Една от причините за ниско самочувствие е нежеланието да

Учените са установили, че ако човек е в състояние да възприеме критиката положително в неговия адрес, това може да подкрепи самочувствието му дори и в трудни периоди от живота.

Оказа се, че песимистичното възприемане на живота води до истинска верижна реакция: всички човешки провали, които хората възприемат в резултат на лична неплатежоспособност. В резултат на това хората с ниско самочувствие поискаха от своите близки да потвърдят безполезността си. Реакцията на положителните коментари е, като правило, отрицателна. В резултат на това, насърчаването на подобен човек, да се опита да му окаже подкрепа, се оказва напълно безпомощно. В същото време хората смятат, че желанието за повишаване на самоуважението е доста изморително.

В случай, че все пак е решило да развесели някого, да го вдъхнови с самочувствие, то трябва да се направи, разчитайки на съпричастност. Необходимо е да се признае фактът на ниско самочувствие на другаря. Експертите са убедени, че чувството за ниско самочувствие е заразно. А откритостта към забележките може да подобри позицията на човек с ниско самочувствие.

Share:
Comments