Екзема - причини, симптоми, диагноза, лечение

екзема е хронично кожно заболяване, което е от невро-алергичен характер. Тя се характеризира със серозно възпаление на различни слоеве на епидермиса, което се проявява чрез силен сърбеж и обрив на засегнатите области на кожата. Според статистиката екземата представлява приблизително 40% от всички кожни заболявания. Като правило, екземата започва в детството и преминава в хронична форма с погрешно лечение. В медицината, екземата се отличава с микробиални, педиатрични, истински, себорейни, професионални, дихидротични.

екзема - причины

Невъзможно е отделянето на някое от причините за екземата. Болестта е резултат от сложен ефект върху тялото на ендокринните, невролергичните, екзогенните (външните) и метаболитните фактори.

Основните причини за екземата:

- наследствено предразположение към алергични реакции - хормонални (ендокринни разстройства); - имунни нарушения - заболявания на черния дроб, стомашно-чревния тракт, кел педис - деца екзема появява на фона на атопичен дерматит и essudativnogo диатеза, започвайки от най-ранните (новороденото ) на - често развиват екзема се задейства от нервните удари и натоварвания; - професионални фактори: работа в хранителната и фармацевтичната промишленост, химически заводи и стоманени мелници. Реакцията на веществата, използвани в производствения процес, се развива с течение на времето, но след това придобива стабилен характер;

екзема - симптомы

Външно екземата се проявява по различни начини, но се изолира в отделна болест поради характерните си прояви - голям брой везикули, които се образуват върху кожата. Везикулите се сливат и отварят, напомнят визуално с мехурчета от вряща вода. В бъдеще, на тези места се оформят moknuschie фокуси на възпаление или кора. Характерна проява на екзема е силен сърбеж.

Истинската екзема започва с зачервяване на кожата (еритема), обривите обикновено са симетрични и се разпространяват по кожата на багажника, краката и ръцете;

Микробната екзема е резултат от инфекция (стрептококова или стафилококова) при хора с отслабен имунитет. Такава екзема се проявява чрез асиметрични, ясно определени, люспести области, които са покрити с корички.

Детската екзема обикновено започва с обрив по скалпа и кожата на лицето, откъдето се разпространява в други части на тялото. Възможни изригвания на гънките, бедрената и глутеалната гънки.

Себорейна екзема се появява на скалпа, между раменете, на лицето и в областта на гърдите. Характерен за наличието на жълтеникави мастни везни.

екзема - диагностика

Диагнозата на екземата се основава на анамнестични данни, клинична картина и, при съмнителни случаи, хистологична картина. Диференциалната диагноза се провежда с токсимия, дерматит, микози и псориазис.

екзема - лечение и профилактика

Лечението зависи от формата и причината за екзема, затова се препоръчва навременно посещение на дерматолог, в някои случаи - преглед. Преди това пациентите са били предписвани седативи, десенсибилизиращи лекарства, витамини, спа и диета. Местни пасти, лосиони, антипирутици и мехлеми.

В момента лекарите широко използват външни форми на кортикостероидни хормони в терапията на екземата. Мази с антибиотици се използват за микробиална инфекция, с гъбични инфекции тези мехлеми са противопоказани. За да премахнете сърбежа, използвайте антихистамини.

Предотвратяването на екзема не може напълно да предотврати възможността за заболяването, но значително намалява процента на риска. Препоръчва се своевременно лечение на себорея и дерматит, както и изключването на алергени. При професионална екзема не позволявайте контакт с химикали. Много е важно да се избягват стресови ситуации и да се придържате към здравословен начин на живот.

Share:
Comments