Ехинококоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

Ехинококозата е рядко паразитологично заболяване с хроничен ход, който се проявява в резултат на въздействието върху тялото на ларвалната форма на Echinococcus granulosus - обвит хелминт. Под въздействието на тези паразити се развиват еднокамерни или многокамерни паразитни мехурчета в човешкото тяло и се нарушава активността на органите, в които се развива тяхното развитие.

Най-често хелминтите се локализират в черния дроб и белите дробове, но могат да се развият и в други органи (мозък, бъбрек, сърце), често поради развитието на метастази. ехинокок може да доведе до сериозни усложнения, до увреждане и смърт. Броят на усложненията с това заболяване достига 30%. От тях най-тежките последици са разкъсване на кистата, което може да доведе до удар, повдигане на тежестта, груба палпация. Разрушаването на киста се проявява чрез синдром на острата болка, последствията от които могат да бъдат алергична реакция с различна тежест и дори анафилактичен шок.

ехинокок - причины

Основният източник на заболяването за хората са домашните кучета, с изпражнения, от които зрели яйца от паразити. Те замърсяват вълната и околната среда. Човек се заразява, като се свързва с заразени животни или събира плодове и билки или използва вода от замърсени източници.

ехинокок - симптомы

Симптомы заболевания определяются количеством, размерами и локализацией эхинококковых пузырей. Самыми часто встречающимися являются эхинококкозы печени (они составляют от 60% до 80 % заболеваний). ехинокок печени в начальных стадиях проявляется тяжестью и умеренными непостоянными болями в правом подреберье, иногда - крапивницей (из-за аллергизации). В последующих стадиях болезнь проявляется увеличением печени, асцитом, отеками, желтухой.

ехинокок легких проявляется упорным сухим кашлем, кровохарканьем, болями в грудной клетке. Случаи эхинококкоза других органов встречаются редко, и они имеют симптоматику, похожую на проявления новообразований.

ехинокок - диагностика

За диагностициране на заболяването се използват данни от епидемиологична история, анализ на клинични и радиологични признаци, резултати от алергични (Kasoni) и серологични тестове, изследване на храчки и плеврална течност (с появата на киста в плевралната кухина). Също така диагнозата може да бъде допълнена със серологични методи за откриване на антитела към класовете Echinococcus IgG.

Провеждайки клиничен преглед на пациента, лекарят трябва да помни, че грубото палпиране на стената на развит паразитен пикочен мехур може да доведе до разкъсване и непредсказуеми последствия. Ешинококият пикочен мехур може да се вкарва само след лапаротомия.

ехинокок - лечение и профилактика

Ехинококите могат да бъдат извлечени само чрез хирургическа интервенция. Операцията може да има формата на: - радикална ехинокоцектомия с пълно отстраняване на ехинококова циста, която се нарича "hydatida", - отваряне на кистата, отстраняване на течността, хидатида и черупката, след което образуваната кухина е зашита плътно.

Прогнозата за това заболяване се определя от местоположението на кистата, както и наличието или отсъствието от тях в други органи и общото състояние на пациента. Пациент, който е имал ехинококоза, се нуждае от диспансерно наблюдение, което трябва да продължи най-малко 8 години.

Предотвратяването на ехинококозата се състои в правилната организация на санитарния контрол в кланиците; изключването на възможността за използване на органи от животни, засегнати от ехинокок, за хранене на кучета; Ветеринарен надзор на кучета, особено у дома, и спазване на правилата за лична хигиена при тяхната поддръжка.

Share:
Comments