Душ: полза и вреда на нашето тяло. полезни свойства и

Душ ... горещ, студен, контрастен!

Няма човек, който би се отнасял към тази процедура с безразличие или никога не я е използвал. Помага да се облекчи умората, да се увеличи общият тонус на тялото и да донесе ползи за здравето.

Различните температури засягат човешкото тяло по различни начини. След като прочетете тази статия, ще преосмислите някои факти.

Душ: Видове пречистване на водата с полза за тялото

Първоначално душата е един от видовете водни процедури, Последният от своя страна е комплекс от хигиенни и развлекателни дейности, свързани с използването на вода на открито. Те включват: терапевтичен басейн, хидропатични вани (минерални, кални, вихрови), разнообразни термални води - вани, както и душове.

Може да се налива вода студено, горещо или контрастно, Душът е компонент и неразделна част от един пълноценен начин на живот, който носи ползи за здравето. В зависимост от температурата времето, прекарано под водата, може да има различни предимства. Важно е също така коя вода предпочита Вашето тяло и душа, а последствията са какъв вид душ може да бъде от полза за вашето тяло.

Видове душ:

1 Топъл душ (температура от 40 ° C до 50 ° C, над - възможно е да се изгори) - отваря и почиства порите, разширява кръвоносните съдове и помага за отстраняване на токсините от тялото.

2 Студени душове - Ограничава и стяга порите, почиства повърхностния слой на епидермиса на кожните клетки.

3 Душ за контраст Това е душа на възстановяването. Неговата концепция е проста: "контраст" от горещо към студено. Основната идея е, че получавате кръв с топла вода, тъй като топлата температура ще отвори кръвоносни съдове и ще очисти тялото. След това преминете към студа, който ще насочи кръвта вътре, за да се затопли и ще предпази вътрешните органи от студа. След това процесът се връща и се повтаря, за да се нагрее и да се получи кръвният поток отново и т.н. Принципът на използване е много прост. За да вземете контрастен душ с полза, е необходимо да се спазва правилото за "три в едно", тоест, топлата вода трябва да бъде 3 пъти повече от студено. То може да бъде 3 минути на горещ душ, последван от 1 минута студена вода или дори 90 секунди топла вода, последвана от 30 секунди студено. Така че 3-4 цикъла трябва да се повтарят.

4) Един от разновидностите на контрастиращ душ е мощност душ, Принципът на действие е, че струята вода "тип на удара" засяга ограничената област на тялото ви. Температурният контраст е на прага на чувствителността от най-горещото към най-студеното. Благодарение на този контраст се постига желаният терапевтичен ефект. В началото потокът от вентилатори се обработва и след това - специално за всички проблемни области. Процедурата продължава от 2 до 5 минути и включва цикъл, състоящ се от 10 пъти. Ползите за здравето на този душ са безценни.

Душ: какво е добро за тялото?

Студени душове:

1 заряжает энергией. Это первоочередная задача, которая заключается в том, что любой душ, независимо от температуры, наполняет наш организм жизненной силой. Утренний "шок", кроме того, разбудит ваше тело.

2 ускоряет метаболизм, т.е способствует ускоренному процессу обмена веществ. Это влияет на процесс сжигания ненужных килокалорий и избавления от целлюлита.

3 способствует улучшению дыхания и насыщению организма кислородом. Полученные навыки помогут вам правильно дышать и в более серьезные, волнительные моменты. Вспомнив такую технику дыхания, вы легко овладеете собой в минуты паники.

4) укрепва имунната система. Ако често живеете с настинки и чувствате, че защитните сили на тялото ви са отслабени, започнете да вземате студен душ. Използването на втвърдяване е намерило своето потвърждение в живота преди много години. И осъждането, че може да се разболееш, е дълъг изгубен мит. Основното е да се следва правилно процедурата за подготовка на този процес. Започнете, като станете душ под водата на нормалната (умерено топла) температура. След това, след като донесете кранчето до поносимо ниво на студена вода, първо измийте краката, ръцете, лицето си. Оставете тялото си да се аклиматизира, свикне със студена вода. И едва след това отидете под душа с цялото си тяло. За начало ще има достатъчно и пет секунди. След внимателно избършете с кърпа енергични затопляне движения. Това е всичко - първата стъпка по пътя към втвърдяването е приета.

5) нормализира кръвното налягане. Този метод не е подходящ за всеки, така че внимателно се дръпнете така, че да не причинявате вреда.

6) подобрява кръвообращението, като го почиства от вредните инфекции.

7) може да стимулира секрецията на норепинефрин в мозъка, която е свързана с подобрено настроение при разстройства и депресия.

8) помогнете с разделените краища на косата и сухата кожа. Топлата вода отнема косата на защитни масла, което означава естествен блясък. Това не означава, че трябва да страдате под студен душ, но използвайте поне топла вода, за да си миете косата. И поглезете скалпа, масажирайки го докато сте измили.

Топъл душ:

1 Обладает успокоительным эффектом. Если вы взволнованы и не можете избавиться от этого чувства, то примите такую водную процедуру. Она увеличит уровень окситоцина в крови, который делает людей добрее, нежнее и придает уверенность в себе. Станьте под горячую струю, и пусть вода стекает по позвоночнику. Такой массаж смоет все ваши негативные эмоции.

2 Удалит омертвевшие клетки кожи, которые засоряют поры вашего тела пылью и другими токсинами. Вы сразу заметите эффект от использования очищающего скраба совместно с водными процедурами.

3 Принимайте такой душ во время простуды (только, если нет высокой температуры). Как показывает практика, его единоразовое продолжительное использование очистит слизистую оболочку носа и облегчит дыхание. Это естественное противоотечное средство. Несколько капель эфирных масел (например, эвкалипта или можжевельника) только усилят этот эффект.

4) Хората, които страдат от мигрена, отдавна са забелязали, че приемането на горещ душ облекчава главоболието, тъй като облекчава мускулното напрежение. С такова заболяване насочвайте силен поток вода върху раменете, врата и гърба си.

Душ за контраст:

1 Способствует сжиганию жиров и сбросу лишнего веса. Этот факт давно доказан и используется повсеместно современными людьми.

2 Нервные окончания, которые затрагивает этот душ, пробуждают "гормоны счастья". Примите его, если почувствовали депрессию или усталость от жизни. Поверьте, это вернет вас в нужное русло.

3 Примите такой душ после тренировки или физической нагрузки. Вы почувствуете, как усилилось ваше кровообращение и произошло облегчение боли в мышцах.

4) Извършване на умствена дейност. Сутрешният душ ще направи клетките на мозъка ви да работят интензивно.

5) Насърчава повишаване нивото на тестостерон в кръвта, което е важен фактор за повишаване на настроението и чувствата на самочувствие.

6) Придание коже упругости. Душ за контраст стимулирует состояние сосудов, попеременно: то сужая их, то расширяя. Уже после месяца ежедневного применения водных процедур вы отметите, что коже возвращается упругость и мягкость.

Душ: възможно увреждане на здравето

На първо място, искам да отбележа основното правило, когато взема душ - не навреди! Това означава, че увеличеното използване на водни процедури също може да навреди на здравето. Например това:

1 ежедневный прием душа приносит больше вреда, чем пользы. Современные дерматологи считают, что достаточно ежедневно пользоваться биде и тогда даже двухразового купания в неделю будет достаточно для поддержания здоровой чистоты тела (в этом случае никто не говорит о душе после тренажерного зала и т.п.). Научные исследования показывают, что это плохо скажется на вашей коже и здоровье. Частые купания могут высушить кожу и вызвать на ней раздражения, смывая полезные бактерии и даже усиливая риск заражения, в случае наличия мелких трещин на коже.

2 общие противопоказания: инфаркт (инсульт), гипертонические кризисы, инфекционные заболевания.

3 ослабление иммунитета. Риск в данном случае возможен только при гипертрофированном чувстве "Мойдодыра".

4) проблемы с кожей. Топъл душ иссушивает кожу и волосы. Холодная вода стягивает кожу и поры. Это может привести к преждевременным признакам старения кожи, таким как изменение цвета и появление морщин.

5) контрастен душ не се препоръчва за жени по време на менструалния цикъл.

6) За съжаление химически и други обичайни химически дезинфектанти, по-специално хлор, могат да имат пагубен ефект върху полезните бактерии на нашето тяло.

Душ за контраст для детей: полезен или вреден

Душ за контраст — это вообще неоценимая польза для организма и не только для детей. Родителям только надо правильно преподнести своему ребенку эту процедуру.

Важно: Преди да посетите педиатър и да се консултирате с него относно възможността и правилата за използване на контрастен душ.

Не чакайте резултатите незабавно, тук важи правилото за ефекта на натрупване.

Оптимистично дете, което редовно взема контрастен душ, се радва на всяко време и не трепери при спад на температурата.

Това втвърдяване ще му помогне да не се разболее и да избегне сезонния хроничен ринит.

Въведете такъв душ в живота на детето си постоянно и той ще ви отговори със своето здраве и успехи.

Share:
Comments