Енцефалопатия - причини, симптоми, диагноза, лечение

енцефалопатия е комплекс от симптоми, които са резултат от смъртта на мозъчните клетки, дължащо се на продължително кървене, отравяне или кислородно гладуване, дължащо се на патологично състояние или на някаква болест. В зависимост от периода на енцефалопатия, има:

- придобити, произтичащи от заболявания и различни патологични състояния след раждането, - вродена, поради смърт на нервните клетки по време на вътрематочното развитие на плода.

Вродената енцефалопатия е свързана с дефекти в развитието на централната нервна система и генетични неуспехи на метаболитните процеси. Това може да бъде резултат от ефектите върху плода на различни увреждащи фактори (раждаемост на мозъка и фетална хипоксия).

Придобитата енцефалопатия е резултат от въздействието върху мозъка на увреждащи фактори след раждането.

В повечето случаи болестта прогресира бавно. Но може да се развие внезапно и рязко, например, с злокачествено развитие на хипертония, дължащо се на нефропатия на бременни жени или тежки бъбречни увреждания.

енцефалопатия - причины

Развитието на енцефалопатията, на първо място, се свързва с хипоксия на мозъка (изпаряване на мозъчната тъкан от кислород). Хипоксията се случва с нарушения на церебралната циркулация, мозъчен кръвоизлив, намаляване на притока на артериална кръв към мозъка и затруднено изтичане на венозна кръв, както и излагане на токсични вещества, които засягат метаболитните процеси, протичащи в нервната тъкан.

При енцефалопатията увреждането на мозъка се проявява чрез намаляване на броя на нервните клетки и тяхното разрушаване, появата на малки области на разпад на мозъчната тъкан, малки кръвоизливи, признаци на кръвен застой и подуване на менингите. Има различна локализация и тежест на лезиите, преобладаващо нарушение на сивата или бялата материя и нарушения на церебралната циркулация.

енцефалопатия - симптомы

енцефалопатия может иметь различные клинические проявления. Самыми ранними симптомами являются: снижение умственной работоспособности и ослабление памяти. Больной испытывает трудность при перемене вида деятельности и при переключении внимания. Появляется раздражительность, перемены настроения, бессонница, быстрая утомляемость и вялость. Нередкими являются жалобы на шум в ушах, головные боли, нарушение зрения и слуха.

Изследването разкрива увеличаване на мускулния тонус и рефлексите на сухожилията, появата на патологични рефлекси, нарушение в работата на автономната нервна система, нарушение на координацията на движенията. В последните етапи се свързват неврологични симптоми - парализа, паркинсонизъм и пареза. При някои пациенти деменцията се развива и психиката се нарушава.

Острото развитие на енцефалопатията предполага сравнително бърз ход на цялостната клинична картина на заболяването. Изведнъж пациентът става неспокоен, има силно главоболие, гадене, замаяност, нарушено зрение. Развива скованост на езика, носа, устните, пръстите. Разстройство на говора и координация на движенията се отбелязва. По-късно тревожността се заменя с летаргия, инхибиране и объркване на съзнанието.

енцефалопатия - диагностика

Диагнозата на заболяването се основава на анализ на получените данни, когато пациентът се разпитва. При вродена енцефалопатия важна роля играят фактите за вътрематочни разстройства на растежа, тежка бременност, травма при раждане. При възрастни пациенти са посочени случаите на черепно-мозъчни травми, злоупотреба с алкохол, наличие на придобити или наследствени метаболитни и съдови заболявания.

Представени са също така EEG (електроенцефалография), CT (компютърна томография), ядрено-магнитен резонанс (магнитен резонанс), ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), биохимичен и общ анализ на кръвта и урината, гръбначно пробиване и цереброспинална течност.

енцефалопатия - лечение и профилактика

Лечението на енцефалопатията е сложно, насочено към борба както с основното заболяване, което причинява енцефалопатия, така и при намаляване на проявите на възникващите разстройства.

- При остри енцефалопатии, използвайте изкуствена вентилация на белите дробове, хемодиализа, парентерално хранене - За намаляване на вътречерепното налягане и елиминиране на конвулсивния синдром се определят антиконвулсанти и диуретици - За подобряване на кръвообращението на мозъка са показани ангиопротектори (никотинова киселина, цинаризин и кавинтон) акупунктура, физиотерапия, дихателна и терапевтична гимнастика.

Предотвратяването на вродена енцефалопатия е превенцията и лечението на усложненията на бременността (хипоксия на плода, Rh-конфликт, гестоза), компетентно управление на раждането, превенция на раждаемостта.

При превенцията на придобитата енцефалопатия е от голямо значение навременното лечение на заболявания, които причиняват увреждане на мозъка, правилната употреба на лекарства, изоставянето на алкохола, предотвратяването на черепно-мозъчната травма.

Share:
Comments