Дрожди - причини, симптоми, диагноза, лечение

млечница (кандидоза) е заболяване, характеризиращо се с поражение на лигавиците и кожата с гъбички, подобни на дрожди Candida. Тази гъбичка принадлежи към условно патогенна микрофлора и постоянно присъства в човешкото тяло, участвайки в метаболитните процеси, но растежът на броя на тези микроорганизми контролира имунната си система. Когато човешкият имунитет се отслаби, гъбичката започва да се размножава бързо и възниква болест.

Наиболее часто встречается вагинальный кандидоз у женщин и оральный кандидоз (как правило, у грудных детей). Вагинальный кандидоз представляет собой женскую форму молочницы, которая может проявиться в любом возрасте. Хотя путь передачи возбудителей вагинального кандидоза может быть половым, он не является венерический болезнью, но имеет с ними сходную клиническую картину. млечница может встречаться и у мужчин (после незащищенного полового акта).

млечница - причины

Интензивното възпроизвеждане на гъбичките може най-често да бъде причинено от:

- отслабен имунитет; - стрес; - хронични инфекции; - хипотермия; - полово предавани болести; - приемане на противозачатъчни хапчета; - приемане на антибиотици; - носещи стегнато синтетично бельо; - бременност.

Дрожди могат да възникнат и при определени ендокринни заболявания (диабет, затлъстяване, нарушена функция на щитовидната жлеза).

млечница - симптомы

млечница характеризуется сходной симптоматикой с другими инфекциями мочеполовых органов, а иногда сопровождает их. Речь идет о трихомониазе, гарднереллезе, гонорее, генитальном герпесе и т.д.

При жените симптомите на млечните жлези най-често се проявяват няколко дни преди началото на менструацията, а при хора склонни към алергични реакции проявите на болестта винаги са по-активни.

Вагиналната кандидоза се проявява преди всичко:

- остра и тежка усещане за парене в гениталната област, засилваща се към нощта и след вземане на гореща вана; - зачервяване на гениталиите; - възпаление на лигавицата на външните генитални органи и болезнени усещания; - изобилие от секрети, които приличат на сирена; - болка при уриниране; - болка по време на полов акт от докосване на възпалената лигавица.

млечница - диагностика

Диагнозата на заболяването се основава на изследването на неговата клинична картина и на данните от лабораторната диагноза на заболяването: микроскопия на утайката от секрети от засегнатите участъци на лигавицата; културна диагностика (сеитба); имуно-ензимен анализ.

млечница - лечение и профилактика

За успешното лечение на млечните жлези трябва да знаете точната диагноза, така че ако имате някакви симптоми на тревожност, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Въпреки това, дори преди да посетите лекар, една жена може да започне да спазва някои препоръки, за да облекчи състоянието й. Първо, трябва да се откажете от половия акт, за да не предавате патогени на партньора си и да не се разболявате отново по време на полов акт след възстановяване.

Тя трябва да се мие по-често, но не и със сапун, но с вода, която има алкална реакция или притежава дезинфекционни свойства (за да я получите, просто трябва да добавите към водата сода или фурацилин). При сърбеж със сапун сърбежът се усилва.

В диетата трябва да се изоставят пикантните подправки, оцет, които влошават чувството за парене в перинеума, както и от сладки, хлебни изделия, храни и напитки, съдържащи дрожди, които допринасят за създаването на идеална среда за развитието на патогени на млечните жлези. За времето на заболяването трябва да се предпочитат зеленчуците, зърнените култури и ферментиралите млечни продукти.

Лекарят ще предпише лекарство за млечница. Когато е по-малко тежко, обикновено е възможно да се справят с болестта чрез локално лечение, което се извършва чрез използване на противогъбични кремове, вагинални таблетки или супозитории: .. клотримазол, миконазол, натамицин, нистатин, и т.н. С помощта на такива супозитории и кремове могат да бъдат излекувани млечница една седмица, с ново поколение лекарства е възможно да се справят в продължение на 1-2 дни (от единична доза от Diflucan, Flucostat, forkan, mikomaks и др.) гарантира пълно възстановяване може само да даде курс на лечение, се повтаря два пъти.

Предотвратяването на млечните жлези е да се спазват правилата за хигиена, изоставянето на безразборния сексуален живот, носенето на бельо от естествени материали, укрепването на имунитета, избягването на стрес, хипотермията и т.н.

Коментари

Раиса 08/14/2016 много информативен!
Share:
Comments