Ентеробиоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

Entyerobioz - паразитни, доста често срещани заболявания, причинени от малки паразити - щипове. Като правило, червеите паразитират в долните части на червата. При благоприятни условия хелминтите могат да влязат в женските генитални органи и да имат токсични, алергични и механични ефекти върху тялото.

Причини за ентеробиоза

Чаще всего заражение происходит через загрязненные предметы или грязные руки. Человек, трогая кожу в области заднего прохода, заражает тем самым руки яйцами остриц. Также заражение может спровоцировать загрязнение рук от нательного и постельного белья, куда личинки попадают с кожи больного человека. Уже доказано, что тараканы и мухи могут переносить яйца остриц. Entyerobioz очень распространенное паразитарное заболевание, считающееся самой распространенной инфекционной проблемой в мире.

Симптомите на ентеробиозата

Основният симптом на това паразитно заболяване е тежки атаки на нощно сърбеж в областта на ануса, който периодично се повтаря в зависимост от етапа на развитие на паразитите. Пациентите често изпитват гадене, липса на апетит, диария, нарушения на съня, замаяност и др. Хелмитите могат да причинят дерматит и екзема в ануса и перинеума, а при жените, червеите рядко причиняват вулвовагинит.

Диагностика и лечение энтеробиоза

Окончателната диагноза е установена от специалист на базата на открити яйца и червеи. Лечението на това заболяване трябва да се извършва по един изчерпателен начин, едновременно за всички лица, които са в контакт с пациента. Спалното бельо и бельото трябва да бъдат напълно гладене с максимална температура. За механично отстраняване на щифтове и слуз в областта на ануса се прилага памучен тампон през нощта. За бързо и ефективно дехелминизиране се използват пиперазин, пирантел, вермокс и други подобни препарати.

Профилактика энтеробиоза

Основните препоръки относно хигиенния режим при избухването на ентеробиоза включват такива дейности като:

1. Инвазированные пациенты должны спать в закрытом нижнем белье — с резинками вокруг пояса и ног;2. Entyerobioz — это паразитарная болезнь грязных рук. Именно чистота ногтей и рук — основа успешного выздоровления;3. Обязательной мерой для скорейшего выздоровления является подмывание прианальной области на ночь и утром после пробуждения;4. Если больного беспокоит зуд в области ануса, то перед сном можно проводить содовые клизмы;5. Необходимо ежедневно обмывать тело с мылом, принимать душ;

При наличие на заразяване след вечерна тоалетна и хигиенни процедури, се препоръчва да се положи памучен тампон за нощта в областта на ануса. Тази мярка предотвратява появата на видовете червеи, облекчава сърбежа и раздразнението на пациента и предпазва паразитите да пълзят във влагалището при жени и момичета.

Според A.V. Markin, прилагане на пациента само когато памучен тампон enterobioze а намалява invazirovannosti 2 - 6 пъти, като метод за лечение намалява заразяване с 2 пъти. Ето защо е възможно да се справите с паразити и без лекарства, ако строго спазвате всички хигиенни мерки, предписани от Вашия лекар в рамките на един месец. Необходимо е да се извърши мокро почистване всеки ден, всеки ден, за да се промени легла и бельо, сутрин и вечер, измиване с топла вода и сапун решение, през нощта не забравяйте да носите тесни дрехи, които предварително сварени и гладят желязо. Пациентите с ентеробиоза често се нуждаят да пилеят ноктите си, да си мият ръцете със сапун преди всяко хранене и след като отидат в тоалетната.

Share:
Comments