Ендометриоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

ендометриоза принадлежи към редица гинекологични заболявания. В своята височина жената развива ендометриум (клетките, облицоващи вътрешната повърхност на матката) извън допустимите граници.

Тело матки начинает разрастаться в самых нетипичных местах: брюшине, мочевом пузыре, кишечнике, яичниках, вызывая перифокальное воспаление и болезненные менструации. ендометриоза чаще всего поражает женщин детородного возраста (от 25-40 лет).

ендометриоза — причины

Етиологията, може би, на най-тайнственото заболяване в гинекологията все още не е напълно разбрано. В повечето случаи причината не може да бъде определена изобщо. Експертите обаче предлагат списък от фактори, които могат да играят важна роля в развитието на ендометриозата.

- генетичното предразположение не предизвиква съмнения, защото се появяват дори и семейни форми на болестта;

- По време на менструацията, ендометриалните клетки заедно с кръвта могат да бъдат транспортирани извън матката, където те започват да се разширяват;

- Трябва да се отбележи, че 90% от жените с ендометриоза имат хормонални нарушения: наблюдава се неоправдано освобождаване на лутеинизиращи и фоликулостимулиращи хормони, което води до нарушаване на андрогенната функция на надбъбречната кора;

- Намаляване на имунитета - нормално имунната система трябва да унищожи ендометриалните клетки, които излизат извън клетката, но отслабените защитни сили не могат да изпълняват функциите си правилно.

Други причини за развитието на заболяването включват: анемия, чернодробно заболяване, гинекологична хирургия, аборт, носене на IUD (вътрематочно устройство).

ендометриоза — симптомы

Асимптоматичният ход на заболяването е рядкост. По принцип симптомите са налице и се проявяват в менструалния период. Жените се оплакват от непоносима болка, която ги лишава от способността им да работят, има тежест, усещане за бучка в долната част на корема; болката често се връща и бедрата. Когато пикочния мехур е засегнат, може да бъде болезнено уриниране с примеси в кръвта.

Разширяване в ендометриозата, въпреки че те предизвикват много неудобства, но имат доброкачествено естество. Ужасно усложнение на заболяването е развитието на безплодие. Поради това е необходимо патологията да се разпознава във времето, за да се избегнат проблеми.

ендометриоза — диагностика

Разработени са ефективни методи за диагностика на патологията. Те включват:

- колпоскопия - гинекологично изследване на женски генитални органи с помощта на колпоскоп (осветително устройство);

- спирална компютърна томография - определя локализацията, природата и взаимовръзката на разпространението със съседни органи;

- ултразвук;

- Магнитен резонанс - може да разпознае най-дълбоките точки на лезията;

- Лапароскопия - пункция на корема с цел въвеждане на лапоскоп (апарат, който определя точния брой, размер и възраст на огнищата на ендометриоза).

- кръвен тест за наличие на туморни маркери.

С времето дадената диагноза дава висока гаранция за пълно излекуване и възможност за избягване на неприятни последици.

ендометриоза — лечение и профилактика

Има два начина за лечение на ендометриоза - медицински и хирургически.

За облекчаване на спазмите с менструация НСПВС обикновено се предписват - нестероидни противовъзпалителни средства (Ибупрофен, Напроксен).

Целта на лечението с наркотици е да се спре растежа на ендометриума. За това се използват хормонални лекарства: аналози на THG, прогестини и перорални контрацептиви.

Хирургичният път се използва в случай на неефективност на лекарственото лечение и тежък стадий на заболяването. Ендометриалните огнища се отстраняват по обичайния хирургически път или чрез лазерна технология.

Важно е да запомните, че ендометриозата е склонна към рецидив, поради което е необходимо да се следват определени превантивни мерки, за да се предотврати повторната поява на заболяването. Предотвратяването включва:

- редовно посещение на гинеколога (на всеки 6 месеца);

- поддържане на здравословен начин на живот, правилно хранене, отхвърляне на лоши навици;

- навременна проверка, особено за хора със семейно предразположение;

- защита от нежелана бременност (тъй като абортът може да предизвика ендометриоза);

Ако в менструалния период страдате от тежка болка, отпускане и крака, незабавно се консултирайте с лекар.

Share:
Comments