Енергийните напитки не са по-ефективни от чаша кафе

"Забравете за енергийните напитки - те са ефективни не повече от чаша кафе" - казват експерти от Университета в Чикаго. И дори такива прославени съставки като женшен, таурин и гуарана, според тях, не могат да играят ключова роля в стимулирането на тялото.

Учените са сигурни, че единственият ефективен компонент, съдържащ се в енергийните напитки, е кофеинът. Благодарение на тази специална добавка те ни помагат да се справим с умората и да станем по-здрави. Цялата тайна е само в големи концентрации на съставката, средно 14 пъти повече от дозите кофеин, които се добавят към други безалкохолни напитки.

Основната цел на проучването, проведено от специалисти от Чикаго, беше да се проучат внимателно свойствата на основните добавки, използвани в производството на енергийни напитки. Сред тях, освен много витамини и други съединения, специално внимание бе отделено на женшен, гуарана, глюкуронолактон и таурин - вещества, считани за ефективни стимуланти на труда на организма и предполагайки, че за известно време се увеличават физическите и умствените способности на човека.

Експертните заключения, публикувани в американското списание Nutrition, се оказаха доста неочаквани за много почитатели на енергетиците. Експертите В доклада се казва: "Ние сме анализирали десетки научни статии, книги, както и резултатите от предишни проучвания, обаче, не са открили пряка и надеждни доказателства за ефективността на съставките, с изключение на няколко слаби и доста противоречиви твърдения за ползите от глюкоза и екстракт от гуарана. Кофеин - това е единственият компонент в свойствата, за който е невъзможно да се съмняваме. Щедра доза от това вещество се окаже значително въздействие върху работата на тялото и неговите свойства могат да заменят кофата за енергийна напитка ".

Share:
Comments