Емфизем - причини, симптоми, диагноза, лечение

емфизема белите дробове е болезнено състояние на дихателния тракт, което се характеризира с разширяване и подуване на въздушното пространство на дисталните бронхиоли, както и с намаляване на мобилността на белодробната тъкан. Основната предпоставка за развитието на емфизем е хроничният бронхит. В някои случаи болестта може да доведе до увреждане и дори до смърт.

емфизема - причины

Склонността към патологични промени в белодробната тъкан е повлияна от следните фактори:

- Наследство. Поради генетични фактори, емфиземът настъпва в доста млада възраст и обикновено се проявява с недостиг на въздух. Причината е дефицитът на гликопротеина, поради което леките влакна се разпадат по време на възпалителния процес.

- Оксидативен стрес, който се проявява под въздействието на тютюнев дим. В комбинация с недостиг на тъкани реставратори (фибробласти) се развива емфизем.

- Неблагоприятна среда (прах, азотен диоксид, сяра, озон) влияе върху развитието на възпаление в белите дробове. А вдишването на вредни вещества разрушава клетъчните мембрани, което води до възпаление.

- Пушенето е основният фактор на емфизем при хора на възраст под 45 години. В същото време индексът на човек, който пуши, е от голямо значение. Пушенето на повече от 18 цигари дневно води до 10-15 години промени в белите дробове и бронхита. По правило симптомите не се появяват по никакъв начин.

емфизема - симптомы

Основным симптомом эмфиземы является экспираторная одышка, сопровождающаяся затруднённым выдохом воздуха. Одышка характеризуется прогрессирующим характером, возникая вначале при нагрузках, а затем - в спокойном состоянии, и напрямую зависит от уровня дыхательной недостаточности. Больные с диагнозом "емфизема лёгких" делают выдох сквозь сомкнутые губы, при этом надувая щёки ("пыхтят"). Сильной одышке сопутствует кашель с последующим выделением слизистой мокроты.

Подуването на вените на шията, подпухналостта на лицето и цианозата свидетелстват за дихателната недостатъчност. Пациентите имат кахексичен външен вид и отслабват много. Прогресиращият курс на емфизем води до необратими патофизиологични промени в кардиопулмоналната система.

емфизема - диагностика

В историята на пациентите с емфизем, професионални рискове, опит в тютюнопушенето, наследствени или хронични заболявания се отбелязват. При изследване се наблюдава разширена гръдна клетка, изпъкналост на свръхчелюстни ями, разширени интеркостални пространства, плитко дишане. С емфизем, отслабено дишане и глухи сърдечни звуци се чува. Кръвният тест разкрива увеличение на хемоглобина и еритроцитозата.

Радиографията на белите дробове определя хоризонталната позиция на ребрата, разширяването на ретината и стесняването на сърдечната сянка. При компютърната томография на белите дробове се определя местоположението и наличието на була, ако емфиземът на белите дробове е булозен. При емфизем, изследването на функцията на повърхностното дишане е силно информативно: върхов поток и спирометрия.

емфизема - лечение и профилактика

Отсъства специфичното лечение на емфизем. Основната задача е да се елиминират предразполагащите фактори към болестта - вдишване на газове, пушене, навременно лечение на хронични респираторни заболявания. При емфизема на белите дробове медикаментозната терапия е симптоматична. Препоръчителна употреба през целия живот на таблетирани и инхалирани бронходилататори (beroteka, salbutamol, teopek) и глюкокортикоиди (преднизолон, будезонидом).

При дихателна и сърдечна недостатъчност се провежда кислородна терапия и се предписват диуретици. Комплексното лечение на емфизем включва дихателна гимнастика. Хирургичното лечение на емфизема е хирургическа операция за намаляване на обема на белите дробове. Пациентите след операцията показват значително подобрение във всички функционални параметри на белите дробове.

Основен метод за предотвратяване на болестта е пропагандата срещу тютюнопушенето, която има за цел предотвратяване на тютюнопушенето. Необходимо е също така своевременно да се идентифицират и лекуват хора с хроничен бронхит. Пациентите, страдащи от хронично обструктивно белодробно заболяване, трябва да бъдат наблюдавани от пулмолога.

Share:
Comments