Енцефалит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Има няколко типа възпаление на мозъка, Но най-честата форма, която започва да се появява с появата на топъл сезон, е енцефалитът, породен от кърлежи.

Енцефалитът, лекуван от кръвта, е заболяване с увреждане на централната нервна система, което се дължи на проникването на вирусна природна фокална инфекция. Това е доста често срещано заболяване, предимно сезонно.

Носители на вируси, които наброяват 29 щама, са червеи. Зоните на първичното разпространение са Сибир, Урал, централни райони на Русия, Унгария, България, Беларус, Полша и други страни с умерен климат.

Самият вирус е доста устойчив на топлина. Той умира за 10 минути при температура от 60 градуса, а при кипене остава жизнеспособен в продължение на 2 минути. Той е чувствителен към ултравиолетовото лъчение и бързо се разгражда под влияние. Хлорираните препарати и лизолът напълно унищожават вируса.

Пиковата честота пада на май-юни.

Енцефалит - причини

Главной причиной возникновения възпаление на мозъка является укус иксодового клеща. Это насекомое наследует вирус и передает его следующему поколению. Но помимо клещей, инфекция могут трансформировать птицы, грызуны и хищные животные. Заболеванию энцефалитом преимущественно подвержены люди 20-40-летнего возраста.

Инфекцията може да възникне не само директно чрез навлизане в кожата, но и чрез използването на мляко на човек от заразено животно (обикновено коза). Можете също така да инфектирате инфекцията с ръцете, с които кърлежите са били смачкани (в случай че вирусът попадне в лигавицата на очите или в устната кухина, както и в пресни рани).

Енцефалит - симптоми

В човешкото тяло вирусът се разпространява с кръвта. Мозъкът и гръбначният мозък също участват в циркулацията на инфекцията. На първо място, моторните неврони страдат от поражението. Инкубационният период е 10 дни.

При лице, заразено с енцефалит, се появяват следните признаци на развитие на заболяването: • интоксикация, • повръщане, • главоболие, • треска, • зачервяване на кожата на лицето и шията, • фокално възпаление на мястото на ухапване от кърлежи, • намаляване на кръвното налягане, • брадикардия, • фотофобия , • Ригидност на тилната мускулатура.

С ранно откриване и неусложнена форма прогнозата е благоприятна. Ако диагнозата и лечението са били извършени със закъснение, тогава е възможен преход към различна форма - "менингоенцефалит". В този случай започват халюцинации, конвулсии, делириум, епилепсия. Това се дължи на дълбоко увреждане на черепните нерви.

Енцефалит - диагностика

Диагнозата на енцефалита може да се извърши в съответствие с резултатите от лабораторните тестове. Увеличаването на броя на антителата в кръвта на пациента и цереброспиналната течност е доказателство за инфекция.

При анализа на периферната кръв се наблюдава увеличение на броя на левкоцитите и увеличаване на скоростта на утаяване на еритроцитите.

Енцефалит - лечение и профилактика

Лечение възпаление на мозъка проводится исключительно в условиях стационара, под наблюдением специалистов. Больным назначают постельный режим. При этом тщательно следят за предупреждением образования пролежней. Необходим контроль над мочеиспусканием и актами дефекации.

Самым эффективным препаратом лечения възпаление на мозъка является гамма-глобулин. Он вводится в течение 3 дней подряд. Кроме этого медикамента, используются инъекции рибонуклеазой. При появлении второй волны заболевания, введение препарата повторяется.

При преминаването се извършва детоксикация и дехидратиране. Ако болестта е придобила тежка форма, тогава се вземат мерки за борба с респираторната недостатъчност, предписват кортикостероидни лекарства.

Пациентите се възстановяват бавно. Екстрактът е възможно не по-рано от 2-3 седмици интензивно лечение, при условие че се възстановят нормалните функции на тялото и температурата се стабилизира при пациента.

В течение полугода после перенесенного възпаление на мозъка, пациентам рекомендуется щадящие формы работ с освобождением от командировок и тяжелого физического труда. Умственное перенапряжение в период реабилитации также противопоказано.

Невропатологът контролира състоянието на освободения пациент за още 2 години.

Като превантивна мярка за ходене, се препоръчва да се използват специални лекарства, които изплашват миризмата на кърлежи и други насекоми, попиващи кръвта. След като се разхождате, трябва да измиете добре ръцете си. Използването на мляко е възможно само след кипене.

В места с повишена вероятност за енцефалитна инфекция ваксинацията се дава всеки сезон на кърлежи.

Share:
Comments