Друг мит от менопаузата

Противно на популярното вярване, при пристигането на менопаузата, теглото не се увеличава, въпреки че талията може да се промени значително, твърдят изследователите.

Учените, работещи в Международното дружество по менопауза, прегледаха няколко проучвания, които изследваха ефекта от менопаузата върху телесното тегло. Те разбрали, че ако има случаи на наддаване на тегло, това не се дължи на хормонални фактори, което означава, че менопаузата не е виновна.

Въпреки това, учените заключават, че загубата на женския хормон естроген води до промяна в структурата на мастната тъкан, което води до преразпределение на мазнините от областта на бедрото до коремната кухина.

"Твърдението, че менопаузата е причина за увеличаване на теглото при жените, е мит", заяви водещият изследовател Сюзън Дейвис, професор в университета "Монаш" в Мелбърн, Австралия. "В действителност, това е просто последица от застаряването и факторите на околната среда."

Предишни проучвания показват, че в западното общество теглото на жените на възраст над 50 години се увеличава средно с 0,5 кг годишно. Нарастването на теглото е повлияно от генетични и поведенчески фактори, особено от заседналия начин на живот и закуски от мазни и сладки храни.

За жени, които са влезли в менопаузата, учените съветват да започнат да контролират теглото си, преди да се превърнат в проблем, така че ако не сте се погрижили за себе си преди менопауза, със сигурност трябва да започнете да го правите с пристигането си.

И това означава, че всички жени трябва да бъдат внимателни относно това, което ядат и да водят по-активен начин на живот.

Share:
Comments