полово предавани болести - микротравмати на шийката на матката поради аборт или раждане - нарушение на хормоналния баланс, менструален цикъл - намаляване на защитните сили на тялото, трансферирани стресове.

Много експерти твърдят, че ерозията може да възникне като вродена дефект.

Ерозия - симптоми

Болестта е вродена и придобита. Вродените и незначителни дефекти при по-голямата част от пациентите са асимптоматични. И само един лекар в рутинен преглед може да открие ерозия.

Понякога симптомите са доста ярки и осезаеми. Ерозията може да се прояви под формата на глупави болки в долната част на корема, неудобни усещания във влагалището, обилно или размазващо кърваво изпускане.

Ерозията прави жената уязвима към различни инфекции. Повреденият епителиален слой служи като "входна врата" за патогенни бактерии и микроорганизми. Вероятността за предаване на болести, предавани по полов път, включително HIV инфекция, се увеличава.

По време на бременност, ерозията може да предизвика преждевременно отваряне на матката, което води до спонтанен аборт или ранно раждане.

Най-сериозните усложнения на този дефект могат да бъдат безплодие и развитие на злокачествени тумори.

Ерозия - диагностика

Визуалната диагноза се извършва от гинеколог с помощта на колпоскопско устройство, което ви позволява да видите засегнатата област при 30-кратно увеличение.

За потвърждаване на диагнозата се извършва биопсия (най-надеждният и информативен метод досега).

Ако се установи ерозия, трябва да се направи допълнително изследване за наличие на сексуални инфекции: трихомониаза, херпес, хламидия, уреаплазмоза и т.н., както и да се преминат тестове за ХИВ и сифилис.

Диагностиката на ерозията и възможните съпътстващи инфекции ще позволи на лекаря да ориентира и избере правилната тактика за лечение.

Ерозия - лечение и профилактика

Химическо отстраняване - ефектът върху мястото на ерозия от химически препарати, обикновено се използва за прилагане на Solkaghin. Този метод е подходящ за малки отклонения и плитки лезии.

Каутритезацията е радикална, но от друга страна е ефективен метод. Ерозията се каутира чрез електрокоагулант, способен да унищожи фокуса чрез висока температура.

Лечението с течен азот (криотерапия) има широко приложение при лечението на заболяването. Предимството на нискотемпературния метод е, че лечебният процес протича без белези, а шийката не губи еластичността си, но е важна за бъдещите раждания.

Оперативен метод. Скалпелът става оръжие на онколозите, ако ерозията се трансформира в злокачествен тумор. Това е много рядко. След операция една жена преминава през химиотерапия - само по този начин е възможно пълно излекуване.

Използването на хирургически лазер е най-ефективният, ефективен и безболезнен метод досега. Осигурява запазване на тъканите, висока точност на лечението и бързо изцеление без белези.

В процеса на лечение жената се нуждае от внимателно наблюдение на гинеколога. В периода на възстановяване не се препоръчва да се вдигат теглото, да се работи преумно и да се влиза в сексуални отношения.

Като превантивни мерки е необходимо да спазвате хигиената, да поддържате гениталите чисти.

Също така не забравяйте да посетите гинеколог на всеки шест месеца. Не водете несериозен сексуален живот, тъй като честото променяне на партньорите допринася за промените в микрофлората на вагината, увеличава се рискът от ерозия. Защитете се от нежелана бременност, тъй като абортът засяга негативно здравето на жените и всички репродуктивни органи.

Share:
Comments